Cancerul este boala secolului si dupa cum se observa in ultimul timp ea nu afecteaza doar oamenii, ci din pacate apare foarte des si in randul companionilor nostri blanosi. Un procent de aproximativ 80% din totalul cazurilor de cancer ce afecteaza aparatul genital femel in populatia canina este reprezentat de neoplasmele mamare, iar posibilitatea aparitiei acestora creste odata cu varsta animalului si cu fiecare ciclu estral, in lipsa sterilizarii.
Cum apar tumorile mamare la caini?
Tumorile apar prin mutatia unor celule normale ale corpului, care scapa de sub controlul acestuia si incep sa se divida rapid si haotic, fara sa mai indeplineasca functiile pentru care au aparut, dar continuand sa se hraneasca cu resursele corpului. Prin cresterea numarului de celule tumorale apare tumora ce altereaza odata cu dezvoltarea ei functia organului din care a aparut, iar daca aceasta este maligna poate elimina in circulatia sanguina celule tumorale ce se vor oprin in diferite organe invecinate, de unde vor dezvolta alte tumori, asemenea unor seminte plantate in pamant de unde vor creste alte plante.
Dupa cum bine stim, in functie de rapiditatea cu care creste, gradul de diseminare si prognosticul pe care il ofera, o tumora poate fi:
- maligna – are caracter invadant, nu are margini delimitate, poate metastaza determinand aparitia altor tumori;
- benigna – nu are caracter invadant, este bine delimitata si nu poate metastaza.
De ce apare cancerul mamar la caine?
Glandele mamare sunt in stransa legatura cu aparatul genital femel, iar principalul motiv ce duce la aparitia tumorilor mamare este reprezentat de influenta pe care o au hormonii asupra mamelelor. Astfel, s-a dovedit in numeroase studii clinice ca administrarea preparatelor hormonale la catelele in calduri pentru stoparea manifestarilor estrale favorizeaza aparitia cancerului mamar. De asemenea, tot studiile efectuate de-a lungul timpului au relevat faptul ca posibilitatea aparitiei cancerului mamar scade odata cu suprimarea hormonala timpurie.
Astfel, sterilizarea femelelor inainte de primul ciclu a fost asociat cu un risc sub 0,05% de aparitie a tumorilor mamare, pe cand sterilizarea catelelor intre primul si al doilea ciclu de calduri a fost asociat cu o incidenta a tumorilor mamare de aproximativ 8%, iar sterilizarea femelelor dupa al doilea ciclu a fost asociat cu o indicenta a cancerului mamar de peste 25%. De precizat este faptul ca sterilizarea tardiva a catelelor, respectiv dupa varsta de 2,5 – 4 ani nu mai influenteaza in niciun fel riscul aparitiei tumorilor mamare, acesta ramanand maxim. Varsta este un factor important in etiologia aparitiei tumorilor mamare, riscul dezvoltarilor acestor neoplasme crescand odata cu depasirea varstei de 7 – 8 ani, devenind maxim intre varsta de 9 si 12 ani si scazand progresiv dupa aceasta varsta. Unele rase sunt mai predispuse la aparitia tumorilor mamare decat altele, cele mai expuse rase fiind:
- Ciobanescul german
- Caniche-ul
- Terrierii
- Cocker-ul spaniol
Metisii sunt in general mai putin afectati, acestia avand o rata mai mica a aparitiei cancerului mamar, probabil datorita fenomenului de evolutie in care descendentii unor specii se adapteaza in urma incrucisarilor multiple si devin mai rezistenti si vigurosi.
Catelele au 5 perechi de glande mamare, deci in total 10 mameloane raspandite pe cutia toracica (2 perechi – M1 si M2), abdomen (2 perechi – M3 si M4) si zona inghinala (o pereche – M5), iar tumorile mamare pot afecta ultimile 2 perechi (in 75% din cazuri) sau mai multe (in 50% din cazuri).
Simptomatologia tumorilor mamare
Tumorile mamare pot avea evolutie diversa, ele se pot dezvolta ca formatiuni unice sau multiple, pot fi netede sau pot avea o suprafata neregulata, pot varia ca marime si forma de la un nodul abia sesizabil la tumori de dimensiunea unei mingi de fotbal.
