Cele mai frecvente probleme de piele la caini

Sub blana sanatoasa a cainelui tau, fie ca este un strat des si bogat sau o blana scurta, se afla pielea, cel mai mare organ. Cand vine vorba de îngrijirea pielii cainilor, uneori putem fi neglijenti sau chiar sa uitam complet din cauza cantitatii reduse de piele expusa.

Multe afectiuni medicale pot afecta pielea cainelui, iar problemele de piele sunt una dintre cele mai comune motive pentru vizitele la veterinar.

Simptome ale problemelor de piele la caini

Pielea cainelui tau ar trebui sa fie moale si lipsita de umflaturi, cruste sau decolorari. Cainii cu probleme de piele prezinta adesea oricare dintre urmatoarele simptome:

  • Pustule – asemanatoare cosurilor
  • Leziuni ale pielii (vezicule, ulcere, cruste)
  • Piele descuamata
  • Eczeme
  • Roseata (eritem)
  • Piele ingrosata
  • Unghiile din albe devin maro
  • Lipsa parului (alopecie)
  • Decolorare
  • Miros neplacut
  • Mancarime (prurit)
  • Piele grasa
  • Matreata
  • Umflaturi
  • Rani

Cele mai frecvente probleme de piele la caini

1. Alergii

Alergiile sunt una dintre cele mai comune afectiuni care afecteaza pielea la caini. Acestia pot fi alergici la purici, ingrediente alimentare sau alergeni de mediu, precum polenul, iarba, praful si mucegaiul. Expunerea la alergeni determina eliberarea unei substante chimice numita histamina, care declanseaza mancarimea intensa.

Dupa diagnosticare, se instituie un plan de tratament personalizat pentru a va ajuta cainele sa se vindece. Cauza si natura alergiei cainelui tau, localizarea acesteia pe corp si alti factori vor determina tratamentul. Acest tratament poate include medicamente injectabile, nesteroidiene, bai cu sampon specializat, tratamente cu laser si alte optiuni. Uneori alergiile pot fi gestionate simplu cu medicamente antialergice sau evitand alergenul.

2. Paraziti

Parazitii externi sunt o cauza comuna a problemelor de piele la caini. Cei mai comuni paraziti sunt puricii, capusele si acarienii. Majoritatea parazitilor care afecteaza pielea pot fi preveniti cu deparazitarea externa periodica (pastile: Bravecto, Nexgard, Credelio).

  • Puricii: pot lasa sute de oua în mediu într-o luna si provoaca mancarime intensa, caderea parului si auto mutilare.
  • Capusele: se ataseaza de caine si se hranesc timp de cateva zile. Pot transmite multe boli, printre care cea mai importanta si frecventa: babesioza.
  • Acarienii: Sarcoptes, Demodex si Cheyletiella sunt cei mai comuni acarieni diagnosticati la caini, fiecare avand caracteristici si simptome specifice.

3. Infectii bacteriene ale pielii

Infectiile pielii sunt o tulburare frecventa la caini, cauzata de o crestere excesiva a bacteriilor normale ale pielii, adesea din cauza unor probleme imunitare sau a altor boli primare.

Diagnosticul exact al infectiilor cutanate poate necesita un istoric medical complet si investigatii. Veterinarul va cauta leziuni precum: pustule, decolorare, cicatrici, ulcere, alopecie, cruste, puncte negre, etc.

  • un istoric medical complet contine intrebari precum: de cat timp a aparut problema; daca se linge, freaca, musca din piele; zona corpului unde a aparut prima oara; cat de des ii faci baie; statusul deparazitarilor; intrebari despre mediul in care sta, si multe altele;
  • testele de piele pot include: raclat cutanat, scotch test, trihograma (se examineaza foliculul de par la microscop), citologie, cultura bacteriana si fungica, biopsie, probe de sange si urina.

Infectiile bacteriene (piodermatitele) vor fi tratate de obicei cu antibiotice orale, spray-uri locale si sampoane. Astfel de tratamente dureaza de obicei între pana la 1 – 2 luni si ar trebui sa continue pana la cel putin 1 saptamana dupa ce simptomele au disparut. Daca exista o cauza primara a afectiunii pielii, acea afectiune va fi, de asemenea, tratata pentru a ajuta la rezolvarea problemei.

