Uretrostoma la motan

Uretrostomia perineala la motani, un articol de DVM Larisa Vasiliu.

Obstructia uretrala felina este o afectiune care se refera la infundarea uretrei din diverse motive. Cele mai frecvente sunt pietrele sau sedimentele urinare, care in prima instanta se trateaza medicamentos si printr-o dieta adecvata.

Cu toate acestea, sunt posibile complicatiile obturative sau recurenta acestei afectiuni, cazuri in care urmatoarea metoda de interventie este cea chirurgicala – uretrostomia perineala – care este, din nefericire, o urgenta veterinara.

Ce reprezinta aceasta operatie de uretrostoma?

Uretrostomia (stoma = deschidere, orificiu) vizeaza amputarea penisului, portiune la nivelul careia uretra este ingustata, si crearea unui orificiu de deschidere a canalului uretral la nivel cutanat. Aceasta interventie scurteaza traiectul strabatut de urina pana la eliminarea sa si inlatura segmentul stramt al uretrei, pentru preventia obturarii sale ulterioare.

 

Notiuni anatomice

Din punct de vedere anatomic, masculii mamiferelor prezinta un sistem urogenital, insemnand ca tractul urinar si cel reproducator se combina intr-un punct si functioneaza in ansamblu. Atat ejacularea, cat si reflexul de mictiune se vor desfasura pe acelasi traiect. In cazul femelelor, aceste doua sisteme sunt separate, uretra deschizandu-se in vestibulul vaginal, intre cele doua labii minore, deschiderea vaginala ramanand izolata de cea uretrala.

Perineul reprezinta spatiul cutanat dintre anus si scrot, in cazul masculilor. In cazul femelelor se continua pana la delimitarea de vestibulul vaginal.

Pentru o mai buna intelegere a morfologiei ansamblului urogenital, acesta se va descrie pe rand, dupa cum urmeaza:

  1. Sistemul urinar – este alcatuit din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Ureterele conduc urina de la rinichi catre vezica, in timp ce uretra o conduce din vezica spre eliminarea ei in exteriorul organismului. La masculi, uretra este constituita dintr-un segment intrapelvin, la nivelul caruia se realizeaza anstomoza (comunicarea) cu ductele glandelor genitale, si un segment extrapelvin – care incepe de la arcada oaselor ischiatice, unde incepe si penisul, si se termina in varful penian printr-un proces urinar.

Portiunea extrapelvina, peniana, este subtiata, fiind cauza multor probleme de obstructie uretrala.

  1. Sistemul genital – cuprinde organele esentiale (testiculele), cai conducatoare (ducte epididimare, deferente, canale ejaculatoare si uretra) si glande anexe (prostata, vezicule seminale, glande bulbouretrale), care secreta lichidul seminal. Carnivorele nu prezinta vezicule seminale, deci nu vor prezenta nici canale ejaculatoare, canalele deferente varsandu-se direct in uretra.

Testiculele sunt situate extrapelvin, in bursele testiculare (scrotale), avand rolul de a secreta hormoni sexuali si a produce spermatozoizi.

Spermatozoizii sunt combinati cu lichid seminal in canalele conducatoare, formand sperma propriu-zisa. Aceasta traverseaza ductele epididimare, apoi pe cele deferente, ajungand sa se verse in uretra.

Glandele anexe, la motan, sunt reprezentate doar de prostata, care este bine dezvoltata, si de glandele bulbouretrale, foarte reduse. Prostata se regaseste chiar la originea uretrei (in apropierea vezicii urinare), iar rolul acesteia este de a secreta o parte din lichidul seminal amintit mai sus. Glandele bulbouretrale sunt marunte, localizate aproape de originea penisului in arcada oaselor ischium. Rolul acesteia este, de asemenea, de a secreta lichid seminal inainte si in timpul ejacularii.

Penisul este, practic, partea extrapelvin al uretrei, invelita de corpii cavernosi si spongiosi – structuri responsabile de producerea erectiei. La motan, penisul este redus si orientat caudal (spre coada).

Sursa foto: merckvetmanual.com/-/media/manual/veterinary/ images/d/d/c/ddc_cat_male_urinary_system.gif?thn=0&sc_lang=en

Cauzele blocajelor urinare

Intre pricinile obstructiei uretrale se numara: pietre urinare (dopuri de sediment mineral sau organic), mucus, cheaguri sangvine, tumori sau tesut cicatricial. Fiecare dintre acestea poate aparea din diverse motive, astfel:

  • Pietrele urinare, medical numite urolitiaza sau caliculi urinari, sunt depozite de minerale, cristale sau material organic care apar in urma unor diete inadecvate in combinatie cu aciditatea crescuta a urinei feline. Uneori, pot aparea dupa diverse inflamatii si boli. Mai multe informatii despre aceasta afectiune sunt descrise in articolul „Urolitiaza la pisici”.
  • Dopurile mucoase apar din motive similare cu ale caliculilor urinari, in special in urma inflamatiilor sau din cauza dietei.
  • Cheaguri sangvine si tesuturi cicatriciale – pot aparea in urma leziunilor vezicale sau uretrale, ajungand sa se depoziteze in uretra si ingreunand sau chiar blocand urinarea.

Toate aceste afectiuni sunt cel mai adesea intalnite la masculi, din cauza conformatiei uretrale descrise la notiunile anatomice, anume subtierea uretrei la intrare in segmentul penian.

Cand se recomanda uretrostoma la motani?

