Varsta optima pentru castrarea si sterilizarea cainilor

A devenit o practica de rutina ca toti cainii si pisicile care nu sunt destinate reproducerii sa fie sterilizate (ovariohisterectomie) sau castrate. Si nu doar pentru faptul de a reduce numarul de animale nedorite (desi este un aspect foarte important, deoarece sute de caini ajung sa fie eutanasiate in adaposturi sau ajung ai nimanui infometati), ci si pentru faptul ca este benefic pentru sanatatea lor.

Hormonii sexuali sunt importanti in dezvoltatea oricarui animal si stim ca afecteaza dezvoltatea psihologica, dar si dezvoltatea sistemului musculo-scheletic, cardiovascular si imunitar. Daca vreti sa aflati la ce varsta se castreaza catelele, urmariti imaginea de mai jos pe care v-am expus-o si sub forma de text. 

Da, estrogenii si testosteronul sunt hormoni care interni in dezvoltarea armonioasa a cainelui tau. Rasele mari, atunci cand sunt sterilizate si castrate devreme, au riscuri crescute sa dezvolte tulburari articulare (precum displazie de sold, displazie de cot, rupturi de ligamente incrucisate) sau sa dezvolte unele tipuri de cancere (precum limfom, tumori mastocitare, hemangiosarcomul, osteosarcomul etc). Asadar, momentul sterilizarii catelusei sau castrarii cainelui se stabileste cu medicul veterinar in functie de rasa, de greutatea pe care o va avea la maturitate, dar si de predispozitiile acestuia.

Printre avantajele sterilizarii femelelor amintim:

  • prevenirea caldurilor (si a estrului) – atunci cand catelusa este in calduri are tendinta de a evada pentru a-si gasi partenerul, asadar este un risc crescut ca sa fuga de acasa. Cainii loviti de masina sunt in topul urgentelor la clinicile veterinare;
  • prevenirea sarcinilor false (acea lactatie nervoasa care ii poate provoca febra, mastita, dar si lipsa poftei de mancare);
  • prevenirea infectiilor uterine (printre cele mai cuminte amintim piometrul);
  • prevenirea cancerului mamar;
  • eliminarea riscului de chisturi ovariene;
  • in cazul cazul cainilor cu diabet, sterilizarea este necesara (progesteronul influenteaza producerea insulinei si automat reglarea glicemiei);
  • prevenirea riscului de monte nedorite.

Printre dezavantaje amintim:

  • obezitatea (sterilizarea catelusei ii va reduce metabolismul). Totusi, cu dieta corespunzatoare si activitate fizica constanta, obezitatea poate fi prevenita;
  • in cazul cainilor de talie mare, sterilizarea catelelor inainte de terminarea cresterii osoase complete, creste riscul de rupere a ligamentelor incrucisate (de la genunchi);
  • incontinenta urinara („face pipi prin casa necontrolat”), ce afecteaza in principal femelele de varsta mijlocie si inaintata. Vestea buna ca acesta incontinenta urinara poate fi reglata prin administrarea de Propalin – fenilpropanolamina.

Conform AAHA – Asociatiei Americane a Spitalelor pentru Animale (www.aaha.org), prin acest poster pentru proprietarii de animale, recomanda sterilizarea si castrarea cainilor dupa cum urmeaza:

  • pentru masculii de caini ce vor cantari cand vor fi adulti sub 20 de kg, castrarea se recomanda la varsta de 6 luni;
  • pentru masculii de caini ce vor cantari cand vor fi adulti peste 20 de kg, recomandarea ca ei sa fie castrati atunci cand cresterea inceteaza, adica in jurul varstei de 9 si 15 luni de zile;
  • pentru femelele de caini ce vor cantari sub 20 de kilograme atunci cand vor fi adulte, sterilizarea lor se recomanda inainte de primul ciclu, adica la varsta de 5 – 6 luni de zile;
  • pentru femele ce vor cantari atunci cand vor fi adulte peste 20 de kilograme, sterilizarea cainilor se poate face oricand intre varsta de 5 si 15 luni de zile.

De ce recomandarea de sterilizare si castrare a cainilor are un interval asa de mare?

AAHA expune faptul ca diferite rase de caini masculi ajung la maturitate la varsta diferite, iar castrarea cainilor pana la varsta la care se opreste cresterea, scade riscul de cancere, probleme de ligamente si articulatii.

In cadrul sterilizarii femelelor, datorita diferentei de varsta de sterilizare, inainte sau dupa primul ciclu, riscurile sunt diferite si se tine cont de rasa si stilul de viata.

Sterilizarea femelelor de caini inainte de primul ciclu:

  • scadea riscul de tumori mamare;
  • preveni sarcinile nedorite;

Iar in cazul sterilizarii femelelor de caini dupa primul ciclu (varsta de 5 si 15 luni):

  • ele prezinta un risc mai crescut de tumori mamare;
  • scade riscul de anumite cancere si probleme de ligamente, oase si articulatii;
  • scade riscul de incontinenta urinara.