Pacientul prezenta zone de alopecie, eritem, furunculoza, seboree, ulcere si zone infectate (secundar).

4. Eczemele (eczemele umede)

Eczemele umede (dermatita umeda) sunt zone de piele umede, rosii si inflamate, cauzate de alergii care provoaca mancarime intensa si iritatie. Adesea acestea sunt cauzate de o iritatie initala si apoi exacerbate de o infectie, zona iritata se mareste in dimensiuni si devine si dureroasa.

Cauzele ce pot determina aparitia unor eczeme umede sunt: alergia la purici, taieturi / leziuni, alergii la hrana, obiecte straine (aschii, spini) etc.

Punctele fierbinti la caini sunt rezultatul direct al unui dezechilibru al bacteriilor normale care este Staphylococcus intermedius, pe piele. Acest dezechilibru bacterian este cel mai probabil cauzat de o iritatie initiala pe care cainele o musca sau zgarie în mod repetat. Muscatul si zgariatul pot introduce bacterii din gura si nas în foliculii de par perturbati la locul iritatiei. Cresterea bacteriana face ca raspunsul imun natural al organismului sa reactioneze, ceea ce are ca rezultat mancarime, caldura, roseata, inflamatie si durere.

Tratamentul poate contine toaletarea zonei, tunderea parului din jurul eczemei, antibacteriene si antiseptice locale, antibiotice orale, hrana hipoalergenica.

5. Dermatofitozele (ciupercile)

Infectiile cu dermatofiti provoaca infectii localizate (piele, par, unghii), caracterizate prin caderea parului si uneori piele solzoasa. Este zoonotica, adica se poate transmite de la animale la oameni.

In general sunt mai frecvente la cainii cu varsta mai mica de 1 an si la cainii in varsta sau bolnavi.

Microsporum canis si Trichophyton spp. sunt cele mai frecvente specii întalnite la caini. Transmiterea are loc prin contact direct sau indirect cu sporii fungici gasiti pe alte animale sau în mediu.

Pentru diagnostic se efectueaza examinare fizica, cultura fungica cu antifungrama, examinare la microscop, biopsie, testare cu lampa Wood (examinarea pielii sub lumina UV).

Tratamentul dermatofitozei poate include medicamente antifungice, orale si locale, pentru o perioada mai lunga de timp (uneori chiar si 2 – 3 luni) sau chiar vaccinare. Decontaminarea mediului reduce reinfestatia si grabeste recuperarea.

Dermatofitoza – infectie fungica la caine

6. Piele uscata

Pielea uscata poate fi mai usor de observat la cainii cu blana scurta, iar la cei cu blana lunga atunci cand se da blana la o parte, se poate observa mici cojite. Cauzele care pot determina ca un caine sa aiba pielea uscata sunt: deshidratarea, alergiile, hrana slaba calitativ, temperaturile extreme sau probleme de sebum a pielii.

In general trebuie depistata cauza care a determinat uscarea pielii si tratarea acesteia. Un tratament ar putea contine recomandari ca: hidratarea suplimentare a cainelui (fie prin mai multe surse de apa, fie prin hrana de tip conserva), hrana de o calitate mai buna (bogata in omega3 si omega6), bai cu sampoane speciale, pipete spot-on de hidratare (ex: Dermoscent), suplimente de blana si piele (cu acizi grasi esentiali, biotina, vitamina E).

7. Alopecia

Alopecia, sau caderea parului, poate fi o complicatie a multor afectiuni, inclusiv alergii, paraziti externi (purici, Demodex), reactii la medicamente, infectii ale pielii, boli genetice, hipotiroidism si boala Cushing.

A nu se confunda alopecia cu schimbarea blanii, atunci cand un caine lasa par, acest proces este considerat normal si este cauzat de schimbarile sezoniere sau de stres. Mai frecvent cainii cu blana scurta lasa mai mult par, in comparatia cu blana scurta. Cand discutam de alopecie, discutam de zona fara par.

