Apoquel – pastile pentru cainele ce se scarpina

     Pruritul (mancarimea) reprezinta semnul cel mai frecvent al alergiei cutanate la caini si poate fi acut, sezonier sau cronic, ceea ce poate deveni frustrant pentru proprietari si scade foarte mult calitatea vietii pacientilor. Acesta face parte dintre principalele motive pentru care detinatorii de caini trec pragul cabinetului veterinar, afectand unul din sase pacienti.

Apoquel contine ca substanta activa maleat de oclacitinib si reprezinta primul inhibitor de kinaza Janus (Janus Kinase, JAK) aprobat pentru uz veterinar in Europa ce asigura atenuarea rapida si sustinuta a pruritului si ameliorarea leziunilor cutanate la pacientii care sufera de dermatita atopica sau dermatite de natura alergica precum:

  • dermatita alergica la saliva de purici
  • dermatita provocata de alimentatie
  • dermatita de contact

Apoquel incepe sa actioneze inca din primele ore de la administrare, simptomele clinice reducandu-se vizibil pana la 24 de ore de la primul comprimat.

Cum functioneaza Apoquel?

Oclacitinib este un inhibitor al kinazei Janus (JAK) ce are capacitatea de a reduce functia diferitelor citokine dependente de activitatea enziemi JAK, cele care au rol proinflamator sau au rol in raspunsul alergic/pruritogen. Apoquel poate exercita efecte inhibitoare si asupra altor citokine precum cele implicate in apararea gazdei sau hematopoieza, avand potentiale efecte adverse nedorite.

Cui se adreseaza acest tratament?

Medicul veterinar poate recomanda administrarea de Apoquel (maleat de oclacitinib) in cazul in care cainele tau sufera de dermatita atopica, dermatita alergica la saliva de purici, dermatita provocata de alimente sau dermatita de contact pentru reducerea mancarimii asociate cu aceste afectiuni si implicit a leziunilor de grataj (ranile) provocate de scarpinat.

Toti cainii pot primi Apoquel?

Nu toti cainii pot primi Apoquel, produsul nu trebuie administrat sub nici o forma la pacientii care nu au implinit varsta de 12 luni si cantaresc mai putin de 3 kg, sau la cei cu hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare din excipienti. De asemenea, maleatul de oclacitinib nu se utilizeaza la cainii cu supresie imuna, cum ar fi hiperadrenocorticism, la cainii care au fost tratati o perioada mai lunga cu corticosteroizi sau la cei cu semne de neoplazie maligna progresiva, intrucat substanta activa nu a fost evaluata in aceste cazuri.

Maleatul de oclacitinib moduleaza sistemul imun si poate creste susceptibilitatea organismului la infectii sau poate exacerba afectiunile neoplazice, asadar este recomandata monitorizarea cainilor carora li se administreaza Apoquel.

Cateaua mea poate lua Apoquel daca este gestanta sau alapteaza?

Siguranta produsului medicinal veterinar nu a fost stabilita pe durata gestatiei si lactatiei sau la masculi de reproductie, prin urmare nu este recomandata utilizarea maleatului de oclacitinib in timpul gestatiei, lactatiei sau la cainii destinati reproductiei.

Ce trebuie sa stiu inainte sa ii administrez Apoquel cainelui meu?

Cand se trateaza pruritul asociat dermatitei alergice cu oclacitinib, investigati si tratati orice cauze de fond precum dermatita alergica la intepatura de purici, dermatita de contact sau hipersensibilitatea alimentara. De asemenea, in caz de dermatita alergica sau dermatita atopica este recomandat a se investiga si trata toti factorii de complicare precum infectiile bacteriene si fungice sau infestatiile parazitare (purici, raie).

Cainele meu poate lua si alte medicamente daca i se administreaza Apoquel?

Nu s-au observat interactiuni medicamentoase intre oclacitinib si alte produse medicinale veterinare cum ar fi medicamentele antiparazitare interne si externe, sau antibioticele si antiinflamatoriile. Din studiile realizate in teren s-a demonstrat ca administrarea de oclacitinib la cateii vaccinati cu vaccinuri vii modificate cu parvovirus canin (CPV) si virusul maladiei Carre (CDV) nu a interactionat cu raspunsul imun, dar s-a observat ca in cazul celor vaccinati cu vaccinuri vii modificate cu virusul parainfluentei canine (CPI) si vaccin antirabic inactivat (RV) a avut loc o scadere a raspunsului imun.

Cum sa-i administrez Apoquel cainelui meu?

In primul rand Apoquel se administreaza doar la recomandarea expresa a medicului veterinar (si in baza retetei eliberata de acesta). Doza initiala recomandata este de 0,4 mg pana la 0,6 mg de oclacitinib / kg greutate corporala, administrata oral, de 2 ori pe zi pentru maxim 14 zile. Pentru tratamentul de intretinere se foloseste aceeasi doza (0,4 mg pana la 0,6 mg oclacitinib/ kg greutate corporala) administrata o singura data pe zi. Terapia de intretinere pe termen lung trebuie bazata pe o evaluare individuala a raportului risc / beneficiu, realizata de medicul veterinar.

Sursa tabel: ema.europa.eu/en/documents/product-information/apoquel-epar-product-information_ro.pdf

Tratamentul cu oclacitinib determina reactii adverse?

Ca orice medicament, Apoquel poate determina la un numar destul de mic de caini efecte adverse precum:

 

Sursa tabel: ema.europa.eu/en/documents/product-information/apoquel-epar-product-information_ro.pdf

Apoquel determina modificari ale analizelor de laborator?

Tratamentul cu oclacitinib poate determina o crestere a valorilor medii ale colesterolului seric si o scadere neprogresiva a numarului mediu de leucocite (neutrofile, eozinofile, monocite) cu exceptia numarului limfocitelor, restul valorilor medii ramanand in intervalul valorilor de referinta, insa niciuna dintre aceste schimbari nu a fost considerata semnificativa din punct de vedere clinic.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.