Tromboembolismul arterial este definit ca o obstructie a unei artere, determinata de un tromb desprins dintr-un loc indepartat, urmata de infarctizarea si necrozarea patului vascular irigat de catre aceasta, de obicei zone distale ale corpului precum membrele, insa obstructia poate afecta si alte zone, precum artera pulmonara, artera coronara, tromboza venoasa portala si tromboza venei cave. Cu alte cuvinte, tromboembolismul aortic la pisica este reprezentat de un cheag de sange ce blocheaza un vas mare de sange ce iriga membrele posterioare la pisica.
De ce se intampla asta? Ei bine, atunci cand din diferite motive apare un tromb, mecanismele fibrinolitice incep sa-l lizeze (sa-l distruga), insa daca procesele fibrinolitice si hemostatice nu functioneaza corect, trombul persista, se mareste in volum si poate migra in circulatia sanguina determinand fenomene precum distrugerea endoteliului vascular, staza vasculara si hipercoagulabilitate sanguina.
Simptomele tromboembolismului arterial la pisica
Simptomele tromboembolismului arterial depind de zona care a fost obstructionata, durata si gradul obstructiei si de complicatiile aparute. In general, boala tromboembolica este intalnita cel mai des la pisici, cu localizarea aortei terminale manifestata prin pareza / paralizia membrelor posterioare, afectand unul sau ambele membre. Simptomele principale ale trombolismului arterial cu localizare la nivelul trenului posterior la pisici sunt:
- durerea membrului afectat acompaniata de geamat / vocalizari, tahipnee si tahicardie;
- lipsa pulsului la membrul afectat;
- membrul afectat are temperatura mai scazuta fata de cea a corpului;
- cianoza pernutelor membrului afectat;
In cazul localizarii trombului la nivelul arterelor brahiale, vor fi afectate membrele anterioare (din fata), iar in cazul localizarii la nivelul arterei mezenterice, renale sau pulmonare determina insuficienta acuta a organelor afectate si moarte. Tromboza la nivelul sistemului nervos central duce la crize de atac cerebral, iar cea localizata la nivelul arterelor coronare produce aritmii ventriculare, bloc cardiac, ischemie, urmata de infarct miocardic.
Tromboembolismul pulmonar determina dispnee, tahipnee, splenomegalie, prezenta suflurilor cardiace, intensificarea murmurului ventricular, sensibilitate toracica si hemoptizie.
In cazul trombozei ce afecteaza vena cava craniala, are loc reducerea fluxului sanguin pulmonar si a umplerii cordului stang, se formeaza edeme subcutanate la nivelul gatului si capului si are loc drenajul defectuos al limfei cu aparitia de revarsat pleural chilos.
Diagnosticul tromboembolismului la pisica
Diagnosticul tromboembolismului se poate realiza clinic si prin examen sanguin ce releva cresterea ALT (alaninaminotranferaza), AST (aspartataminotransferaza), LDH (lactat dehidrogenaza), CPK (creatin fosfokinazei), limfopenie, cresterea concentratiei de uree in sange din cauze renale sau prerenale si cresterea glicemiei de stres. Examenele imagistice sunt si ele folosite in diagnosticul tromboembolismului, radiografia arata marirea in volum a cordului, a arterei pulmonare si prezenta unui infiltrat pulmonar, iar ecografia releva prezenta trombilor la nivelul cavitatilor cardiace.
Tratamentul tromboembolismului la pisica
Protocolul terapeutic in boala tromboembolica vizeaza 3 deziderate, si anume managementul durerii, reluarea circulatiei si prevenirea formarii viitorilor trombi. Tratamentul perfuzabil este important prin aportul venos de lichide, electroliti, dar si prin excretia de uree acumulata in corp, oxigenoterapia rezolvand problemele de ordin respirator, iar in cazul hipotermiei animalul trebuie asezat langa o sursa de caldura.
Analgezia se realizeaza cu butorfanol in doza de 0,1 – 0,4 mg / kg i.v. / i.m. /s.c., la 1-4 ore, buprenorfina in doza de 0,005 – 0,02 mg / kg i.v. / i.m. / s.c. la 6-12 ore, la pisica putandu-se administra si oral.
Imbunatatirea circulatiei colaterale a zonei afectate se realizeaza prin administrarea de aspirina cu efect antiagregant plachetar in doza de 10 – 25 mg / kg, per os la 48-72 ore la pisica si la caine in doza de 0,5 mg / kg, administrat per os la 12 ore. Se mai poate folosi cu succes clopidogrel (Plavix®) cu ameliorarea severitatii exprimarii clinice a neuromiopatiei ischemice si imbunatatirea fluxului sanguin colateral, administrat in doza de 1 – 3 mg / kg la pisica si 2 – 4 mg / kg la caine, la 24 de ore odata cu hrana pentru a preveni eventualele stari de voma. Fata de aspirina, administrarea clopidogrelului este mai sigura pentru ca nu determina aparitia manifestarilor gastrointestinale precum ulceratiile sau voma.
Terapia anticoagulanta presupune administrarea de heparina pentru a limita dezvoltarea trombilor si a preveni episoadele tromboembolice, fara a avea efect trombolitic. Aceasta se injecteaza initial intravenos, apoi subcutanat, evitandu-se administrarea intramusculara pentru exista posibilitatea aparitiei unei hemoragii locale. Heparina sodica se administreaza in doza de 200 U.I. / kg, i.v. apoi 200 U.I. / kg s.c. la 6-8 ore timp de 2 – 4 zile. Se mai poate folosi heparina cu greutate moleculara mica, precum dalteparin (Fragmin®) in doza de 100 U.I. / kg, s.c. La 12 – 24 de ore si enoxoparin (Lovenox®) in doza de 1 – 1,5 mg / kg, s.c. la 12-24 de ore.
Terapia fibrinolitica trebuie inceputa in primele 3 – 4 ore de la aparitia tromboembolismului, recomandandu-se doar in terapia tromboembolismului cerebral, renal sau splenic, din cauza riscurilor foarte mari de hemoragii, tulburari de perfuzie si a costului destul de ridicat.
Astfel, se foloseste streptokinaza in doza de 90.000 U.I. i.v. lent timp de 30 minute apoi de 45.000 U.I. / ora timp de 3 ore in CRI. Se mai poate utiliza t-PA (alteplase- tissue plasminogen activator) in doza de 0,25 – 1 mg / kg / ora pana la o doza totala de 1 – 10 mg / kg la pisica in CRI si la caine in doza de 0,4 – 1 mg / kg / ora in bolus i.v., maxim 4 – 10 doze in 1-2 zile.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu!