Problemele urinare nu sunt o noutate in randul detinatorilor de animale si mai ales de pisici, ele situandu-se in topul afectiunilor pe care aceste fiinte deosebite le pot dezvolta.
Prezenta nisipului in urina, sau cristaluria, reprezinta acumularea in vezica (cel mai adesea, dar nu este exclus ca acumularea sa fie si la nivel renal) a unor particule minuscule ce se unesc si formeaza grauncioare de nisip care la un moment dat se sudeaza intre ele formand pietre de dimensiuni si forme variabile.

Dar sa vorbim despre nisip, este acesta normal? Sau de ce apare? Si ce pisici au probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta formare de nisip in vezica?
Daca detineti un motan, iar ca un proprietar responsabil l-ati castrat, atunci trebuie sa stiti ca ei sunt cei mai predispusi la aparitia acestui nisip, dar asta nu inseamna ca sunt singurii. Varsta nu conteaza, unii dezvolta aceasta afectiune la cateva luni, pe cand la unii poate aparea si dupa varsta de 10 ani, chiar si la cei necastrati.
Cristaluria apare din cauze alimentare, deci nu pentru ca animalul dumneavoastra este castrat sau prea batran. O hrana de calitate nu va duce niciodata la astfel de afectiuni, insa o hrana slab calitativa si cu un continut de magneziu ridicat va poate predispune pisica la formarea struvitilor gasiti deseori in urina la examenul microscopic, ce au un continut mare de magneziu.
Pe langa alimentatie, alt motiv pentru care apare cristaluria este apa dura de la robinet, de aceea este recomandat ca pisicile sa consume apa imbuteliata de buna calitate, consumul de apa in cantitati mici fiind si el un motiv deoarece urina devine mai concentrata si favorizeaza retentia acestui nisip in vezica.
Predispozitia genetica joaca si ea un rol important in aparitia afectiunii, iar de obezitate nu mai vorbim, este lesne de inteles ca alimentatia ce duce la supraponderabilitate este dezechilibrata, iar pe langa aportul de substante ce favorizeaza aparitia afectiunii, grasimea de pe organe nu face decat sa incurce si sa favorizeze la randul ei aceasta afectiune.
Ce face acest nisip?
Odata ajuns la dimensiuni vizibile, el isi face de cap si irita peretii vezicii urinare si ai uretrei, determinand inflamatii, acestea fiind un motiv pentru care deseori apare blocajul, iar uneori se aduna in cantitate asa mare ca poate bloca uretra, ducand la blocaj urinar. Odata ce urina nu mai are cum sa iasa afara din vezica, ea se aduna pentru ca rinichii continua sa-si faca treaba si sa o produca, iar atunci vezica arata ca un glob, de aici denumirea de glob vezical.
Simptomatologie
Daca pisica ta se duce des la litiera si are eforturi de a urina, fara sa elibereze vreo cantitate de urina, sau lasa doar una-doua picaturi, ori are un mieunat strident cand incearca sa urineze, ca si cum eforturile ar durea, atunci ai motive intemeiate sa suspicionezi un glob vezical, iar asta reprezinta o urgenta medicala ce nu poate fi solutionata decat la cabinetul veterinar. Insa orice simptom din sfera urinara ar trebui sa te indemne la a vizita medicul veterinar. Uneori, nisipul lezeaza peretii vezicii urinare si favorizeaza aderenta bacteriilor ce duc in final la o cistita bacteriana, iar in acest caz puteti observa ca urina devina rosiatica si apar probleme in mictiune.
Diagnosticul urolitiazei la pisici
Daca medicul veterinar suspicioneaza prezenta nisipului, el poate realiza o ecografie vezicala si astfel el poate vedea daca in vezica exista nisip, sedimentul microscopic poate fi decelat si in urma unui examen microscopic al urinei, unde pot fi observati struvitii sau alte tipuri de cristale, dar si posibile infectii bacteriene. In cazul in care se suspicioneaza prezenta unor pietre formate in vezica sau rinichi, ele pot fi decelate cu ajutorul examenului radiologic.

Cum prevenim?
Asa cum am precizat mai sus, cheia acestei probleme este alimentatia, de aceea recomandam sa evitati achizitionarea mancarii din supermarket, ci din magazinele de profil si farmaciile veterinare unde prezenta unui medic veterinar este indispensabila si puteti primi toate informatiile nutritionale de care aveti nevoie. De asemenea, trebuie sa luati in calcul inca un membru atunci cand faceti stocul lunar de apa si sa evitati apa de la robinet, care este dura si favorizeaza aparitia calculilor.
Tratamentul difera in functie de caz, pentru nisipul prezent in vezica, fara simptomatologie, masurile de corectie vizeaza corectarea alimentatiei si adaugarea in dieta a unor suplimente cu rol in dizolvarea nisipului. In cazul aparitiei simptomelor, tratamentul dietetic este acompaniat de cel simptomatic, daca este si o infectie prezenta, aceasta se poate rezolva cu antibiotic, iar in cazul unui blocaj, este imperios necesara prezenta cat mai rapida la cabinetul veterinar pentru sondajul vezical si terapia aferenta modificarilor locale si insuficientei renale acute aparute in urma stagnarii urinei in vezica.
Daca pisica dumneavoastra are probleme cu urinarea nu ezita sa apelezi la specialistii nostri din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 (0731.803.803) sau la o ambulanta veterinara (0726.742.842), unde veti gasi medici cu experienta vasta in ceea ce priveste urolitiaza la pisici.