Cainele meu a inghitit un corp strain – ce e de facut?

In ultima perioada am primit multe intrebari cu privire la modul de interventie in momentul in care un caine a inghitit un corp strain. Este, din pacate, o scena uzuala. Cainele are in gura o piesa de LEGO, de exemplu, iar pana sa apuci sa il convingi sa o lase jos, acesta o inghite. Ce este de facut in aceste cazuri?

Pare o lege nescrisa faptul ca un caine ce are un corp strain in gura il va inghiti cu viteza luminii. Inclusiv la cabinet ne lovim, deseori, de cazuri similare, mai ales in situatia cainilor ce cresc alaturi de copii, au acces in gradini sau se afla in perioada schimbarii dentitiei.

Ce se poate face in momentul in care un caine a inghitit un corp strain?

Raspunsul depinde de mai multi factori:

  • Tipul de obiect inghitit
  • De cat timp a fost inghitit obiectul
  • Istoricul cainelui

In primul rand, nu incerca niciodata sa ii provoci o stare de voma acasa indiferent cat de des ai citit acest lucru pe internet. Este cea mai gresita actiune. Daca vorbim despre un corp strain care a ramas blocat in gura sau pe esofag si induce disconfort sau stare de sufocare este obligatoriu sa contactati de urgenta medicul veterinar, pentru o vizita de urgenta la domiciliu.

De asemenea, in situatia in care ai vazut cum cainele tau a inghitit un corp strain contacteaza imediat medicul veterinar. Uneori, mai ales in situatia unui obiect de dimensiuni reduse sau moale, daca nu a trecut mult timp, acesta are posibilitatea de a-l extrage cu ajutorul endoscopiei sau inducerii unei stari de voma controlate. A-l lasa asa sperand ca va fi bine este o reteta sigura pentru potentiale problem grave, obiectul ingerat blocandu-se in stomac sau in intestinul subtire.

In cazul in care nu ai urmat sfatul medicului veterinat, iar apoi cainele evita mancarea si incepe sa vomite, contacteaza de urgenta medicul veterinar deoarece un blocaj intestinal progreseaza rapid si poate pune in pericol viata cainelui.

Cum pot preveni acest lucru?

Desi este aproape imposibil sa opresti un caine sa ia obiecte in gura, mai jos poti regasi cateva masuri de preventie pe care le consideram utile:

  • Supravegheaza mereu cainele atunci cand rontaie o jucarie sau o recompensa;
  • Aduna, cu atentie, toate obiectele de pe podea sau din locuri accesibile;
  • Tine la distanta resturile de mancare, mai ales daca acestea include oase sau orice alte resturi care pot reprezenta un pericol;
  • Ai grija la tipul de recompense pe care il oferi mai ales atunci cand acestea devin suficient de mici incat sa poata fi inghitite;
  • Restrictioneaza accesul cainelui in camera copiilor, daca este cazul;
  • Arunca toata jucariile pe care le-a ros si se pot rupe cu usurinta.

Pentru o vizita de urgenta a medicului veterinar la domiciliu sau pentru orice alte informatii suplimentare sau intrebari, nu ezita sa ne contactezi. Specialistii nostri iti stau la dispozitie 24/7.

 

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Depinde foarte mult de cantitatea de polistiren inghitita. In principiu daca este o cantitate foarte mica, polistirenul fiind un fel de plastic moale, va trece prin organismul cainelui si va fi eliminat cat atare. In cazul in care a inghitit o cantitate mai mare, cainele trebuie urmarit ca nu cumva polistirenul sa ii provoace un blocaj intestinal – urmareste cainele sa manance, sa bea apa, sa urineze si sa defece zilnic (orice schimbare in aceste lucruri, de urgenta la veterinar). De asemenea, datorita sucului gastric posibil ca acea cantitate mai mare de polistiren inghitita sa fie topita si sa irite mucoasa, cauzand diaree si voma, ceea ce ar necesita iarasi vizita la veterinar. Ca o incheiere, totul depinde de cantitatea de polistiren inghitita, iar la orice semn clinic modificat mergeti de urgenta la un cabinet veterinar. Cu stima!

  1. Stefania Andra spune:

    Bună,am un cățel buldog francez,și presupun ca a înghițit o brânză topită la tub ce îi de făcut?vă rog ajutați-mă!

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Nu avem cum sa va ajutam prin intermediul internetului. Este recomandat sa mergeti de urgenta la veterinar, deoarece acesta ii poate induce voma si reduce la minim complicatiile ulterioare. Medicul veterinar va poate recomanda o radiografie sa excluda ca nu cumva cainele sa fi inghitit si ambalajul, dar si analize de sange, deoarece branza topita avand destul de multe grasimi si sare ii poate afecta rinichii sau pancreasul cainelui. Cu stima!

  2. Cristi T. spune:

    Mare grija cu ce se joaca cateii ca al nostru catel a inghitit o jucarie….nu ne-am dus la veterinar initial ca am zis ca il scoate pe partea cealalta dar dupa 2 zile a inceput sa vomite si sa nu mai manance, iar la veterinar ne-au zis ca trebuie sa-l opereze ca e blocat in intestin

    • Daniela spune:

      Buna ziua. Va rog spuneți mi cât de grav este faptul că boxerul meu a înghițit un balon dezumflat cu nod, duminică și azi e marți. Am mers la.med vet și mi a spus să am răbdare , că tubul digestiv e lung și durează. Boxerul meu mănâncă, bea apa, doarme , e ok că și până la incident. Este sau nu motiv de îngrijorare? Mersi frumos

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! In principiu daca balonul nu era ft mare, poate fi inglobat cu materiile din tubul digestiv si eliminat odata cu acestea. Va trebui sa urmariti sa defece cu aceeasi frecventa cu care defeca si pana acum. La primul semn de constipatie sau de colica abdominala (de durere abdominala) va trebui sa mergeti de urgenta cu el la veterinar, deoarece exista riscul de invaginatie sau obstructie. Sunt mancaruri cu fibre sau unele laxative care grabesc tranzitul animalului dumneavoastra. Din experienta am vazut lucruri mult mai mari inghitite si eliminate. Din punct de vedere medical, la un organism sanatos, mancare ar trebui sa treaba de stomac, intestin subtire si colon in aproximativ 36 de ore. Cu stima!

      • Raluca spune:

        Bună seara, goldenul meu inghite des, cu zgomot, ca și cum ar vomita, face urat din gat și pe nas. Ce ii fac? Nu cred ca a înghițit ceva.

        • Veterinar spune:

          Buna seara! In primul rand ar trebui sa fie examinat de un medic veterinar, iar in urma examinarii se poate recomanda o radiografie, urmata de o endoscopie. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.