Cu totii stim ca apa este esentiala vietii. La fel este si in cazul animalutelor noastre.
Aceasta reprezinta componenta majoritara a corpului unei pisici, fiind implicata in numeroase procese fiziologice esentiale precum transportul nutrientilor, actionand ca un solvent; reglarea temperaturii corpului; lubrifierea articulatiilor, lichidul sinovial (lichidul din interiorul articulatiei) fiind format intr-un mare procent din apa; amortizarea socurilor produse fata de organe, protejandu-le; si sustine echilibrul acido-bazic, mentinand un ph corespunzator in organism.
Ca regula generala, o pisica are nevoie intr-o zi de aproximativ 50 ml de apa pentru fiecare kilogram greutate corporala, deci undeva la aproximativ 200-250 ml pe zi pentru o pisica care cantareste 4-5 kg.
Factori care influenteaza necesarul de apa al pisicii sunt: varsta (puii si piscile geriatrice au nevoie de un necesar mai mare), starea de sanatate, activitatea fizica, tipul de hrana pe care acestea il consuma (hrana uscata sau umeda) si temperatura mediului in care acestea traiesc.
Cum puteti sa monitorizati cat de multa apa bea pisica dumneavoastra?
Pentru a masura cata apa bea pisica in fiecare zi puteti efectua urmatorii pasi:
- La inceputul zilei, masurati cantitatea necesara pe care pisica dumneavoastra ar trebui sa o bea cu ajutorul unei cani gradate.
- Puneti aceasta cantitate de apa in bolul de apa al pisicii.
- Seara, turnati cantitatea ramasa in cana gradata si cititi volumul.
- Scadeti cantitatea de apa ramasa din cantitatea pe care ati inregistrat-o la inceputul zilei. Astfel, veti afla cata apa a baut cu adevarat pisica dumneavoastra.
Sau daca detineti un dispozitiv de apa automat, acesta va poate arata cu exacitate cantitatea de apa bauta de pisica dumneavoastra.
Acum ca stiti care este importanta apei pentru starea de sanatate a pisicii dumneavoastra, ati calculat si ati observat ca aceasta bea o cantitate sub pragul normal, sa vedem care sunt si metodele prin care puteti sa va ajutati pisica sa bea mai multa apa. Retineti ca e necesar sa excludeti orice tip de boala care poate determina oligodipsia (setea diminuata) precum bolile renale, diabetul insipid sau tulburari neurologice.
-
Amplasati mai multe boluri cu apa in diferite locuri din casa
-Pisicile pot fi sensibile daca sunt deranjate in timp ce beau apa, daca locul in care bolul lor este amplasat intr-o zona care nu este destul de linistita. Pentru a putea gasi locul perfect preferat de ele, incercati diferite spatii.
-
Puneti bolul de apa departe de litiera si chiar fata de bolul cu mancare
– Pisicilor nu le place sa bea in apropierea locului unde mananca sau unde isi fac nevoile. Aceasta practica o mostenesc de la stramosii lor, pisicile salbatice. Astfel, ele incearca sa evite contaminarea sursei de apa cu continutul intestinal al prazii sau cu propriile fecale.
-
Incercati diferite tipuri de boluri
– Pisicile pot avea o preferinta pentru un anumit tip de castron. Bolurile din plastic si metal pot influenta compozitia apei, de preferat este sa utilizati un bol de ceramica sau de sticla. Pisicile prefera, de obicei, bolurile largi si putin adanci. Acest lucru le permite sa fie in contact cu imprejurimile si sa vada ce se intampla mereu in timp ce beau apa. De asemenea, le impiedica mustatile sa atinga partile laterale ale bolului.
-
Cumparati-le o fantana pentru apa sau lasati-le sa bea apa de la robinet
- Multe pisici prefera sa bea dintr-un robinet sau de undeva de unde apa cade decat dintr-un castron deschis. Pisicile stiu instinctiv ca apa statatoare poate adaposti bacterii si le poate imbolnavi. Le puteti introduce diferite jucarii interactive bazate pe acest principiu.
- Fantanile sunt o metoda buna de a le convinge sa bea apa. Un alt beneficiu major al fantanilor cu apa pentru animale de companie este capacitatea lor de filtrare. Majoritatea fantanilor de apa pentru animale de companie folosesc un sistem de filtrare pentru indeparta diferite impuritati din apa.
-
Schimbati apa frecvent
– Schimbti apa din boluri cel putin o data pe zi pentru a mentine un gust proaspat si pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, nu uitati sa le spalati bolurile constant.
-
Faceti-le experienta de a bea apa mai interactiva
-Puteti pune in apa lor de baut cuburi de gheata. Pisica va fi curiosa sa descopere ce este in bolul ei si va vedea experienta ca pe una placuta. Totusi, trebuie sa fiti atenti ca apa sa nu se racesca prea tare, ea necesitand sa fie la temperatura camerei. Schimbat-o ori ce cate ori se receste mai mult decat trebuie.
-
Schimbati tipul de apa
- In cele din urma, daca pisica refuza un anumit tip de apa, incercati diferite alte tipuri pe langa cea de la robinet. Unele pisici nu accepta gustul apei de la robinet care poate fi influentat de continutul ei in clor si, in detrimentul acesteia, prefera apa imbuteliata sau apa filtrata.
Fiecare pisica este unica si va fi nevoie sa incercati diferite metode prin care sa o determinati sa bea mai multa apa. Nu exista o metoda perfecta prin care puteti garanta ca veti reusi din prima, dar cu multa perseverenta, rabdare si observarea atenta a comportamentului acesteia, cu siguranta veti reusi sa ii mentineti nivelul optim de hidratare.
Asigurarea unei hidratari adecvate este esentiala pentru sanatatea si bunastarea pisicii dumneavoastra.
Referinte:
- vetfocus.royalcanin.com/en/scientific/the-water-requirements-and-drinking-habits-of-cats