Exista trei categorii principale de alopecie la caini care va pot ajuta sa determinati de ce cainele dumneavoastra îsi pierde parul. Acestea includ:

  • Alopecie multifocala: acesta este momentul în care cainii îsi pierd parul în mai multe zone ale corpului.
  • Alopecie simetrica: acesta este momentul în care cainii îsi pierd parul de ambele parti ale corpului într-un model simetric.
  • Alopecie neregulata/difuza: acesta este momentul în care cainii îsi pierd parul în petice sau pe tot corpul.

Fiind o afectiuni foarte complexa, medicul dermatolog veterinar te poate ajuta cu un diagnostic corect, un tratament eficient si tintit catre afectiune. Atunci cand alopecia este mai complexa, medicul veterinar poate face teste precum: analize de sange si urina, raclat cutanat, cultura fungica, testare cu lampa UV, testarea tiroidei (sindrom Cushing), biopsii de piele.

Tratamentul se elibereaza in functie de cauza ce sta la baza alopeciei. Daca discutam de acarieni se administreaza antiparazitare, dar si tratament simptomatic. Daca caderea parului cainelui tau se datoreaza prezentei fungilor, atunci sunt necesare antifungice. Daca cauza sunt foliculii de par inflamati si tulburarile autoimune ale pielii, pot fi prescrise antiinflamatoare, vitamine si/sau sampoane speciale.

Alte tratamente pot include hormoni, interventii chirurgicale de sterilizare/castrare, retinoizi sau melatonina. Totul depinde de ceea ce cauzeaza caderea parului.

8. Cancerul de piele

Cancerul de piele poate provoca caderea parului, cruste, leziuni cu scurgeri si umflaturi pe piele. Este diagnosticat prin biopsie si poate fi tratat prin chirurgie, radiatii sau chimioterapie.

Unul dintre cele mai frecvente, si cele mai grave, cancere de piele la caini este cunoscut sub numele de tumora mastocitara. Acest lucru se întampla atunci cand mastocitele (celule normale care elibereaza histamina în piele) devin maligne.

Cancerele de piele din cauza arsurilor solare sunt mult mai frecvente la pisici decat la caini, deoarece pisicilor le place sa stea mai mult la soare. Pentru a evit acest tip de probleme, incercat sa folositi solutii de protectie solara si la animalele care stau in soare.

Semnele cancerului de piele la caini includ: umflaturi pe piele, modificari de culoare a pielii, cruste pe urechi si nas, rani inexplicabile care nu se vindeca.

Vizita cat mai devreme la veterinar este foarte importanta, deoarece sansele de recuperare sunt mult mai mari daca cancerul de piele este depistat din timp.

Mastocitom cutanat caine

9. Boli autoimune

Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar al cainelui ataca celulele sau tesuturile normale ale propriului corpul.

Tipuri comune de boli autoimune de piele la caini:

  • Pemfigus: Pemfigusul este un grup de boli autoimune caracterizate prin formarea de vezicule si leziuni la nivelul pielii si mucoaselor. La caini, pemfigusul foliaceus este cea mai frecventa forma, în timp ce pemfigusul vulgar este mai putin frecvent, dar mai sever.
  • Lupus eritematos discoid (DLE): DLE este o boala cronica autoimuna care afecteaza în principal fata, urechile si nasul cainilor. Se prezinta adesea ca placi eritematoase, cruste si eroziuni, ducand la disconfort si desfigurare daca este lasata netratata.
  • Lupus eritematos (Lupus eritematos sistemic – LES): LES este o boala autoimuna sistemica care poate afecta mai multe organe, inclusiv pielea. Manifestarile cutanate ale LES pot include eritem, ulceratie si depigmentare, împreuna cu semne sistemice precum febra, letargie si dureri articulare.

Tratamentul implica de obicei o combinatie de medicamente imunosupresoare, terapii topice si ingrijire de sustinere pentru a gestiona simptomele si a incetini progresia bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.