Tetanosul la caini

     Toata lumea a auzit de tetanos si despre faptul ca este o boala mortala, dar tu stii cum se poate imbolnavi cainele tau de tetanos? Daca nu, atunci vei afla in acest articol si vei sti cum sa-l feresti de acest pericol infectios!

Ce este tetanosul?

Tetanosul este o boala infectioasa a sistemului nervos, provocata de toxina bacteriei Chlostridium tetani, ce afecteaza celulele nervoase si determina aparitia unor simptome neurologice destul de grave. Toxina eliberata de microorganismele ce provoaca tetanosul se numeste tetanospasmina, nume dat de simptomatologia ce cuprinde amorteala si rigiditatea unei portiuni si intr-un final a intregului corp.

Cum se imbolnavesc cainii?

Chlostridium tetani este raspandit pe toata suprafata Terrei si se adaposteste sub forma de spori in sol, unde pot rezista in absenta oxigenului si cateva sute de ani, preferand mediile calde si umede. Ce trebuie sa stim este ca aceste bacterii nu pot imbolnavi un organism doar ingerandu-le, pentru ca mediul acid din stomac le distrug, fiind nevoie de o poarta de intrare reprezentata de o leziune, mediul ideal fiind reprezentat de o plaga necrozata, purulenta, profunda si inchisa, Chlostridium tetani fiind o bacterie anaeroba, adica prefera mediile lipsite de oxigen.

Cainii sunt cei mai receptivi la a contacta bacteriile in jurul varstei de 5-6 luni, varsta la care are loc schimbarea dentitiei, sunt mai curiosi si rontaie tot ce prind, canalul radicular al dintelui fiind mediul propice in care aceste bacterii intra in sange si de acolo sunt purtate pana la creier. La noi in tara, puii din rasa Ciobanesc german a fost cel mai frecvent implicata, fiind probabil mai receptiva. Alte surse de imbolnavire sunt muscaturile animalelor bolnave, in general cainii care locuiesc aproape de paduri si intra in contact cu vulpile sunt cei mai receptivi sau interventiile chirurgicale efectuate cu instrumentar nesterilizat si realizate in conditii nefavorabile.

In principiu, orice corp ascutit contaminat cu aceste bacterii poate determina infectia la orice varsta, iar la momentul descoperirii, leziunea / taietura / intepatura fiind foarte mica si de cele mai multe ori deja cicatrizata.

Cum se manifesta tetanosul la caini?

Manifestarile clinice ale infectiei cu Chlostridium tetani apar dupa episodul ranirii, de la cateva zile la cateva saptamani distanta. Odata patrunsa in corp prin leziunea formata, toxinele migreaza pe calea nervilor pana la creier sau pot ajunge acolo prin intermediul sangelui ce il iriga.

Toxinele afecteaza nervii, blocand impulsurile nervoase si provocand spasmul reprezentat de rigiditate musculara, primele grupe musculare implicate fiind cele care sunt cel mai aproape de leziune. In cazul in care leziunea este in zona toracelui, spasmul musculaturii intercostale, al muschiului diafragmatic sau a muschilor laringieni poate duce la sufocarea animalului infectat in scurt timp.

Spasmul muschilor masticatori impiedica deschiderea gurii si determina o mimica faciala denumita prin ”ras sardonic”, are loc evidentierea pleoapei a III-a , cainele nu-si mai poate misca limba si nici sa realizeze deglutitia, astfel ca apare hipersalivatia. Animalele afectate prezinta rigiditate in mers, se deplaseaza sacadat, devin foarte anxioase si speriate, orice stimul luminos sau sonor agravand simptomatologia. Temperatura corporala a animalelor afectate creste ca urmare a spasmului muscular permanent, contractiile putand determina luxatii sau chiar fracturi ale membrelor.

Contractia generalizata a musculaturii si extensia membrelor la un caine cu tetanos. Sursa foto: veteriankey.com/tetanus-2/

Frecvent intalnite sunt leziunile de la nivelul membrelor ce determina schiopatura si rigiditatea membrului afectat, dar in scurt timp infectia progreseaza si provoaca incapacitatea de a urina sau defeca, paralizia afectand musculatura tuturor organelor corpului.

La pacientii cu forma severa poate fi afectat si cordul, determinand insuficienta si stop cardiac, membrele se pot umfla, apare in scurt timp dispneea si cianoza mucoaselor.

Pozitia specifica a urechilor in infectia cu tetanos la caine. Sursa foto: onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2045-0648.2010.tb00086.x

Diagnosticul

Anamneza oferita de proprietar este foarte importanta, ea marcand prezenta leziunii si debutul simptomatologiei, formandu-i medicului veterinar un punct de plecare spre diagnostic. Pe langa diagnosticul clinic, toxina poate fi decelata din ser, iar bacteriile pot fi detectate in plaga incriminata sau in fecalele animalului. Biochimia sanguina poate arata cresteri ale valorilor enzimei musculare creatin kinaza (CK) si AST de aproape 20 de ori mai mari decat cele normale.

Tetanosul este tratabil?

Prognosticul animalelor bolnave de tetanos variaza in functie de gradul de afectare al animalului. Afectarea partiala a unor membre si initierea timpurie a terapiei scade riscul de mortalitate.

Locul leziunii trebuie tratat chirurgical, astfel se distruge focarul tetanigen si se opreste eliberarea toxinei tetanice, neutralizarea acesteia din circulatia sanguina se realizeaza prin administrarea i.v. / s.c. / i.m. de ser antitetanic hiperimun, intr-o singura doza sau in doza fractionata, timp de mai multe zile, administrarea de antibiotice avand si ea o importanta deosebita prin utiliarea penicilinei si a metronidazolului (10 mg/kg de doua ori pe zi). Pe langa serul antitetanic se administreaza cu 15-30 minute inainte pe cale s.c. anatoxina, repetandu-se de 3 ori la interval de 5 zile. In lipsa serului antitetanic se poate recurge la folosirea bicarbonatului de sodiu 7%.

Tratamentul simptomatic viseaza plasarea animalului intr-un mediu intunecat, lipsit de stimuli vizuali sau auditivi, pe o suprafata moale si calda. Nu trebuie sa lipseasca tratamentul perfuzabil cu scop de rehidratare si alimentare si administrarea de diazepam in doza de 0,2 – 0,5 mg/kg sau midazolam in doza de 0,2 mg/kg, ambele la 4 – 6 ore pentru linistirea pacientului si limitarea spasmelor. Se mai pot folosi acepromazina la 6-8 ore, butorfanol 0,2 – 0,4 mg/kg la 4 – 6 ore sau propofol 1 – 2 mg/kg.

Profilaxia infectiei cu tetanos se poate realiza prin vaccinare la varsta de minim 3 luni si in fiecare an la varsta de adult, limitarea contactului cu animale salbatice precum vulpile fiind de o importanta enorma, cunoscandu-se faptul ca acestea sunt rezervor natural al tetanosului.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.