Urolitiaza la pisici

Problemele urinare nu sunt o noutate in randul detinatorilor de animale si mai ales de pisici, ele situandu-se in topul afectiunilor pe care aceste fiinte deosebite le pot dezvolta.

Prezenta nisipului in urina, sau cristaluria, reprezinta acumularea in vezica (cel mai adesea, dar nu este exclus ca acumularea sa fie si la nivel renal) a unor particule minuscule ce se unesc si formeaza grauncioare de nisip care la un moment dat se sudeaza intre ele formand pietre de dimensiuni si forme variabile.

Prezenta calculilor la nivel vezical si renal (sursa foto: news-medical.net/health/What-is-Urolithiasis.aspx)

Dar sa vorbim despre nisip, este acesta normal? Sau de ce apare? Si ce pisici au probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta formare de nisip in vezica?

Daca detineti un motan, iar ca un proprietar responsabil l-ati castrat, atunci trebuie sa stiti ca ei sunt cei mai predispusi la aparitia acestui nisip, dar asta nu inseamna ca sunt singurii. Varsta nu conteaza, unii dezvolta aceasta afectiune la cateva luni, pe cand la unii poate aparea si dupa varsta de 10 ani, chiar si la cei necastrati.

Cristaluria apare din cauze alimentare, deci nu pentru ca animalul dumneavoastra este castrat sau prea batran. O hrana de calitate nu va duce niciodata la astfel de afectiuni, insa o hrana slab calitativa si cu un continut de magneziu ridicat va poate predispune pisica la formarea struvitilor gasiti deseori in urina la examenul microscopic, ce au un continut mare de magneziu.

Pe langa alimentatie, alt motiv pentru care apare cristaluria este apa dura de la robinet, de aceea este recomandat ca pisicile sa consume apa imbuteliata de buna calitate, consumul de apa in cantitati mici fiind si el un motiv deoarece urina devine mai concentrata si favorizeaza retentia acestui nisip in vezica.

Predispozitia genetica joaca si ea un rol important in aparitia afectiunii, iar de obezitate nu mai vorbim, este lesne de inteles ca alimentatia ce duce la supraponderabilitate este dezechilibrata, iar pe langa aportul de substante ce favorizeaza aparitia afectiunii, grasimea de pe organe nu face decat sa incurce si sa favorizeze la randul ei aceasta afectiune.

Ce face acest nisip?

Odata ajuns la dimensiuni vizibile, el isi face de cap si irita peretii vezicii urinare si ai uretrei, determinand inflamatii, acestea fiind un motiv pentru care deseori apare blocajul, iar uneori se aduna in cantitate asa mare ca poate bloca uretra, ducand la blocaj urinar. Odata ce urina nu mai are cum sa iasa afara din vezica, ea se aduna pentru ca rinichii continua sa-si faca treaba si sa o produca, iar atunci vezica arata ca un glob, de aici denumirea de glob vezical.

Simptomatologie

Daca pisica ta se duce des la litiera si are eforturi de a urina, fara sa elibereze vreo cantitate de urina, sau lasa doar una-doua picaturi, ori are un mieunat strident cand incearca sa urineze, ca si cum eforturile ar durea, atunci ai motive intemeiate sa suspicionezi un glob vezical, iar asta reprezinta o urgenta medicala ce nu poate fi solutionata decat la cabinetul veterinar. Insa orice simptom din sfera urinara ar trebui sa te indemne la a vizita medicul veterinar. Uneori, nisipul lezeaza peretii vezicii urinare si favorizeaza aderenta bacteriilor ce duc in final la o cistita bacteriana, iar in acest caz puteti observa ca urina devina rosiatica si apar probleme in mictiune.

Diagnosticul urolitiazei la pisici 

Daca medicul veterinar suspicioneaza prezenta nisipului, el poate realiza o ecografie vezicala si astfel el poate vedea daca in vezica exista nisip, sedimentul microscopic poate fi decelat si in urma unui examen microscopic al urinei, unde pot fi observati struvitii sau alte tipuri de cristale, dar si posibile infectii bacteriene. In cazul in care se suspicioneaza prezenta unor pietre formate in vezica sau rinichi, ele pot fi decelate cu ajutorul examenului radiologic.

