Diareea la pisici

       Peste tot auzim sintagma ”suntem ceea ce mancam” si ca stilul de viata ne influenteaza sanatatea, iar cand vine vorba de micii nostri companioni aplicam aceleasi reguli. Dar cum iti dai seama ca mancarea pe care i-o oferi pisicii tale si stilul de viata pe care il are ii sunt benefice? Ei bine, scaunul si blana sunt doi indicatori importanti pentru sanatatea pisicii tale, iar atunci cand unul dintre ei sufera modificari inseamna ca ceva nu este in regula.

Ce este diareea?

Deseori ne confruntam la pisici cu situatia unui scaun moale pe care il denumim scaun diareic, insa de multe ori poti fi pacalit pentru ca un scaun moale nu este neaparat diareic. Scaunul diareic este acel scaun foarte lichid, cu aspect apos ce poate contine sange mai inchis, sau mai deschis la culoare, mucus, sau chiar paraziti si bucati de mucoasa, devenind o urgenta. Atunci cand scaunul este mai moale ca de obicei, insa el este ”format”, imitand aspectul unei paste de dinti, putem spune ca este normal.

Care sunt motivele pentru care pisica mea are scaun diareic?

Diareea cronica la pisica (posibile cauze)

Diareea poate sa apara din foarte multe motive, care pot varia in functie de varsta, alimentatie, stare fiziologica sau stil de viata si se poate manifesta doar prin scaun apos, sau poate fi acompaniata de o stare depresiva, astfel ca in cazul in care va confruntati cu diaree la pisica va rugam sa apelati la un medic veterinar ce poate evalua situatia si poate decide daca este vorba de o urgenta sau nu, iar in continuare va vom prezenta principalele motive pentru care scaunul pisicii tale poate deveni diareic:

  • HRANA

Hrana este in general primul motiv pentru care apare diareea la pisici, iar acest lucru se poate intampla fie din cauza unui sortiment de proasta calitate, fie din cauza unei depozitari gresite, a faptului ca are acces la cosul de gunoi si poate manca din el sau din cauza administrarii de hrana expirata. De asemenea, schimbarea brusca a tipului de hrana poate duce la dezechilibre ce se pot manifesta prin diaree, asa ca atunci cand vreti sa introduceti un nou tip de hrana in alimentatia pisicii, acesta trebuie sa fie introdus treptat, amestecand cate 25% din hrana noua in primele 2 zile, 50% in urmatoarele 2, apoi 75%, ca mai apoi hrana noua sa fie in procent de 100%.

  • AGENTI PATOGENI

Traim intr-o lume plina de microorganisme, iar acestea se regasesc peste tot, fiindu-ne imposibil uneori sa ne ferim de ele chiar si cu o igiena riguroasa, de care pisicile insa nu au parte, ele toaletandu-se cu ajutorul limbii prin intermediul careia contacteaza diversi agenti patogeni precum:

virusuri: FPV (virusul panleucopeniei feline), FCoV (coronavirusul felin)

bacterii: Clostridium, E. Coli, Salmonella sau Campylobacter

paraziti precum Isospora (cocidioza), Giardia spp., Toxocara cati, Toxascaris leonina etc.

fungi.

  • STRESUL

Unul din factorii ce tulbura frecvent echilibrul intestinal si are repercursiuni asupra bunei functionari a acestuia este stresul, fie ca e vorba de abandon, moartea cuiva drag, mutarea intr-o casa noua sau venirea unui nou membru in familie, toate aceste lucruri reprezinta factori esentiali de declansare a anxietatii la feline. Aceasta stare determina secretia deficitara a unor factori cu rol in digestie si ingreuneaza absortia nutrientilor si a apei in ultima parte a intestinului, provocand in acelasi timp un dismicrobism ce are drept rezultat aparitia diareei. Folosirea suplimentelor alimentare pe baza de plante precum valeriana sau a feromonilor reuseste sa combata starea anxioasa si implicit simptomele digestive ale acesteia.

Reduce comportamentele asociate stresului si reduce comportamentul agresiv la pisicile stresate.
  • INTOLERANTA SI ALERGIILE

Sistemul imun are un mod aparte uneori de a selecta alergenii si de a da nastere unui raspuns de aparare pentru molecule care nu fac rau de fapt organismului si astfel apar alergiile la unele alimente, cu manifestari dermatologice precum edemul, pruritul si leziunile de grataj, dar si gastrointestinale cu diaree si varsaturi. Intolerantele alimentare apar din cauza unei proteine din compozitia hranii ce declanseaza raspunsul imun, iar atunci organismul reactioneaza prin diferite mecanisme. Odata diagnosticata, alergia la o anumita proteina poate fi tinuta sub control prin medicatie antipruriginoasa precum antihistaminicele sau alte medicamente ce moduleaza sistemul imun si prin evitarea administrarii in hrana produse ce contin acea proteina.

  • CONDITIA MEDICALA

Diferitele afectiuni pe care le poate dezvolta pisica ta pot determina la un moment dat diaree, una dintre cele mai comune afectiuni ce duc la aparitia de scaune diareice fiind boala inflamatorie intestinala (IBD), o afectiune idiopatica manifestata prin voma, diaree, slabire accentuata si pentru care este necesara o medicatie imunomodulatoare, o dieta hipoalergenica si suplimente precum vitamina B12 sau vitamina K, in functie de analize. Alte afectiuni care pot determina la un moment dat diaree sunt pancreatita, afectiunile hepatice, bolile cu afectare renala, hipertiroidismul sau cancerul (limfomul gastric).