Speram ca v-am lamurit la ce varsta se castreaza cainii, iar daca sunteti in perioada aceea de cumpana in care nu stiti daca sa va sterilizati catelusa sau castrati cainele, poti apela la un medic veterinar la domiciliu pentru ati raspunde la toate intrebarile. In cazul urgentelor si nu numai, puteti apela si la o ambulanta veterinara pentru a va ajuta cu transportul la clinica veterinara. 

  1. Gabriela spune:

    Bună seara!
    Am un mascul amstaff de 1 an. Medicul veterinar ne-a sfatuit sa-l castram la varsta de 18 luni.
    Dumneavoastră ce ne sfătuiți?
    Mulțumesc pentru răspuns!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Este perfecta aceasta varsta pentru castrare. Cainii de talie medie, masculi, se recomanda sa fie castrati dupa ce se cresterea se finalizeaza, iar aceasta are loc pe la varsta de 15 luni. Asadar varsta de 18 luni pentru castrare este ok. Cu stima!

  2. Marius spune:

    Bună ziua,
    Am un câine de talie medie de 10 ani, se mai recomandă castrarea la vârsta acesta ?
    Menționez ca am mai avut un câine de aceiași statură și aceeași vârstă, iar în 2015 ASPA a zis că-i obligatoriu de castrat așa ca l-au luat și castrat, dar a doua zi a murit.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu exista un raspuns simplu, da sau nu. Medical noi spunem atunci cand riscurile depasesc beneficiile, incercam sa cautam alte solutii decat interventia chirurgicala. Intr-adevar legea spune ca toti cainii trebuie castrati si sterilizati (cei care nu au pedigree), dar nu specifica nimic despre riscurile intra si postoperatorii la un caine in varsta. Varianta cea mai simpla ar fi sa discutati cu medicul veterinar, sa ii faca analize, iar in urma acestora, daca animalul prezinta afectiuni cronice sau alte comorbiditati, va poate face o hartie in care sa explice ca riscurile interventiei chirurgicale sunt mari, mai mari decat beneficiile pe care le-ar aduce interventia. Daca cainele este mascul, se poate opta pentru castrare chimica (implantul cu Suprelorin ce tine 6 luni de zile). Cu stima!

  3. Daiana spune:

    Buna ziua
    Am un Bichon maltez care are vârsta de 12 ani și mi a recomandat medicul sa il castrez. I a fost administrat Superlorin pt a l castra temporar însă de atunci a devenit incontinent.
    Ce părere aveți despre castrare la vârsta asta? I am făcut o biochimie și un control cardiologic , au ieșit bine.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Trebuie puse in balanta riscul si beneficiile. Vin intrebarile: de ce sa il castrati tocmai acum? Sunt probleme de sanatate cauzate de testicule (exemplu: are hiperplazie benigna de prostata sau alte probleme)? Nu exista tratament pentru problemele de sanatate decat castrarea? Cu cat ii va prelungi speranta de viata castrarea? Cainele meu este in dureri? Si tot asa.. discutia ar trebui sa fie ampla, iar dupa prezentarea riscului si a beneficiilor, decizia trebuind sa apartina proprietarului in totalitate. Medicul veterinar doar „serveste pe tabla” detaliile, proprietarul fiind cel ce alege. Credem cu tarie ca relatia dintre proprietar ar trebui sa fie una bazata pe incredere reciproca.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Varsta inaintata nu este o boala in sine, iar cu analizele bune un caine poate fi castrat la orice varsta. Ideal ar fi fost sa fie castrat mult mai devreme, dar discutia trebuie s-o aveti cu medicul dumneavoastra veterinar.
      Nu exista o varsta limita pana la cat poate fi castrat un caine. Spre exemplu la cainii in varsta, atunci cand au un diagnostic de hiperplazie benigna de prostata sau prezinta chisti pe prostata, iar animalul defeca si urineaza cu dificultate, se recomanda si tratamentul medicamentos, dar si chirurgical. Cu stima!

  4. Irina spune:

    Multumim echipei medicilor veterinari ce au venit acasa, ne-au luat catelusele, le-au sterilizat si adus inapoi tefere si nevatamate. Un serviciu impecabil de servicii veterinare. Va multumim si vom apela de fiecare data cand va fi nevoie!

  5. Lavinia spune:

    De sterilizare caini maidanezi ma ocup de aproximativ 10 ani.. cainii de pe strada trebuiesc sterilizati cat mai repede indiferent de varsta, nu stiu cand om mai scapa de mentalitatea aceea ca un caine trebuie sa faca un rand de pui sa fie bine. Am obosit sa vad caini loviti de masina pe toate soselele noastre. Apreciez medicii veterinar care sterilizeaza cainii, poate intr-o buna zi vor arata si strazile noastre ca afara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.