Alopecia canina in flanc

alopecia in flanc caine

           Alopecia canina in flanc reprezinta caderea partiala sau totala a parului din zona flancului (cu preponderenta) si spatelui animalului. Se mai numeste si displazie foliculara ciclica si este o afectiune neinflamatorie. Aceasta este o tulburare sezoniera provocata de lipsa expunerii la lumina soarelui in lunile cu zile mai scurte. De obicei, incepe la sfarsitul toamnei si se intinde pana la inceputul primaverii, putand dura pana la sase luni.

Afectiunea provoaca zone de cadere a parului fara mancarime pe flancurile cainilor afectati. Pielea de la nivelul zonelor afectate pare de obicei normala, desi adesea devine mai inchisa la culoare odata cu pigmentarea si, uneori, are loc o regenerare a parului de o culoare diferita fata de restul blanitei. Alopecia poate aparea pe ambele parti sau doar pe o parte.

Boala, in cazul unora dintre caini este recurenta, caderea parului aparand in acelasi timp in fiecare an, iar recresterea parului are loc intre aceste episoade. La alti caini, caderea parului poate fi permanenta si nu se observa nicio recrestere dupa caderea initiala. In cazul unor caini, acestia sunt raportati ca avand un singur ciclu de cadere si recrestere a parului pe parcursul vietii daca sunt afectati de aceasta patologie. Aproximativ 20% din timp se va intampla o singura data in viata cainelui. Alopecia canina in flanc apare la cainii cu varsta cuprinsa intre 1 si 11 ani, desi majoritatea cazurilor se dezvolta intre 3 si 6 ani. Aceasta afectiune este observata mai frecvent la rase precum: Boxer (50% dintre toate cazurile), Airedale Terrier, Buldog englez, Schnauzer, Labrador, Scottish Terrier si Doberman Pinscher. Este mai frecventa in zonele unde iernile sunt mai lungi si mai intunecate. Cainii care stau cu predilectie la interior sunt cei mai susceptibili.

Simptome

  • Caderea parului simetric si bilateral (si pe stanga si pe dreapta), in special in flancuri si pe spate
  • Inchiderea la culoare a blanitei in zonele caderii parului
  • In unele cazuri, caderea parului la baza cozii, nasului si urechilor
  • Infectie a pielii la nivelul zonelor fara par

Diagnostic

Se vor corela datele anamnetice, examenul fizic, testele sangvine si examenul histopatologic pentru a obtine un diagnostic de certitudine. Semnele clinice specifice asociate cu aparitia lor intre lunile noiembrie si martie, dar si cu rasa cainelui, ar putea indica foarte bine medicului veterinar despre ce afectiune este vorba.

Examenele de sange precum hemoleucograma, biochimia si nivelul tiroxinei, sunt adesea efectuate pentru a exclude bolile care pot provoca modele similare de cadere a parului.

Examen histopatologic consta in prelevarea unei biopsii cutanate pentru a fi utilizata in confirmarea diagnosticului de alopecie canina in flanc. Medicul veterinar va efectua o sedare sau o anestezie locala, apoi va indeparta o mica portiune din pielea afectata a animalului dumneavoastra de companie. Aceasta proba de piele este trimisa la un laborator unde va fi procesata si examinata la microscop. Prezenta anomaliilor caracteristice ale foliculului de par poate confirma diagnosticul de alopecie sezoniera in flanc: foliculi de par distrofici, atrofici si plini cu keratina, cu proiectii asemanatoare degetelor in derm.

Diagnosticul diferential se va face fata de:

  • Piodermita superficiala: citologia va demonstra prezenta piodermitei, dar terapia antimicrobiana adecvata nu va imbunatati alopecia
  • Demodicoza: smulgerea parului, scotch test, raclatul pielii si biopsia vor fi toate negative pentru acarieni.
  • Hipotiroidismul: aceasta este afectiunea cel mai usor confundata cu alopecia canina in flanc, mai ales la prima prezentare. Cu toate acestea, cazurile de alopecie in flanc prezinta o stare generala buna, fara niciunul dintre semnele insotitoare asociate cu hipotiroidismul, cum ar fi: letargia, toleranta slaba la efort, termofilia si numeroasele anomalii biochimice si hematologice. In plus, testele functiei tiroidiene vor fi normale.
  • Alopecia areata: modificarile histopatologice sunt diferite

Tratament

In general, nu este nevoie de instituirea unui tratament, aceasta afectiune fiind in mare parte cosmetica.

Este recomandata expunerea la lumina soarelui cu precadere incepand din luna septembrie pana in martie, atunci cand tendinta este de a sta mai mult in casa din cauza schimbarilor de temperatura. S-a observat ca aceasta practica reduce dramatic incidenta alopeciei. Incercati sa gasiti o modalitate de a oferi cainelui dumneavoastra o oportunitate de a petrece mai mult timp in aer liber toamna si iarna. Acest lucru ii va imbunatati considerabil sansele de a nu dezvolta alopecie sezoniera in flanc.

Sunt situatii in care se foloseste si terapia cu melatonia. Melatonina este un hormon care regleaza ritmul zilnic al corpului cainelui. Poate ajuta la ingrosarea si refacerea blanii acestuia. Poate fi administrata sub forma de: suplimente orale, injectii cu melatonina sau de implanturile de melatonina sub piele. Suplimentele orale cu melatonina sunt eficiente aproximativ 50% din timp. Pentru melatonina orala doza este intre 3 mg pe zi pentru cainii cu greutatea mai mica de 25 kg si 6 mg pe zi pentru cei peste aceasta greutate la fiecare 12-24 ore timp de trei luni odata ce boala a inceput. Se poate folosi pentru o perioada similara si cu cateva saptamani (4-6 saptamani) inainte de perioada preconizata de debut a caderii parului ca masura preventiva (in cazurile recurente). Melatonina este uneori folosita ca ajutor pentru somn la oameni si ca atare singurul efect secundar cunoscut este somnolenta.

O metoda posibil mai eficienta pare sa implice utilizarea implanturilor de melatonina sub piele. Un implant mic de dimensiunea unui bob de orez este introdus intre umeri, in acelasi mod in care este implantat un microcip. Daca parul incepe sa creasca si se observa rezultate pozitive, un nou implant poate fi introdus la fiecare 4-6 luni. O oarecare somnolenta poate fi un efect secundar in primele 1-3 zile si ocazional se formeaza un abces steril la locul in care a fost inserat implantul. Melatonina duce de obicei la recresterea parului in 2-3 luni.

Prognostic

Prognosticul este unul favorabil, dar imprevizibil pentru majoritatea cainilor in ceea ce priveste cresterea parului la forma si culoarea lui initiale. Unii caini pot ramane cu defecte de crestere pentru tot restul vietii. Uneori, parul poate chiar sa creasca inapoi intr-o culoare si o textura diferite sau se poate chiar ca acesta sa nu mai creasca pe absolut toata zona care a fost afectata initial. Cel mai important lucru de mentionat pe langa aceste aspecte nefavorabile este ca alopecia canina in flanc este o afectiune cosmetica si nu afecteaza sanatatea sau calitatea vietii cainelui in niciun mod.

Referinte:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.