  • OTRAVIRI SI INTOXICATII

Asa cum cel mai probabil stiti, otravirile si intoxicatiile pisicilor afecteaza in primul rand sistemul gastrointestinal pentru ca el este organul prin intermediul caruia toxicul intra in corp prin lingere sau inghitire. Astfel, odata ajuns in stomac si mai apoi in intestin, toxicele irita mucoasa si determina manifestari gastrointestinale precum voma sau diareea, acestea reprezentand reactia organismului si modalitatea prin care incearca sa-l scoata afara.

  • MEDICAMENTELE

Atunci cand luam medicamente suntem indemnati sa citim de fiecare data efectele adverse pe care le pot determina asupra organismului, iar acestea sunt de obicei reprezentate de voma, diaree, dureri de cap sau pot fi incluse in sfera dermatologica precum pruritul, sau eritemul. De asemenea, antibioticele administrate in lipsa protioticelor pot determina diaree ca urmare a dismicrobismului creat la nivel intestinal, asa ca atunci cand administrezi antibiotice pisicii tale nu uita sa-i cumperi si probiotic pe care il vei administra la 2-3 ore dupa antibiotic.

Probiotic FortiFlora util in mentinerea echilibrului microbiomului intestinal in timpul tratamentului cu antibiotic sau in cazul diareei de natura necunoascuta. Sursa foto: purina.co.uk/cat/cat-food/product-proplan-veterinary-diets-fortiflora-cat-supplement

Asadar, diareea poate fi determinata de atatia factori, ca fara un consult medical sau analize si investigatii nu putem fi niciodata siguri de ce natura este, iar prezenta pisicii la cabinet este importanta pentru a putea fi consultata de medic si pentru a i se putea efectua analize de sange, urina, coproparazitologice sau examene imagistice precum radiografia, ecografia, CT sau RMN. In cazul in care nu va puteti deplasa cu pisica la cabinet, puteti apela la serviciul de ambulanta mobila ce se va deplasa la domiciliu,unde medicul va consulta pisica, insa anumite investigatii precum radiografia, examenul CT/RMN sau endoscopia nu pot fi realizate la domiciliu.

Intrebari frecvente primite pe mail: 

  1. Pot administra furazolidon la pisici? Raspuns: Furazolidona este un antimicrobian cu spectru larg ce ar trebui administrat pisicii doar la recomandarea medicului veterinar, deoarece pot aparea efecte adverse cu semne neurologice (precum convulsii). Doza de furazolina la pisici este de 4 mg / kg de doua ori pe zi, timp de 7 zile. In functie de afectiunea tratata medicul veterinar va poate recomanda alte medicamente mai eficiente. (sursa: dvm360.com/view/giardia-infection-dogs-and-cats-proceedings)
  2. Pot folosi smecta pentru diaree la pisici? Desi nu exista in nomenclatorul veterinar acest produs, DIOSMECTINA (substanta activa din Smecta) este un silicat natural eficient in tratamentul diareei infectioase ce impiedica absorbtia de toxine. Intotdeauna recomandam sa va sfatuiti cu medicul veterinar despre administrarea de medicamente umane pisicii dumneavoastra (fiind total contraindicat in cazul obstructiei, iar principalul efect advers fiind constipatia). Smecta poate fi administrat la pisicile adulte cate 5 ml la 3 ore (dintr-o dilutie de jumatate de plic in 50 ml de apa) sau la puii de pisica mai mari de 1 luna cate 2 ml la 3 ore (dintr-o dilutie de un sfert de plic in 50 ml de apa). 
  3. Ce sa manance pisica daca are diaree? Veti gasi la orice farmacie veterinara sau petshop hrana pentru pisici cu probleme digestive (fie ca este umeda – plic sau boabe). Exemplu: Hills Biome, Royal Intestinal, Purina EN etc. De asemenea, tot la farmacia veterinara veti gasi si pasta antidiareica cu probiotice. De asemenea un orez alb fiert bine si cu un piept de pui facut la aburi poate fi o alternativa daca pisicii dumneavoastra ii place. 

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

  1. Denisa spune:

    Pisica mea are 5 luni, de curand am fost sa i faca prima doza de vaccin iar de atunci are diaree. Ce ma sfatuiti sa fac?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! In primul rand ar trebui sa faceti un triplu test care sa contina (fpv – panleucopenie, fcov – coronaviroza, gia – giardia) si un examen coproparazitologic, iar daca toate acestea sunt negative, medicul veterinar o sa va prescrie niste antidiareice, probiotice si hrana de dieta. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Diareea la pisici, mai ales la cele tinere poate avea multiple cauze. Daca este o diaree cauzata de o intoleranta alimentara (faptul ca i-ati schimbat alimentatia brusc), DA, ajuta deoarece are probiotice si prebiotice. Dar daca diaree este cauzata de paraziti (giardia, izospora etc), virusuri (panleucopenie, Fcov), toxice sau corpuri strain, nu ajuta tratamentul. Ati putea incerca cu probioticele, dar daca in 24 de ore nu se vad ameliorari sau daca apar si alte semne (dureri abdominale, vome, apatie), mergeti de urgenta la un cabinet veterinar non stop sau puteti apela o VeterinarLaDomiciliu – ambulanta veterinara Bucuresti. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.