Dermatita la caine

Dermatita la caine este o boala a pielii caracterizata prin prezenta inflamatiei si mancarimii la nivelul pielii. Acestea pot crea disconfort ce duce la alterarea calitatii vietii catelului si uneori poate afecta abilitatea de a se odihni, si chiar apetitul alimentar. Scarpinatul frecvent, linsul si muscatul pielii pot duce la rani deschise ce pot favorizeaza aparitia infectiilor.

Cauze dermatitelor la caini:

  • paraziti: paduchi, pureci, capuse, acarieni;
  • infectii bacteriene si fungice;
  • alergii alimentare sau din mediul inconjurator (praf, polen, iarba, acarieni).

Principalele zone ale corpului unde apare dermatita sunt:

  • urechi;
  • labe;
  • abdomen;
  • axilar.

Simptomele dermatitei la caini

In cazul unei boli de piele, cele mai frecvente simptome intalnite sunt:

  • mancarimea cu scarpinatul excesiv;
  • frecatul de covor;
  • pierderea parului;
  • piele grasa cu miros neplacut;
  • pete de saliva, de culoare rosie sau maro pe blana, in zona in care cainele s-a lins;
  • roseata la nivelul urechilor, uneori cu scurgere de consistenta ceroasa, inchisa la culoare;
  • ingrosarea sau coloratia neagra a pielii, in special in zonele lipsite de par;
  • roseata si iritatie la nivelul abdomenului;
  • pete sau cruste pe diverse zone ale corpului.

Diagnosticul dermatitei la caini

Teste pentru diagnosticarea dermatitei sunt diverse:

  • Identificarea parazitilor cu ajutorul unui pieptene des (cel mai frecvent se observa mici puncte negre care sunt fecalele puricilor);
  • Testul de piele cu benzi este util pentru a colecta o bucata mica de piele, ce poate fi ulterior analizata la microscop. Acesta poate evidentia bacteriile la nivelul pielii;
  • Scarificarea consta in zgarierea suprafetei pielii si analiza microscopica a bucatii de piele obtinuta. Aceasta poate identifica acarieni de tipul raiei, ce raman cantonati sub piele. Realizarea scarificarii, in zone sensibile precum zona ochilor sau labelor se poate face si sub sedare.
  • Smulgerea firelor de par si analiza ulterioara a acestora, permit detectarea unor infectii fungice sau parazitare.
  • Examinarea la lampa Wood cu ultraviolete poate evidentia anumite infectii fungice sau bacteriene (ex: impetigo).
  • Teste de sange sunt utile in cazul dermatitelor alergice.
  • Biopsia se face sub anestezie locala. Este cea mai utila in identificarea tipurilor de paraziti ce a dus la aparitia dermatitei sau a anumitor conditii ce determina alopecie.

Tratament

Tratamentul variaza in functie de cauza si severitatea afectiunii.

1. Dermatita cauzata de paraziti – Medicatia antiparazitara este de electie in acest caz si duce la remiterea simprimatologiei (deparazitarea externa). Cel mai des aceste medicamente se administreaza lunar, dar exista si tablete ce au o actiune prelungita pe o perioada de 3 luni (Bravecto).

2. Infectii ale pielii – O infectie la suprafata pielii poate fi controlata prin uitilizarea unui sampon adecvat. Initial spalarea se face de 2 ori pe saptamana, iar apoi la 2 spatamani. Infectii profunde ale pielii se trateaza prin utilizarea antibioticelor pe o perioada de 2 – 6 saptamani (in functie de cultura bacteriologica si antibiograma).

3. Dermatita alergica – Managementul este unul complex pe toata durata vietii si presupune indepartarea factorilor declansatori ce duc la aparitia alergiilor. Acest lucru consta in schimbarea dietei daca cauza este una alimentara. Se utilizeaza de regula mancare hipoalergenica. Descoperirea alimentelor la care cainele este alergic este dificila si se poate realiza prin trialuri de mancare. In primele 6 – 8 saptamani se va utiliza hrana hipoalergenica, iar dupa aceasta perioada cainele va fi expus treptat la mancarea normala.

Hills Derm Complete – hrana pentru cainii cu probleme de piele

Tratamentul cu steroizi poate fi utilizat pentru a reduce mancarimea. Cura terapeutica este una de scurta durata, intrucat pe termen lung aceste medicamete pot da efecte adverse serioase. Ciclosporina trateaza cauza imuna a scarpiantului, fiind utila in prevenirea infectiilor. Apoquel este un antipruriginos, cu efecte adverse mai reduse decat steroizii. Cytopoint este un medicament nou, ce se administreaza injectabil la 4 saptamani si are rol in reducerea pruritului, cu efecte adverse minime.