Cristale fosfati amoniaco-magnezieni (struviti) decelati la examenul microscopic. (sursa foto: vtumall.com/?category_id=7971215)

 

Cum prevenim?

Asa cum am precizat mai sus, cheia acestei probleme este alimentatia, de aceea recomandam sa evitati achizitionarea mancarii din supermarket, ci din magazinele de profil si farmaciile veterinare unde prezenta unui medic veterinar este indispensabila si puteti primi toate informatiile nutritionale de care aveti nevoie. De asemenea, trebuie sa luati in calcul inca un membru atunci cand faceti stocul lunar de apa si sa evitati apa de la robinet, care este dura si favorizeaza aparitia calculilor.

Tratamentul difera in functie de caz, pentru nisipul prezent in vezica, fara simptomatologie, masurile de corectie vizeaza corectarea alimentatiei si adaugarea in dieta a unor suplimente cu rol in dizolvarea nisipului. In cazul aparitiei simptomelor, tratamentul dietetic este acompaniat de cel simptomatic, daca este si o infectie prezenta, aceasta se poate rezolva cu antibiotic, iar in cazul unui blocaj, este imperios necesara prezenta cat mai rapida la cabinetul veterinar pentru sondajul vezical si terapia aferenta modificarilor locale si insuficientei renale acute aparute in urma stagnarii urinei in vezica.

Daca pisica dumneavoastra are probleme cu urinarea nu ezita sa apelezi la specialistii nostri din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 (0731.803.803) sau la o ambulanta veterinara (0726.742.842), unde veti gasi medici cu experienta vasta in ceea ce priveste urolitiaza la pisici. 

  1. Cristina Durnac spune:

    Buna ziua!
    Va multumesc pentru raspuns.
    Mai am o intrebare rugamite.
    Am o pisicuta (Pufica) de 4 ani acasa doar ca am impresia ca nu bea suficienta apa. Nici motanul care mi-a murit acum 7 luni nu se dadea in vant dupa apa si nu as vrea sa am probleme cu Pufica din acest motiv. prin urmare Cata apa trebuie sa bea pe zi o pisica si ce pot face ca ea sa ajuga sa bea cantitatea optima de apa.
    Va multumesc

    • Veterinar spune:

      Aveti toate detaliile aici: Cum sa imi ajut pisica sa bea mai multa apa
      Extras din articol: „Ca regula generala, o pisica are nevoie intr-o zi de aproximativ 50 ml de apa pentru fiecare kilogram greutate corporala, deci undeva la aproximativ 200-250 ml pe zi pentru o pisica care cantareste 4-5 kg.”
      Cu stima!

  2. Cristina Durnac spune:

    Buna ziua!
    Am si eu cateva intrebari
    1. ce ph are urina pisicilor care fac cu regularitate struviti? se poate regla cu ceva?
    2. e buna apa demineralizata (gen apa de laborator)?
    3. ce trebuie sa contina mancarea?
    4. se poate prepera mancare in casa? si daca da aveti retete?
    FFF dragute fetele de la Joyvet si ff grijulii cu animalutele, cel putin cu al meu pisoi au fost, desi din nefericire, pentru el nu s-a mai putut face nimic. Le multumesc din suflet pt ajutor.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Puteti citi si acest articol despre Urolitiaza la pisici. Asadar, ca sa va raspund punctual:
      1. Pisicile care dezvolta regulat struviti au tendinta de a avea un pH al urinei alcalin (de obicei peste 7). Struvitii se formeaza mai frecvent atunci cand pH-ul urinei este intre 7 si 8.5. Pentru a preveni formarea acestora, pH-ul urinei trebuie mentinut intre 6.5 si 7.5. Se administreaza suplimente cu metionina si hrana de dieta Urinary (sunt mai multe tipuri, de dilutie si de mentinere) cu monitorizare regulata si ajustare a tratamentului.

