Ulcerul cornean indolent la caine

   Deseori, cand cainele dumneavoastra sufera de o afectiune oculara, fie ca tine ochiul inchis, sau are un spasm al pleoapei, sau ca are secretii lacrimale clare sau purulente, ori pe suprafata corneei este prezenta o leziune, medicul veterinar va realiza un examen clinic complet si se va folosi pentru examinarea ochiului de unele metode, precum testul cu fluoresceina pentru depistarea leziunilor corneene.

Ulcer cornean indolent la un caine din rasa Boxer. Foto: animalvisioncare.com/eye-conditions/canine/indolent-corneal-ulcers/

 

Ce este ulcerul cornean indolent?

Daca testul cu fluoresceina a iesit pozitiv, inseamna ca ochiul cainelui tau sufera de ulcer cornean. Ulcerul cornean e o afectiune oculara care se caracterizeaza prin lezarea suprafetei corneei si se trateaza cu medicamente cicatrizante corneene si antibiotice. Daca a trecut ceva timp de cand cainele tau primeste tratament, iar el prezinta aceeasi simptomatologie, fara a avea tendinta de vindecare, e posibil ca el sa sufere de ulcer cornean indolent, iar medicul veterinar sa doreasca sa faca mai multe investigatii. Ulcerul cornean indolent este o leziune corneana ce nu are tendinta de vinecare, el este cel mai des intalnit la cainii din rasele Bichon, Boxer, Caniche, Teckel si metisii lor si apare frecvent dupa varsta de 7 ani la cainii ce au deja probleme osteoarticulare tratate cu antiinflamatorii.

Cum se manifesta?

Din punct de vedere clinic, pleoapa ochiului afectat prezinta spasm, ochiul lacrimeaza, iar pe suprafata corneei se observa o leziune situata central sau periferic cu o vascularizatie atipica sau cu lipsa totala a acesteia.

Diagnosticul ulcerului cornean la caine

Diagnosticul se stabileste in urma examenului oftalmologic complet, testul cu fluoresceina va iesi pozitiv, iar testul Shirmer are valori normale la ambii ochi (20 mm/min). Evolutia cronica a afectiunii, lipsa tendintei de vindecare a acesteia si existenta epiteliului anterior cornean denudat sub care fluoresceina patrunde destul de usor intaresc diagnosticul ulcerului cornean indolent.

Test cu fluoresceina pozitiv in cazul unui ulcer cornean indolent. Foto: vetspecialists.co.uk/fact-sheets-post/non-healing-indolent-corneal-ulcers-in-dogs-fact-sheet/

Tratamentul ulcerului cornean la caine

Un aspect important in terapia acestei afectiuni este indepartarea epiteliului cornean anterior denudat, ce poate fi realizata cu un betisor cu vata, a unei lame de bisturiu, sau cu ajutorul dispozitivului alger brush, conditie esentiala vindecarii. Tehnica se realizeaza sub efectul anesteziei locale, are loc si anestezia corneei cu ajutorul instilatiilor cu benoxicaina, ceea ce determina abolirea reflexului cornean, iar in timpul debridarii se vor realiza aspersiuni cu ser fiziologic pe suprafata corneei.

Debridarea epiteliului anterior cornean denudat cu ajutorul unui betisor cu vata. Sursa foto: vetspecialists.co.uk/fact-sheets-post/non-healing-indolent-corneal-ulcers-in-dogs-fact-sheet/
Debridarea epiteliului anterior cornean denudat cu ajutorul dispozitivului alger brush. Sursa foto: vettimes.co.uk/article/treating-corneal-ulceration-in-dogs-part-1-superficial-ulcers/

Dupa efectuarea tehnicii, tratamentul va continua cu administrarea colirelor cu antibiotice si cicatrizante corneene timp de 2 – 3 saptamani, de 3 – 4 ori pe zi, iar in cazul unei leziuni ce afecteaza mai mult de 70% din suprafata corneei se va realiza tarsorafia cu mentinerea firelor de sutura pana la 3 saptamani. Vindecarea leziunii dupa debridare dureaza aproximativ o luna, dar in functie de varsta pacientului si extinderea leziunii, ea poate dura pana la 60 de zile.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.