Sarcomul Sticker, sau tumora veneriana transmisibila canina (TVTC) este un neoplasm incadrat in sfera genitala (apare pe vulva, vagin, mucoasa peniana) care se poate dezvolta la nivel dermic, subcutanat sau muscular, insa in functie de comportamentul care a favorizat transmiterea poate da leziuni si in zonele:
- conjunctivala (ochi);
- nazala;
- orala;
- auriculara;
- anala;
- tesutul mamar.
TVTC este o tumora histiocitara maligna, cu potential recidivant si metastazant in ganglionii limfatici, dar si in organele interne (in forma sa agresiva), dezvoltand uneori chimiorezistenta (rezistenta la medicamentele citostatice).
Care sunt cainii predispusi la a contacta tumora Sticker?
Aceasta tumora afecteaza cainii de toate rasele si varstele, fiind depistata in egala masura atat la masculi, cat si la femele (desi se presupune ca indivizii de rasa comuna – metisi – ar fi mai predispusi din cauza vagabondajului, iar la femele s-ar intalni mai des din cauza ca un mascul poate monta mai multe femele, infectandu-le), transmitandu-se pe cale sexuala de la individul bolnav la cel sanatos. Atat varietatea domestica, cat si rudele salbatice ale cainelui (Canis familiaris) pot prelua si transmite aceasta tumora veneriana, fiind afectati in egala masura si:
- coiotul (Canis latrans);
- sacalul (Canis aureus);
- vulpea (Vulpes vulpes);
- lupul (Canis lupus);
- diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii).
Cele mai predispuse sunt animalele necastrate, tumora transmitandu-se prin contact sexual in principal, iar incidenta cea mai mare a cazurilor are loc in perioada de primavara si toamna, cand majoritatea catelelor intra in calduri, iar montele sunt cele mai numeroase.

Cum se transmite aceasta tumora?
Daca mai sus puneam accent pe transmiterea venerica a acestei tumori, putem preciza ca ea mai poate fi preluata de la animalele bolnave prin alte tipuri de contact, precum:
- lins;
- muscatura;
- adulmecat in zona genitala;
- preluarea unor secretii sau fragmente ale formatiunii de pe suprafete.
Posibilitatea de transmitere a acestei tumori este influentata in primul rand de imunitatea individului si tine cont de cativa factori favorizanti si predispozanti, precum:
- vagabondajul (asociat cu monta);
- adulmecarea (identificarea indivizilor);
- muscarea regiunii genitale (la masculii care concureaza pentru femele);
- contactul cu animale straine, neevaluate medical (frecvent la cainii de pe strada sau la persoanele care isi monteaza animalele cu exemplare a caror istoric medical nu is cunosc);
- leziunile preexistente sau produse la nivelul mucoasei organelor genitale externe (favorizeaza implatarea celulelor canceroase).
Metastazele afecteaza in principal organismele imunosupresate, aparand la pacientii tineri, batrani sau cu diferite afectiuni din cauza carora sistemul lor imunitar este slabit, dar in cazurile in care afecteaza indivizii potenti imunitar boala poate intra in regres de la sine, dupa cateva luni de manifestare.
Care sunt simptomele infectiei cu tumora Sticker?
Cainii infectati cu TVTC prezinta la aproximativ 15 – 60 de zile de la contactul infectant primele simptome, precum:
- sangerari vulvare;
- sangerari peniane;
- mucoase anemice din cauza pierderii de sange;
- supuratie purulenta in zona afectata din cauza suprainfectiilor;
- prurit (senzatie de mancarime);
- lins excesiv in zona genitala.
La scurt timp dupa aparitia primelor simptome se poate observa dezvoltarea unei mase tumorale conopidiforme, congestionate, de culoare roz-rosiatica (datorita vascularizatiei abundente) ce invadeaza organele genitale externe, insa masa tumorala se poate dezvolta si in cavitatea nazala, bucala, in regiunea oculara sau pe mucoasa conjunctivala, insa mai rar pe piele. Formatiunea este friabila, astfel ca la cea mai mica atingere se rupe cu usurinta si incepe sa sangereze abudent, la nivelul botului are un aspect desfigurant, fata se tumefiaza, apar scurgeri sangvinolente sau apoase, iar functiile organelor afectate precum urinarea, masticatia sau respiratia pot fi afectate.

Cum se pune diagnosticul de TVTC?
Diagnosticul afectiunii se stabileste pe baza semnelor clinice, localizarea genitala fiind cea mai sugestiva, insa diagnosticul de certitudine poate fi pus abia dupa recoltarea biopsiei si efectuarea examenului citologic. De obicei aspectul sugestiv si inconfundabil al tumorii determina inceperea tratamentului inainte de obtinerea rezultatului examenului citologic.

Tumora sticker se poate trata?
Fiind o tumora, TVTC poate fi tratata cu ajutorul citostaticelor precum Vincristina (citostatic de prima intentie), insa uneori se intampla sa apara o chimiorezistenta, iar atunci se poate trece la administrarea de Vinblastina si Doxorubicina in asociere (citostatice agresive din linia a II-a). Exereza chirurgicala poate fi o abordare satisfacatoare, dar doar in combinatie cu terapia citostatica pentru ca efectuata singura creste posibilitatea de recidivare.

Radioterapia este o alta metoda de tratament eficienta, insa este scumpa si se foloseste ca ultima masura, atunci cand tumora este rezistenta la toate citostaticele existente. Ce este de notat la aceasta afectiune e ca odata preluata si tratata, organismul va ramane imunizat pe viata pentru TVTC, exceptie fac cazurile in care boala recidiveaza, insa acest caz este de fapt o infectie latenta (infectie ramasa in corp ce a profitat de scaderea imunitatii) si nu o reinfectare.
Cum prevenim aparitia tumorii Sticker?
Cea mai buna cale de preventie in aparitia TVTC este castrarea cainilor si sterilizarea femelelor, astfel dorinta de imperechere dispare, iar sansa transmiterii prin monta este nula. O alta abordare in preventia aparitiei tumorii Sticker este impiedicarea contactului dintre blanosul vostru si alti caini straini, necunoscuti si neevaluati medical, intrucat orice contact fizic cu un caine bolnav poate duce la o diseminare a tumorii, instinctul de adulmecare pentru identificarea individului ramanand activ si dupa castrare.

Atunci cand cainele tau s-a imbolnavit de TVTC este foarte importanta limitarea contactului cu alti caini pentru a nu disemina tumora mai departe, astfel incat carantina presupune expunerea foarte limitata a cainelui (iesiri doar pentru a-si face nevoile) afectat pana la decizia medicului veterinar de a incheia tratamentul.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.
Bună seara! Câinele meu are boala Sticker și as dori sa știu dacă se poate trata la distanță, deoarece nu cred ca pot ajunge cu el la veterinar. Mulțumesc frumos!
Buna seara! Descrierea tratamentului pentru tumora Sticker o gasiti si articol, iar datorita abordarii cu chimioterapice, nu se poate trata la distanta. Diagnosticul trebuie sa fie de certitudine, pus de un medic veterinar. Cu stima!