Triamcinolona acetonid (Kenalog) pentru caini si pisici

triamcinolona acetonid kenalog caini pisici

    „Kenalog 40 este o suspensie apoasa de triamcinolona acetonid pentru utilizare sistemica si locala, cu actiune prelungita. Este un corticosteroid sintetic cu actiune antiinflamatorie, imunosupresoare, antipruriginoasa si antialergica. Nu provoaca tensiune arteriala crescuta. Este ceva mai putin inhibitor pentru glanda pituitara decat alti corticosteroizi la doze egale.

Kenalog 40 este utilizat in bolile reumatice (artrita reumatoida, reumatismul extra-articular), bolile alergice si bolile de piele” este specificat in prospectul produsului Kenalog (triamcinolona acetonid) injectabil pentru oameni. La momentul redactarii articolului nu exista produs injectabil special destinal cainilor si pisilor, medicii veterinari folosind produsul uman injectabil disponibil. Triamconolona acetonid (substanta activa din produsul Kenalog 40) se regaseste si sub alte denumiri comerciale, si anume Volon A 40, Kenacort, Trigon.

Triamcinolon pentru lipom la caini

Exista un studiu foarte bun despre tratarea lipomului la caini cu triamcinolona acetonid deschis in cadrul articolului anterior: https://www.veterinarladomiciliu.ro/tratamentul-lipomului-la-caini-cu-glucocorticoizi/. Ca sa reamintim:

Lipoamele sunt tumori benigne comune ale celulelor adipoase. In majoritatea cazurilor, excizia chirurgicala este curativa și simplu de efectuat; totusi, o astfel de procedura necesita anestezie generala si poate fi asociata cu vindecarea intarziata a ranilor, formarea de serom si lezarea nervilor in tumorile profunde si intramusculare. Obiectivul acestui studiu a fost evaluarea tratamentului lipoamelor subcutanate, subfasciale sau intermusculare folosind injectii intralezionale de steroizi la caini. Cincisprezece caini prezentandu-se cu lipoame au fost selectati pentru tratamentul cu injectie intralezionala ghidata ecografic cu triamcinolon acetonid la o doza de 40 mg / ml. Noua tumori subcutanate si subfasciale au prezentat o regresie completa. Celelalte lipoame au scazut in diametru, realizand, in unele cazuri, remiterea disconfortului si regresia schiopaturii. Injectarea de steroizi a fost relativ un tratament sigur si eficient pentru lipoamele la caini; doar sase caini au prezentat poliurie / polidipsie timp de aproximativ 2 saptamani dupa tratament.

Acest medicament nu trebuie niciodata administrat fara va fi indicat expres de catre medicul veterinar.

Dozele de triamcinolona acetonid utilizate variaza foarte mult, in functie de problema, specie, si metoda de administrare. Dozarea trebuie efectuata numai sub supravegherea stricta a unui medic veterinar. Dozele tipice variaza de la 0.11 mg pana la 2 mg / kg, de la o data pe zi pana la o administrare pe saptamana.

Durata administrarii depinde si de afectiunea tratata, de raspunsul la medicament si de dezvoltarea oricaror efete adverse. Chiar daca animalul dumnevoastra de companie se simte mai bine, intreg planul de tratament trebuie finalizat pentru a preveni dezvoltarea rezistentei sau recidiva. (conform petplace.com).

Triamcinolona pentru tumori mastocitare la caini

De asemenea, conform unui studiu realizat intre anii 2005 si 2011 pe 23 de caini, s-a dovedit eficacitatea triamcinolonei administrata intralezional pentru tumorile mastocitare.

Studiul la care facem referire poate fi descarcat de aici: Safety-and-Efficacy-of-Intralesional-Triamcinolone-Administration-for-Treatment-of-Mast-Cell-Tumors-in-Dogs

Studiul a concluzionat faptul ca administrarea intralezionala de triamcinolona ca singur agent ar fi cel mai potrivit pentru citoreducerea tumorilor mastocitare la caini care nu sunt susceptibile pentru interventia chirurgicala (de exemplu: tumori bucale, tumori perioculare mari, tumori care implica portiuni distale ale membrelor si tumori preputiale). De asemenea acelasi stiudiu specifica faptul ca tratamentul intralezional cu triamcinolona ar putea oferi, de asemenea, un beneficiu pentru pacientii care primesc chimioterapie traditionala ce necesita o pauza de tratament. (linkul studiului: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29244608/).

Asadar, utilizarea triamcinolonei acetonide (Kenalog) isi gaseste tot mai mult utilitatea si in medicina veterinara, dovedindu-se eficienta in multe afectiuni ale cainilor si pisicilor. In cazul in care cainele dumneavoastra sufera de o afectiune ce necesita tratament cu triamcinolona injectabila, nu ezitati sa ne contactati sa va ajutam la 0726742842.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.