Cum se pot diagnostica tumorile mamare?
Diagnosticul tumorilor mamare incepe de la suspiciunea clinica aparuta in urma unui consult medical efectuat de doctor prin palparea mamelelor si sesizarea tactila a unor mase de tesut de marimi variabile si consistenta dura de cele mai multe ori, ce par atasate uneia sau mai multor glande mamare. Diagnosticul de certitudine se pune in urma prelevarii unei probe de tesut prin biopsie sau aspiratie cu ac fin si efectuarea examenului citologic si histopatologic ce va evidentia celulele tumorale prezente in tesutul biopsiat. Analizele sanguine si examenele imagistice se coroboreaza cu rezultatele examenului histopatologic si contribuie la stabilirea diagnosticului si intituirea unui plan terapeutic care in functie de tipul tumorii va presupune o interventie chirurgicala si / sau electrochimioterapie / radioterapie.
Tipul tumorii difera si este evidentiat de examenul histopatologic, tumorile benigne (adenom, fibroadenom, papilom) atingand o incidenta de 50 – 70% din totalul tumorilor mamare intalnite, iar cele maligne (carcinom, sarcom) detinand restul de 30 – 50 %. Atunci cand vorbim despre cele din urma, luam intotdeauna in considerare posibilitatea metastazarii in pulmoni, examediul radiologic putand evidentia prezenta metastazelor la acest nivel, iar examenul ecografic putand decela tumorile satelit prezente in ficat si limfonoduri.
Se pot trata tumorile mamare?
In functie de tipul tumorii, intinderii acesteia, caracterului invadant si posibilitatii de metastazare, tumorile pot fi abordate:
1. Chirurgical:
- nodulectomie – rezectia unui nodul unic, bine delimitat si neaderent, de mici dimensiuni (˂5mm diametru)
- mastectomie locala – inlaturarea chirurgicala a unei mamele
- mastectomie regionala – inlaturarea mamelelor M1, M2 si M3 sau a mamelelor M4 si M5
- mastectomie unilaterala radicala – inlaturarea intregului lant mamar
- mastectomie bilaterala radicala – inlaturarea ambelor lanturi mamare (de obicei in doua interventii diferite)
Odata cu inlaturarea tumorilor mamare este indicata si ovariohisterectomia pentru a impiedica aparitia tumorilor si la mamelele sanatoase, tinand cont ca aceste formatiuni sunt hormonodependente, avand receptori pentru hormoni precum estrogenul sau progesteronul.
Pretul unei operatii de extirpare a tumorilor mamare la caine depind de extinderea acestora, dar si de talia animalului, costand aproximativ 500 – 1500 ron.
2. Chimioterapia este recomandata de obicei in cazul tumorilor maligne ce au metastazat si a tumorilor inoperabile precum carcinomul anaplazic. Terapia citostatica presupune instituirea unui protocol terapeutic alcatuit dintr-o substanta cu efect chimioterapic sau o asociere de substante precum:
- doxorubicina
- ciclofosfamida
- fluorouracil
- mitoxantrona
- carboplatin
- cisplatin
- paclitaxel
- vinblastina
- vincristina
3. Terapia hormonala este justificata atunci cand se dovedeste prin examen de laborator prezenta receptorilor pentru estrogen sau progesteron, folosindu-se substante precum:
– aglepristona ce blocheaza receptorii pentru progesteron recomandata in cazul tumorilor mamare ce poseda receptori pentru acest hormon
– cabergolina cu efect antiprolactinic utilizata in cazurile de tumori mamare insotite de lactatie sau pseudogestatie
– tamoxifenul utilizat in medicina umana pentru efectele sale antiestrogenice poate fi folosit in cazul tumorilor mamare ce detin receptori pentru acesti hormoni
4. Medicamente cu efecte antitumorale precum:
- piroxicamul – antiinflamator nesteroidian
- extraxtul de Tarantula Cubaensis (Theranekron) duce la delimitarea formatiunii ce poate fi excizata mai usor
5. Electroterapia
6. Radioterapia
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.