Mai multe detalii despre tratament gasiti in articolul: Diagnosticul si tratamentul dermatitei atopice la caine

Preventie

Se poate face prin controlul si adaptarea dietei la necesarul nutritional al organismului, evitarea produselor de igiena ce pot cauza iritatii si inflamatii la nivelul pielii, administrarea de medicatie antiparazitara periodic la recomandarea veterinarului si medicatie antipruriginoasa prompta pentru a preveni infectiile secundare.

  1. Georgiana Enache spune:

    Bună ziua, nu sunt din București și voiam să știu dacă se pot face programări pentru consultații online. Am un labrador care are cojite pe spate la baza cozii, nu mai știu ce să îi fac

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Incercati sa scrieti pe whatsapp la 0731803803, cabinetul veterinar Joyvet si cereti sa faceti o programare online la medicul veterinar Alina Rusu. O sa va contacteze dansa in functie de disponibilitate. Va multumim!

  2. Dumitriu Elena spune:

    Bună ziua!
    Va rog sa imi comunicati care este prețul unei Consultații la Clinica și cel de la domiciliu în București, sector 1?
    Va multumesc!

  3. madalina spune:

    am cumparat un labrador retriever negru de la canisa Terra Happy ( teleorman) s- a scarpinat de la 2 luni , de cand l – am luat , acum are 1 an si mancarimile s- au agravat , am mers acum o luna la Fac Med Veterinara; i s-a facut biopsie cutanata dar inca nu a iesit rezultatul , il asteptam de 4 saptamani ; i s-.au dat intre timp ; apoquel 28 pastile , allederm fiole 6:/luna , 2 sampoane douxo si sebolytic , omega 3-6-9, dieta de eliminare cu royal canin annalergenic( f scumpa mancare ) , lunar 1 Simparica , am cheltuit in 3 sapt peste 2500 lei ; rezultatul este 0 , cainele se scarpina si mai des , mai ales noaptea , plange , se trezeste si ne trezeste din ora in ora ; nu stiu ce sa mai fac , astept rezultatul la biopsie , sun zilnic la Facultate .

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Puteti face o programare cu toate analizele si istoricul medical pe care le aveti la dna doctor Alina Rusu specialista in dermatologie veterinara la cabinetul veterinar Joyvet (telefon 0731.803.803) . Doar in baza unei discutii si examinari se pot stabili noi abordari medicale. Cu stima!

  4. Alina spune:

    Buna ziua ,avem un Bichon maltez care roade lăbuțele ,deja parul sa înroșit,special lăbuțele din fata ! Am mers la doi veterinari : 1.mi a dat o crema
    2.un spray !
    Din păcate nu a mers cu nimic !
    Dacă se poate sa ma ajutați ,va rog ! Mulțumesc 🙏

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! La cabinetul veterinar Joyvet gasiti un specialist in dermatologie, pe dna doctor Alina Rusu. Puteti face programare la dansa pentru un diagnostic corect. V-o recomandam cu toata increderea.
      Sunt cazuri cand dermatita se trateaza ft usor atunci cand se identifica ce anume cauzeaza mancarimea, alteori este nevoie de un anumit protocol de diagnostic. Trebuie tratata si cauza, nu doar efectul. Cu stima!

  5. Petria Ion spune:

    intretin doi ciini abandonati tata,fiu.Tatal de zece ani are o boala de piele de ii cade parul,se scarpina pina la singe si a slabit la max.I-am dat,,exemtrat si prazimec.care au rezolvat dar a aparut iar nu am mai gasit exemtrat . ce medicament sa-i dau.cel tinar nu are nimic de si se tot ling.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cainii ar trebui examinati sa se puna un diagnostic de certitudine si ulterior se va recomanda un tratament tintit si eficient. Va recomandam un control la sectia de dermatologie a clinicii veterinare Joyvet din sectorul 3. Cu stima!

  6. Adyna2000 spune:

    O sa va sun si eu pentru o un control pentru dermatita cainelui nostru, ne luptam de ceva timp si incepe sa arate tot mai urat

      • BERINDEI ADRIANA spune:

        Avem un câine ciobanesc caucazian iar de o vreme se scarpina f mult .Am crezut ca s-a lovit dar vad ca și parul cade de acolo .Se scarpina f abundent .Ce sa ii fac?

        Este deparazitat, are și zgarda dar nu vreau sa sufere asa de mult.

        • Veterinar spune:

          Va trebui sa solicitati o vizita la domiciliu sau un consult online prin intermediul nostru sau al oricarui medic veterinar. Din pacate nu exista un tratament generic pentru caderea parului si trebuie facuta o anamneza riguroasa inainte de a administra pastile. Ne puteti contacta pe email la medicveterinarbucuresti@gmail.com sau la telefon 0726742842 pentru a stabili o consultatie online. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.