Encefalita la caini

    Cainele tau prezinta incoordonare in mers, se invarte in cerc, sau are parte de crize precum cele din epilepsie? Atunci este cazul sa mergi cat mai repede la medicul veterinar pentru ca s-ar putea sa sufere de encefalita!

Ce este encefalita?

Encefalita reprezinta o patologie neurologica, caracterizata prin inflamarea tesutului cerebral, foarte des intalnita la rasele mici de tip toy, terrier si pudel. Encefalitele pot fi de natura infectioasa, determinate de virusuri, bacterii, fungi, protozoare sau ricketsii, sau pot fi sterile, de natura necunoscuta, precum meningoencefalita granulomatoasa, meningoencefalita necrozanta si meningoencefalita eozinofilica.

Rasele cele mai predispuse la a fi afectate de aceasta afectiune sunt Yorkshire Terrier, Bichon, Westland High Terrier si Shih-tzu, adica rase mici, din categoria brahicefalicilor, indivizii afectati se situeaza predominant in jurul varstei de 5 ani, iar in cazul indivizilor cu varsta mai mica de un an, suspiciunea principala este de encefalita infectioasa virala din maladia Carre.

Simptomatologia encefalitei la caini

Afectarea emisferelor cerebrale se manifesta predominant prin:

  • modificari de comportament in care apare imposibilitatea recunoasterii proprietarului si chiar agresivitatea fata de acesta, abatere, anorexie, inapetenta, hiperexcitabilitatea, pierderea unor deprinderi precum defecarea si urinarea in casa;
  • modificari de proprioceptie precum dromomanie, lovirea animalului de obiecte, presarea capului de obiectele din jur, mers in cerc, tendinta de a ramane blocat in colturi;
  • alterarea statusului mental prin coma, depresie, stupor si dezorientare.

Diagnosticul encefalitei la caine

Odata ajunsi la medicul veterinar, acesta va realiza o anamneza a animalului prin care se stabilesc detalii precum specia, rasa, sexul, varsta, statusul vaccinarilor si al deparazitarilor, istoricul medical al acestuia si va adresa proprietarului intrebari legate de momentul aparitiei simptomelor, tipul acestora si de evolutia lor in timp. Pentru a stabili un diagnostic de certitudine, medicul veterinar va poate intreba daca ati calatorit in ultima perioada, sau daca dumneavoastra sau patrupedul ati intrat in contact cu un animal bolnav.

Medicul veterinar va realiza un examen clinic complet al pacientului, unde este importanta termometria, deoarece febra apare de cele mai multe ori in encefalitele infectioase (Toxoplasma, Distemper, Coronavirus, FIV – imunodeficienta felina, FeLV), insa poate pune accent pe segmentul oftalmologic (examinarea fundului de ochi) unde se observa inflamatii, coagulopatii si cardiologic. Pe langa aceastea, poate fi realizat un profil biochimic care sa includa si acizi biliari, hormoni, un profil hematologic, teste de urina, sau se poate apela si la metode imagistice precum RMN, ecografie si radiografie.

Pentru a ajunge la un diagnostic de certitudine, in mintea medicului se creaza o lista de diagnostice diferentiale, iar cu ajutorul examenului clinic si al analizelor sau metodelor imagistice, acestea se restrang pana cand se ajunge la unul, ce inglobeaza simptomatologia si rezultatele acestor examinari. Astfel, cele mai des intalnite diagnostice diferentiale in patologia neurologica sunt:

  • Traumatismele, ce evolueaza acut in general si foarte rar progresiv, dar le putem exclude rapid in urma conversatiei cu proprietarul.
  • Disfunctiile metabolice ce pot include encefalopatia hepatica sau hipoglicemia, ce evolueaza simetric si cu semne generalizate.
  • Anomaliile sunt exprimate din primele luni de viata si progreseaza lent.
  • Patologia vasculara, precum atacul vascular cerebral (hemoragic, ischemic) care evolueaza acut de cele mai multe ori, cu semne de mare intensitate si este suprapusa leziunilor inflamatorii de la nivel cerebral.
  • Neoplaziile trebuie luate mereu in considerare cand avem de a face cu o patologie neurologica, din cauza evolutiei progresive si asimetrice, si pot fi cel mai bine decelate la examenul RMN.

Tratamentul encefalitei la caini

Terapia specifica depinde de cauza care a provocat encefalita si poate cuprinde: Prednison in doza de 1-2 mg/kg la 12 ore in inflamatia imuna, tratamentul simptomatologic poate include Manitol in doza de 1g/kg in bolus, Furosemid in doza de 1-2 mg/kg la 12 ore, Omeprazol in doza de 1 mg/kg/24 ore si Metoclopramid pentru varsaturile asociate cu encefalita de diferite cauze. Pot fi folosite anticonvulsivante pentru tratarea hiperexcitabilitatii precum Diazepam in doza de 0,5 mg/kg sau Midazolam in doza de 0,2 mg/kg si se pot folosi medicamente antiinfectioase ce penetreaza bariera hemato-encefalica precum Metronidazol, Cloramfenicol, Trimetroprim.

In cazul in care cainele tau are simptomatologia similara cainilor cu encefalita, specialistii nostri veterinari te pot ajuta cu abordarea medicamentoasa cat si in diagnostic. Nu ezita sa programezi o consultatie la Joyvet – cabinet veterinar sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.