      2. Apa folosita in apele demineralizate si distilate provine de obicei din statiile de tratare ale oraselor si contine toate substantele chimice utilizate in aceste statii, cum ar fi clorul (prin distilare nu se elimina 100% aceste substante). Metoda utilizata de obicei pentru demineralizare este osmoza inversa, un tip de filtrare care expune apa la contaminare bacteriana. In ciuda lipsei de dovezi, unii veterinari le recomanda proprietarilor de animale sa le ofere apa distilata, filtrata sau demineralizata. Totusi, continutul mineral al apei este neglijabil in comparatie cu cel din hrana, deoarece continutul mineral al apei este exprimat in parti pe milion, in timp ce in hrana este exprimat in parti pe suta, ceea ce reprezinta o diferenta de 10.000 de ori.
      Spre exemplu un studiu al Consiliului National de Cercetare nu a gasit nicio legatura clara intre duritatea apei si formarea pietrelor urinare (link aici: Potential Health Impacts of Hard Water).
      Afirmatia conform careia un anumit pH al apei va ajuta sanatatea urinara a pisicilor este, de asemenea, respinsa de studii care au constatat ca pH-ul apei nu afecteaza direct pH-ul urinei, acesta din urma fiind mai influentat de momentul zilei.
      Apa pe care consumati dvs este ok si pentru pisici, cel mai important factor este ca animalele sa consume suficienta apa, indiferent de sursa acesteia. Respectati hrana de dieta si medicatia.
      Ca si abordare diferita, uitati un studiu din 2021: „Increased Water Viscosity Enhances Water Intake and Reduces Risk of Calcium Oxalate Stone Formation in Cats” care concluzioneaza ca pisicile care consuma apa cu 1% metilceluloza (E461, un agent de gelifiere) au un consum crescut de apa comparativ cu pisicile care consuma apa deionizata. Acest lucru este asociat cu scaderea concentratiilor de creatinina serica si BUN, scaderea USG si scaderea concentratiei de calciu din urina.

      3 si 4: Nu veti reusi niciodata prin hrana gatita sa gasiti echilibrul nutritional pe care il are hrana de dieta speciala. Pisica nu va avea nici un beneficiu, iar dvs o sa va chinuiti sa gatiti zilnic. In functie de ph-ul urinar, sumar de urina, ex citologic medicul veterinar va poate recomanda fie dieta Hills C/D, fie S/D (Hills C/D este conceput pentru a trata diferitele surse ale problemelor urinare, precum cristalele de struviti, oxalatul de calciu si cistita idiopatica felina, si poate fi administrat pe toata durata vietii unei pisici. Hills S/D este destinat sa fie administrat doar temporar si este specializat in tratarea problemelor urinare cauzate de cristalele de struviti).

      Abordarile si discutiile sunt ample, fiecare caz este unic, chiar daca sunt 2 pisici, de aceeasi varsta si cu acelasi diagnostic, unele abordari terapeutice pot sa ofere rezultate diferite, de aceea increderea in medicul veterinar este necesara. Cu stima!

  3. Tudor Florina spune:

    Unde pot face un control pisicului meu , pentru a vedea daca trebuie operat pentru pietre la rinichi . Cit ma costa operatia laparoscopica ?Ce cabinete fac aceasta operatie , adresa si nr de telefon . Mentionez ca nu sint din Bucuresti .

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Controlul pentru pietre la rinichi sau vezica se poate face la orice cabinet veterinar unde detin ecografie (la care se adauga sumar de urina, urocultura, biochimie de sange). De cele mai multe ori problemele pot fi rezolvate cu medicatie si hrana de dieta, iar in cazurile mai grave se intervine chirurgical sau laparoscopic. Noi personal colaboram cu niste doctorite ce sunt foarte profi din cadrul cabinetului veterinar Joyvet, de pe Dumitru Papazoglu 68, Sector 3, Bucuresti. Telefonul de la cabinet este: 0731803803. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.