Whipworm (in engleza) sau viermele bici (in romana) este un parazit numit si Trichuris vulpis, care infecteaza intestinul gros al cainilor. Numele de vierme bici vine tocmai de la forma sa, avand o parte mai groasa si una mai subtire, asemanandu-se cu un bici.
Cainii se pot infesta cu vierme bici prin inghitirea unor oua de viermi, care sunt prezente in solul contaminat. Aceste oua pot supravietui in mediu pentru o perioada lunga (chiar si ani), facand tratamentul si controlul infestarii mai delicate. Din fericire, viermele bici cauzeaza un parazitism pe care proprietarii il pot preveni prin deparazitari regulate.
Alti viermi comuni care se regasesc in intestinele cainilor sunt:
- viermii segmentati: Tenia, Echinococus, Dipilidium (in engleza tapeworms);
- viermii carlig: Ancylostoma, Uncinaria (in engleza hookworms);
- viermii cilindrici: Toxocara, Toxascaris (in engleza: roundworms);
Simptomele infestarii cu viermi bici la caine
Nu toti cainii infestati cu viermele bici manifesta semne clinice, mai ales atunci cand se afla intr-un stadiu de inceput, de aceea testarea regulata pentru paraziti intestinali este recomandata de catre medicii veterinari.
Viermele bici (whipworm) adult ce are o dimensiune aproximativa de 3 – 5 cm, se ataseaza de peretii intestinului gros (in special in cecum si colon), cauzand astfel iritatie. Cu cat sunt mai multi viermi, cu atat iritatia este mai mare si semnele clinice mai evidente. Infestarea masiva constituie o problema majora la puii de caine, la cainii seniori sau cu imunitatea compromisa deoarece efectele produse de viermi pot epuiza organismul cu usurinta (putand conduce chiar si la deces).
Simptomele infestarii cu whipworm (vierme bici) la caini:
- diaree (fie cu sange sau mucus). Animalul dezvolta colita – inflamatia colonului;
- pierdere in greutate (sau animalul nu ia in greutate);
- tenesme (senzatie de defecare);
- deshidratare (datorita diareei);
- apatie;
- anemie (in cazuri grave);
Diagnostic
Diagnosticarea cu viermele bici se face printr-un examen coproparazitologic, unde proprietarul strange 3 probe de fecale din 3 zile diferite pe care le aduce la cabinetul veterinar pentru examinare. Nu de fiecare acest examen este concludent, deoarece viermii bici (whipworm) depun oua in mod intermitent (adica din cand in cand) si pot fi necesare mai multe teste pentru a confirma infestarea.
Tratamentul pentru viermii bici la caine
Medicul veterinar este singurul in masura sa va recomande protocolul de deparazitare potrivit cainelui dumneavoastra, deoarece se iau multe lucruri in considerare. Printre cele mai folosite substante active amintim: febantel, fenbendazol, milbemicina, moxidectina, oxantel etc. Majoritatea acestor produse si previn infestarea cu paraziti intestinali, de aceea deparazitarea interna este buna sa se efectueze regulat.
Deoarece perioada de migrare si dezvoltare a viermelui bici (whipworm) este de 2 – 3 luni, unde larvele migreaza catre intestinul gros, se fixeaza de mucoasa si incep sa se dezvolte ca adulti, este necesar tratament lunar pentru o perioada de cel putin 3 luni.
Este important de mentionat faptul ca reinfestarea este frecventa, deoarece ouale de viermi bici pot ramane mult timp in sol, de aceea pe langa tratamentul periodic de doza preventiva impotriva viermilor bici trebuie sa se aplice si masuri de igiena riguroasa a mediului pe care cainele il frecventeaza.
Pot oamenii sa se infesteze cu viermele bici de la caine?
Raspunsul pe scurt este: prea putin probabil. Desi oamenii au propria lor specie de whipworm (vierme bici) numita Trichuris trichiura, este prea putin probabil ca un om sa se infesteze cu specia de vierme bici de la caine, atat de putin probabil incat Consiliul pentru Parazitii Animalelor de Companie – din America (Companion Animal Parasite Council) nu considera viermele bici al cainilor ca fiind o zoonoza. Asta nu inseamna ca nu veti respecta masurile de igiena de fiecare data cand strangeti dupa catelul dumneavoastra sau sa nu va spalati pe maine atunci cand mancati / duceti mana la gura.
In incheiere va reamintim cat de important este sa strangeti dupa ce cainele dumneavoastra defeca, asa preveniti infestarea altor caini. Toti cainii care merg frecvent in parc trebuiesc testati periodic cu examen coproparazitologic. Daca doriti sa preveniti majoritatea infestarilor cu paraziti, va recomandam ca la fiecare 6 luni sa faceti examen coproparazitologic la cainii adulti, dar sa le si administrati pastile de preventie la fiecare 3 luni.
Daca ai nevoie de un medic veterinar la domiciliu pentru a te ajuta cu deparazitarea animalului tau de companie, nu ezita sa ne contactezi, echipa Veterinar La Domiciliu este disponibila chiar si pentru livrare de medicamente.
Potrivit specialistilor, infectiile cu vierme bici la oameni sunt destul de rare si de obicei sunt prezente la copii sau in randul persoanelor imunodeprimate. Cu toate acestea, este important sa se ia in considerare aceasta posibilitate si sa se efectueze deparazitari regulate atat la caine, cat si la intreaga familie.