De regula, se prefera tratamentul medicamentos, iar interventia chirugicala este vazuta ca fiind ultima solutie. Totusi, aceasta operatie poate scuti pacientul de o sumedenie de complicatii si simptome dureroase, motiv pentru care devine din ce in ce mai practicata in cabinetele veterinare. Cel mai adesea, este recomandata in:

  • Obstructii care nu pot fi indepartate medicamentos. De obicei, se ajunge la aceasta concluzie cand cauza obturarii nu poate fi impinsa inapoi in vezica de un cateter. Procedura uzuala pentru tratamentul medicamentos este de a insera un cateter prin uretra si a impinge blocajul inapoi in vezica urinara. Urmeaza spalarea vezicii, tot prin cateter, deoarece acesta are calibrul mai mare, astfel putandu-se elimina reziduurile. In final, se vor prescrie medicamente si o dieta potrivita pentru preventia recidivei.

Cu toate acestea, cand cateterul nu reuseste sa dizloce blocajul, este necesara amputarea penisului in intregime si realizarea unei uretrostomii.

  • Obstructii recurente. Se poate ca, la unii pacienti, fenomenul de obturare sa devina frecvent, lucru deosebit de inconfortabil atat pentru pacientul in sine, cat si pentru stapanul acestuia. In astfel de situatii, pentru evitarea recidivei se va recurge la interventia chirurgicala.

Pasi chirurgicali

  1. Plasarea unui cateter si asigurarea acestuia cu o pensa tisulara. Cateterul va ajuta la localizarea si palparea corecta a grosimii uretrei.
  2. Crearea unei incizii cutanate fusiforme, care sa cuprinda portiunea scrotala, in jurul zonei penisului. In cazul in care motanul nu este castrat, aceasta operatie va efectua si extirparea testiculelor.
  3. Cauterizarea tesutului subcutanat pana la izolarea penisului – implicit a uretrei.
  4. Inaintarea disectiei pana la muschii ischiocavernosi si sectionarea acestora pentru a permite o mai buna manipulare a uretrei.
  5. Exteriorizarea, mai departe, a penisului pana in dreptul glandelor bulbouretrale (inceputul uretrei intrapelvine).
  6. Sectionarea ligamentului penian ventral si continuarea disectiei pana la mobilizarea completa a penisului.
  7. Crearea unei incizii longitudinale in partea dorsala (superioara) a uretrei. Se va incepe incizia din portiunea mai groasa a uretrei intrapelvine.
  8. Scoaterea cateterului si sectionarea transversala (taierea) portiuni distale (dinspre varf) a penisului.
  9. Ramanand doar portiunea „despicata” a uretrei, aceasta se va sutura de peretii cutanati adiacenti.

Rezultatul final va arata de natura aceasta:

 

 

Exista si un tip de uretrostomie subpubiana, in cazul in care nu este posibila cea perineala. Aceasta consta in pastrarea uretrei intrapelvine si aducerea acesteia in abdomenul inferior, unde se va inciza un orificiu si se va sutura cutanat cu mucoasa uretrala. Astfel, meatul urinar nu va mai fi localizat subanal, ci sub oasele pubiene, pe abdomenul caudal (inferior).

Ingrijire postoperatorie

Dupa operatie, animalul va primi un guler de protectie, pentru preventia leziunilor autoinduse la locul interventiei. Lingerea zonei de catre motan ingreuneaza procesul de vindecare, putand duce la infectii sau formarea de tesut cicatricial anormal.

Pe toata perioada vindecarii, animalul va trebui sa fie mentinut calm, evitandu-se activitatile solicitante sau efortul excesiv.

Din punct de vedere medicamentos, drept analgezice se vor folosi opioide cu efect indelungat, precum buprenorfina, alaturi de antiinflamatoare non-steroidiene. Daca inainte de operatie motanul inca suferea de obstructii uretrale, se va administra si un tratament pentru aceasta afectiune.

Topic se vor putea folosi diverse unguente prescrise de medicul veterinar, pentru a grabi vindecarea si a evita aparitia infectiilor.

Va fi nevoie de culturi urinare la fiecare 6-12 luni pentru a mentine sub control riscul ascensiunii infectiilor urinare spre vezica.

La majoritatea pisicilor, procesul de vindecare este considerat complet in 10 pana la 14 zile.

Asteptari postoperatorii

Daca protocoalele pre si post operator sunt urmarite riguros, iar tehnica chirurgicala este corecta, prognosticul pacientului este unul bun, insemnand ca se va vindeca si cu sanse foarte mici sa mai dezvolte corpi obturatori. Uneori, insa, se pot forma pietre suficient de mari incat sa nu poata trece de deschiderea uretrostomei, insa acestea sunt cazuri foarte rar intalnite.

Majoritatea motanilor nu mai prezinta recidive ale afectiunii dupa operatie.

Factori de risc

Complicatiile care pot aparea in cadrul acestei interventii pot fi cauzate de o tehnica chirurgicala incompleta, ducand la scurgeri urinare subcutanate, hemoragii, incontinenta urinara (daca sunt sectionati nervii corespunzatori) sau infectii urinare.

Cu toate acestea, si ingrijirea post-operatorie incorecta duce la agravarea situatiei, precum formarea de tesut cicatricial care sa astupe orificiul nou-creat, ruperea suturilor sau infectii urinare ascendente.

In afara de afectiunile care se pot trata medicamentos, celelalte amintite se vor trata, in general, chirurgical prin metode precum: uretrostomia subpubiana (amintita mai sus), prepubiana, transpelviana etc.

In cazul in care pisica ta are probleme urinare, specialistii nostri veterinari te pot ajuta atat cu abordarea medicamentoasa cat si chirurgicala. Nu ezita sa programezi o consultatie la Joyvet – cabinet veterinar sector 3. Am efectuat sute de operatii de uretrostoma la motan, asadar pisica ta va fi pe maini bune. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.