Chiar daca suna dubios, daca nu stiati inca, si pisicile dezvolta un tip de acnee asemanator oamenilor, indiferent de varsta sau sexul felinelor. Uneori aceasta afectiune le creaza mancarime, durere si disconfort, iar netratata poate duce la agravarea simptomelor, aparitia unor boli de piele sau chiar caderea parului in zonele afectate. Practic acneea felina este definita ca un defect de cheratinizare ce se manifesta prin aparitia unor puncte negre pe barbia pisicii si buza inferioara a acesteia.
De ce apare acneea la pisici?
Toate pisicile au glande sebacee langa foliculii de par ce secreta sebum cu rol in hidratarea pielii si prevenirea uscarii excesive a acesteia. Glandele sunt prezente pe tot corpul pisicii, insa in zona capului si cozii sunt mai dese, ele avand rolul de a marca obiecte sau de a-si impregna mirosul pe hainele proprietarului atunci cand ne mangaie si se gudura pe langa noi. Din diverse motive, anexele din straturile superficiale ale pielii care secreta cheratina produc un exces al acestei proteine ce ramane captiv in foliculul de par si formeaza niste comedoane negre, iar ulterior are loc infectarea si inflamarea acestora. Seboreea primara este implicata activ in aceasta patologie prin productia excesiva de sebum, dar scaderea imunitatii si toaletajul precar au o importanta implicare, desi folosirea castroanelor din plastic a fost asociata deseori cu aceasta patologie.
Cum se manifesta acneea felina?
Semnul patognomonic care trimite cel mai des proprietarii la cabinetul veterinar este aspectul murdar al barbiei, desi leziunile apar atat pe suprafata acesteia cat si pe buza inferioara sau superioara. Pielea din zona afectata se inroseste, apare in scurt timp mancarimea, iar daca episodul este trecut cu vederea, la pisicile la care afectiunea se cronicizeaza cosurile se transforma rapid in cruste dure insotite de sangerari sau noduli ale pielii. Netratata, afectiunea se poate extinde si se complica bacterian, dand nastere la piodermatite si adevarate dezastre dermatologice care pot fi scapate usor de sub control, ducand la tulburari ale homeostaziei si disfunctii de diferite naturi.
Este contagioasa?
Fiind un dezechilibru de productie seboreica, acneea felina nu este contagioasa pentru oameni sau animalele cu care pacientul convietuieste, insa puteti observa ca factorii favorizanti pot determina aparitia afectiunii la mai multe pisici din aceeasi locuinta, izolarea fiind inutila iar masurile de precautie pot sa streseze si mai mult animalul.
Diagnosticul acneei felina
Diagnosticul se pune in urma examenului fizic, al semnelor clinice precum punctele negre de pe barbie si a unor analize de sange pentru a vedea statusul de sanatate al animalului, eliminand posibilitatea unei deficiente imunitare ce favorizeaza aparitia acestei patologii.
Tratamentul acneei feline
Pisicile sunt recunoscute pentru insistenta si minutiozitatea cu care isi desfasoara igiena corporala, insa in anumite perioade din an ele pot neglija usor acest aspect, iar atunci productia de sebum scapa de sub control si apare blocarea foliculilor, de aceea medicii veterinar recomanda ca in acele perioade pisicile sa fie spalate periodic cu sampoane dermatologice special concepute sa mentina echilibrul in productia de sebum si sa combata infectiile secundare, fie ele bacteriene sau micotice. In acest sens se pot folosi sampoane precum Duoxo Seborrea si Clorhexyderm 4%.
Perioadele de stres sunt asociate cu scaderea imunitatii si aparitia acestor eprisoade de hiperproductie seboreica, astfel ca proprietarii pot folosi cu increderea difuserele cu feromoni precum cele de la Feliway sau alte branduri, ori spray-urile ce contin feromoni, pentru a minimiza stresul.
Medicii veterinari recomanda totodata schimbarea castroanelor din plastic cu cele din ceramica, dovedindu-se ca acestea din urma nu au fost asociate aproape niciodata cu aceasta patologie, pe cand cele din plastic au fost incriminate intotdeauna cu aparitia dezechilibrelor cutanate de acest fel. Desigur, igiena castroanelor este deosebit de importanta si este recomandat ca spalarea castroanelor sa aiba loc dupa fiecare masa, iar mancarea ramasa sa fie aruncata. Pot fi folosite pentru pastrarea igienei locale si servetele cu clorhexidina, folosite periodic, in special dupa ce pisica mananca, pentru ca deseori se murdareste la bot iar acest lucru favorizeaza aparitia afectiunii.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.
Buna seara! 2 din pisicile mele au dezvoltat acnee pe barbie din cauza stresului. Asta suspectez ca este motivul pentru ca in urma cu 3 luni am luat 4 pui mici abandonati la ghena si una din ele nu ii accepta deloc si reactioneaza agresiv stresand pe toata lumea prin casa. Oare sa le spal cu sampon clorhexyderm 4% si o periuta ar fi suficient ca tratament? Daca da, cat de des ar trebui sa o fac (zilnic, de 2 ori pe zi) si pentru ce perioada? Nu stau prea bine cu banii si daca pot evita un consult veterinar in acest moment si se poate rezolva cumparand doar samponul mi-ar fi de mare ajutor. Pisicile nu au inca inflamatie, cruste sau rani, ni se scarpina au doar punctele negre pe barbie.
Bună seara!
Tratamentul depinde de severitatea bolii și de corectitudinea diagnosticului. Uneori, chiar și cu tratament, punctele negre pot persista. Atenție și la castroanele de plastic, acestea trebuie evitate. Găsiți la farmaciile veterinare spray-uri sau mousse-uri antiseboreice ce pot fi aplicate de 2 – 3 ori pe săptămână. În cazuri mai severe se poate opta, într-adevăr, și pentru creme sau șampoane cu peroxid de benzoil sau acid salicilic, dar acestea pot usca în exces pielea.
Șervețele antimicrobiene cu clorhexidină sunt des utilizate în cazul acneei feline, acestea folosindu-se zilnic de 1 – 2 ori pe zi. Suplimentele pentru blană și piele pot fi benefice, mai ales cele cu acizi grași (omega-3). Unele cazuri necesită antibiotice sau antiinflamatoare pe cale orală. Mult succes!
Va multumesc pentru raspuns! O sa cumpar spuma sau gelul Clorexyderm de la farmacia veterinara si sa le aplic pe barbie cu o periuta de silicon de 2 ori pe zi si sper sa se rezolve problema. Am achizitionat si boluri din inox pentru a inlocui tot ce aveam de plastic.