Detartrajul animalelor de companie

       Îngrijirea dentară a câinilor și pisicilor joacă un rol important în menținerea sănătății generale a acestora. Detartrajul, procedura prin care se înlătură tartrul și placa bacteriană, este necesar pentru prevenirea bolilor dentare și a altor afecțiuni legate de sănătatea orală.

Tartrul dentar

Tartrul, cunoscut și ca sediment dentar, este o acumulare de minerale, bacterii și resturi alimentare care se formează pe dinți și în jurul gingiilor. Acesta se dezvoltă din placa bacteriană necurățată și poate avea consecințe grave asupra sănătății orale a animalului, inclusiv gingivită și parodontită.

Neglijarea igienizării orale poate duce la o serie de probleme dentare și de sănătate generală. Bolile dentare neglijate pot cauza durere și disconfort animalului, pot afecta calitatea vieții și pot duce la complicații mai grave, cum ar fi bolile sistemice ce afectează organele vitale.

Procedura detartrajului în clinica veterinară

Detartrajul este o procedură specializată care se efectuează cel mai bine sub supravegherea unui medic veterinar. Într-o clinică veterinară, personalul calificat utilizează echipamente specializate pentru a îndepărta în siguranță și eficient tartrul și placa bacteriană, minimizând disconfortul animalului.

Efectuarea regulată a detartrajului oferă multe beneficii, inclusiv prevenirea bolilor dentare, combaterea respirației urât mirositoare, îmbunătățirea stării generale de sănătate și prevenirea infecțiilor care pot afecta organele interne.

Recomandări

Proprietarii animalelor de companie trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății orale a patrupezilor. Acest lucru include programarea regulată a detartrajului și consultarea periodică a unui medic veterinar pentru evaluări dentare. Este, de asemenea, important ca proprietarii să observe semnele timpurii ale problemelor dentare și să acționeze prompt pentru a asigura o îngrijire adecvată.

Afecțiuni dentare determinate de tartru

Animalele afectate de tartrul dentar sunt susceptibile la o gamă largă de boli dentare. Aceste afecțiuni nu numai că provoacă durere și disconfort, dar pot avea și un impact negativ asupra stării generale de sănătate a animalului. Câteva dintre bolile comune asociate cu acumularea de tartru la animale sunt:

  1. Gingivita: este o inflamație a gingiilor cauzată de acumularea de tartru și placa bacteriană. Gingivita se manifestă prin roșeață, umflare și sângerare a gingiilor și este adesea primul semn al problemelor dentare.
  2. Parodontita: această afecțiune este o formă avansată de boală dentară. Pe măsură ce tartrul se acumulează sub linia gingivală, provoacă inflamație și distrugere a țesutului și osului care susțin dinții. Parodontita poate duce la retragerea gingiilor, deteriorarea osului și, în cele din urmă, la pierderea dinților.
  3. Abcese dentare: abcesele sunt colecții de puroi cauzate de infecții bacteriene, care se pot dezvolta la rădăcina dintelui sau în țesuturile înconjurătoare. Acestea sunt dureroase și pot duce la umflături și inflamații severe.
  4. Halitoza (respirație urât mirositoare): tartrul și placa bacteriană sunt adesea sursele unui miros neplăcut din gura animalului. Aceasta nu este doar o problemă de confort, ci poate indica prezența unei afecțiuni dentare serioase.
  5. Boli sistemice: Bacteriile din cavitatea orală nu se limitează doar la gură. Ele pot intra în sânge și pot afecta alte organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul. De exemplu, endocardita bacteriană este o infecție a valvei inimii care poate fi asociată cu o igienă orală precară.
  6. Probleme de nutriție și alimentație: Durerile dentare și disconfortul oral pot face ca animalul să aibă dificultăți în a mânca, ceea ce poate duce la scădere în greutate și malnutriție.

Importanța colaborării cu profesioniști veterinari

Colaborarea cu un medic veterinar calificat pentru detartraj și îngrijirea orală regulată a animalelor de companie este fundamentală. Medicii veterinari nu numai că efectuează proceduri de detartraj, dar oferă și evaluări complete, sfaturi de îngrijire la domiciliu și tratamente pentru orice afecțiuni dentare descoperite în timpul examinărilor. 

Da click pentru o programare de detartraj la caine sau pisica in Bucuresti: PROGRAMARE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.