Cainele meu se invarte in cerc

cainele se invarte in cerc

Desi la catelusii tineri invartitul in cerc poate fi considerat normal, atunci cand este vorba de un caine in varsta, de regula acesta este un semn de boala destul de grav. Daca al tau caine se invarte in cerc doar inainte de masa sau cand este foarte bucuros, acest lucru nu este de ingrijorat. Multi caini au un comportament invatat de a se invarti in cerc atunci cand se aseaza (isi cauta locul) sau cand isi fac nevoile, ceea ce este perfect normal.

In general cele mai frecvente acuzate organe in cazul cainilor batrani care se invart in cerc sunt urechile si creierul.

Care sunt principalele motive pentru care un caine batran se poate invarti in cerc?

1. Boala vestibulara – ce afecteaza echilibrul

In cazul in care un caine batran are o boala vestibulara, acesta va cadea frecvent, va saliva excesiv, va merge cu capul aplecat, se va invarti in cerc sau va avea miscari necontrolate ale ochilor (nistagmus). In general lumea spune de boala vestibulara ca fiind un accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral este diferit fata de boala vestibulara. In timp ce boala vestibulara (vertij) este o afectiune ce implica organele responsabile pentru echilibru, accidentul vascular cerebral (AVC-ul) apare cand cand fluxul de sange catre o parte a creierului este blocat sau un vas se sange se sparge, celulele nervoase ramanand fara oxigen. Daca AVC-ul afecteaza lobii frontali, cel mai frecvent cainele se va invarti in cercuri stranse intr-un loc fix, dar daca AVC-ul afecteaza trunchiul cerebral cainele se va invarti in cercuri largi.

Cainii cu boala vestibulara nici nu prea mananca, unul din motive putand fi si starea de greata datorita ametelilor pe care le experimenteaza.

Depinde mult de gravitatea afectiunii, dar unii caini se pot vindeca de la sine in cateva zile sau saptamani. Totusi este nevoie de confirmarea diagnosticului de catre medicul veterinar, acesta prescriind si medicamente pentru afectiunea ce va fi tratata acasa.

Va trebui sa ii ajuti sa ii scoti afara pentru a-si face nevoile, sa ii scoti cu hamul pentru a-i ghida mai usor sau sa ii obisnuiesti sa faca pe covorasele absorbante. De cele mai multe ori este nevoie sa ii hranesti cu mana, cantitati mici de mancare gustoasa.

2. Infectie a urechii interne

Un al motiv frecvent intalnit la cainii ce se invart in cerc este otita cu infectia urechii interne.

Chiar daca urechile cainelui tau arata bine, asta nu inseamna ca nu poate avea otita interna, ceea ce vezi tu cu ochiul liber si ce poti curata este urechea externa, urechea interna este dincolo de timpan, aproape de creier.

Mai pot aparea simptome precum:

  • scuturarea repetata a capului,
  • scarpinatul la ureche – mancarime,
  • capul tinut intr-o parte,
  • miros intepator din ureche.

3. Disfunctie cognitiva – sau dementa cainilor

Pe masura ce cainii imbatranesc, scaderea capacitatii de functionare a creierului si a functie cognitive poate determina cainele sa se invarta in cerc. Dementa la caini se manifesta prin pierderea memoriei (uita locatia castroanelor cu mancare, se uita in gol deseori), pierderea comportamentului invatat si a functiei motorii.

Un caine cu dementa va fi mai predispus in a-si face nevoile in casa, de a fi dezorientat, letargic (lipsit de energie) sau chiar iritat.

Un caine cu dementa ar trebui sa aiba o rutina zilnica, sa primeasca medicamente, suplimente si sa faca exercitii fizice, dar si mentale pentru stimulare.

4. Tulburari neurologice sau afectiuni ale creierului

Leziuni ale creierului si tumorile pot duce la comportamente de invartire in cerc ale cainelui. De multe ori pe langa acest simptom mai apar si simptome precum: febra, durere, lipsa apetitului, vome.

Pe langa invartitul in cerc, simptomele sau semnele caracteristice tulburarilor neurologice mai includ:

  • convulsii: asociate epilepsiei, cainele cade pe o parte inconstient, cu spasme musculare, uneori chiar si urineaza sau defeca. Atunci cand se trezeste este dezorientat cateva minute.
  • „comportament ciudat”: cainele este mult mai retras sau iritabil, de multe ori dezorientat.
  • „dureri de cap”: atunci cand cainii au dureri de cap, presiunea capului este crescuta si aceasta se poate „citi” prin faptul ca animalul isi preseaza compulsiv capul de un perete, colt sau alta suprafata dura. Cele mai frecvent afectiuni sunt inflamatia creierului – encefalita sau a meningelor (invelitorile creierului) – meningita.
  • tulburari de vedere si auz: se intampla frecvent ca sa nu mai vada sau sa vada partial si chiar sa nu mai auda.

Atunci cand discutam de probleme neurologice cainii nu pot fi distrasi atunci cand se invart in cerc, chiar daca strigati la el sau bateti din palme.

Ce sa faci daca al tau caine se invarte in cerc?

Cum am spus si la inceputul articolului, invartirea in cerc la caini este un simptom, asadar pentru a trata acest simptom este important sa se trateze cauza ce l-a provocat.

De cele mai multe ori, atunci cand se suspecteaza o problema cerebrala si celelalte investigatii nu indica nimic, medicul veterinar va recomanda efectuarea unor investigatii mai avansate precum CT sau RMN. Aceste investigatii avansate se fac doar cu anestezie generala, iar costul unui RMN sau CT la caine este aproximativ 700 – 900 ron.

Asadar, oricare ar fi diagnosticul, fie ca este vorba despre stres, infectie a urechii, sindrom vestibular, tulburare de comportament sau o boala neurologica, daca un caine se invarte in cerc trebuie vazut cat de repede de un medic veterinar deoarece cu cat se incepe tratamentul mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.