Terapia cu plasma bogata in trombocite (PRP) la animalele de companie

               Terapia cu plasma bogata in trombocite (Platelet Rich Plasma = PRP), pornita din medicina umana, a inceput sa fie tot mai utilizata si in randul animalelor de companie, ortopedia veterinara fiind cea mai cunoscuta ca folosind aceasta terapie.

Ce reprezinta PRP?

Plasma bogata in trombocite este definit ca un superconcentrat autolog (sangele este recoltat si introdus la acelasi animal) de trombocite utilizat pentru a accelera vindecarea in tesuturile vii afectate. PRP este un produs biologic obtinut din sange care a fost procesat, de obicei, prin centrifugare, pentru a contine o concentratie mai mare de trombocite decat in ​​sangele integral, direct recoltat de la pacient. Pe langa aceste celule, PRP contine si alti factori de crestere si substante care se afla in mod normal in plasma, cum ar fi factorul de crestere asemanator insulinei 1 (IGF-1).

Aceasta tehnica este un mijloc nechirurgical si avansat de a furniza printr-o injectie doze mari de factori de vindecare ai organismului direct la nivelul unei leziuni sau la nivelul loculului unde s-a intervenit chirurgical.

Trombocitele sunt celulele din sange cunoscute ca fiind cele responsabile de coagularea sangelui, dar pe langa acest lucru ele indeplinesc mult mai multe roluri. Asadar acestea contin granule care stocheaza mai multi factori de crestere si proteine, furnizeaza chemokine care ajuta la recrutarea globulelor albe (importante in apararea organismului, in imunitate) si, in plus, macromoleculele, cum ar fi fibrinogenul si fibronectina care ajuta in procesul de vindecare.

In ce situatii poate fi utilizata PRP?

Aplicatiile PRP in medicina veterinara pentru animale mici sunt cele mai intalnite in ortopedie:

  • Managementul osteoartritei — Cartilajul articular poseda calitati slabe de vindecare, iar natura avasculara (fara vase de sange) a structurii limiteaza sever eficacitatea tratamentelor sistemice (pe cale generala). Livrarea factorilor de crestere prin PRP direct pe suprafata articulatiei este avantajoasa in promovarea reparatiei acesteia.
  • Repararea tendoanelor si ligamentelor (de exemplu rupturi de ligamente incrucisate, tendinite, entorse) — Aportul vascular catre tendoane si ligamente este de obicei deficitar, limitand capacitatea lor intrinseca de vindecare. Administrarea locala a PRP la nivelul tendoanelor si ligamentelor lezate poate ajuta la facilitarea vascularizatiei tisulare si, in consecinta, duce la repararea tesutului.
  • Vindecarea oaselor – Poate fi utila in cazul fracturilor osoase acute, abia formate.

Chiar daca ortopedia e principala ramura in care se utilizeaza si beneficiaza de aceasta tehnica, se incearca ultilizarea acesteia si in alte afectiuni decat cele strict ortopedice cum ar fi:

  • Ulcerele corneene
  • Diferite tipuri de rani
  • Chistul de prostata

Cum functioneaza mai exact PRP?

Atunci cand apare un traumatism, trombocitele sunt printre primele care au un raspuns, migreaza la locul leziunii si asigura o functie hemostatica critica. Trombocitele elibereaza, de asemenea, factori de crestere. Acestia stimuleaza formarea de vase noi de sange, declanseaza mitoza si activarea macrofagelor si cresc productia de colagen din fibroblaste.

O mai buna aprovizionare cu sange accelereaza procesul de vindecare si aduce nutrienti esentiali in zona afectata. Declansarea mitozei duce la formarea de noi celule si la regenerarea tesuturilor deteriorate. Factorii de crestere au si proprietati antiinflamatoare, diminuand durerea si umflaturile. Astfel, mecanismul de actiune al PRP se bazeaza pe capacitatea trombocitelor de a initia si accelera procesele de vindecare.

Care sunt pasii in terapia PRP?

Procesul de tratament PRP pentru un animal de companie dureaza aproximativ 15 pana la 60 de minute, in functie de protocolul utilizat si include:

  1. Sedare — animalul de companie poate fi sedat sau anesteziat, in functie de temperamentul lui, dar si in functie de zona de tratament, unele zone fiind mult mai sensibile decat altele
  2. Prelevarea de sange — Sangele este extras aseptic de la animalul de companie
  3. Procesare — Sangele este procesat prin centrifugare. Un exemplu de protocul este de a extrage 15 ml de sange integral de la pacient, ceea ce duce la obtinerea de la 3 pana la 5 ml de PRP dupa centrifugare si extractie atenta.
  4. Injectare — PRP este injectat aseptic in locul dorit, de obicei fiind un tendon sau o articulatie afectata. Numarul de injectii efectuate depinde de severitatea si tipul de afectiune tratata.
  5. Restrictii de exercitiuActivitatea animalului de companie este restrictionata timp de una pana la 2 zile, conform recomandarilor majoritatii medicilor veterinari. Unii pacienti pot experimenta un usor disconfort aproximativ 24-72 de ore dupa interventie. Utilizarea antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu este recomandata in timpul terapiei cu PRP, deoarece acestea pot diminua succesul procedurii prin interferarea cu reactia inflamatorie initiala indusa de trombocite.

Contraindicatii pentru PRP

Desi terapia cu PRP este in general sigura, exista cateva contraindicatii precum:

  • infectii active
  • tulburari de coagulare – se va supune animalul la un risc de sangerare crescuta
  • procese neoplazice – in unele cazuri se poate stimula cresterea tumorilor

Asadar, terapia cu plasma bogata in trombocite reprezinta o abordare inovatoare, cat mai putin invaziva. Prin mecanismul pe care il are la baza, de stimulare a proceselor naturale de vindecare, PRP poate imbunatati semnificativ calitatea vietii animalelor de companie, oferind o alternativa sigura si eficienta la tratamentele conventionale, deja consacrate. Desi trebuie luata in calcul atunci cand se abordeaza un tratament la care ar putea fi utila, este important de avut in vedere ca inca mai este nevoie de studii care sa puncteze exact un protocol standard de obtinere a PRP si care sa arate beneficiile totale pentru a putea fi utilizat ca protocol de sine statator.

Referinte:

  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8791002/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.