Endoscopia in medicina veterinara

    Medicina veterinara o prinde din urma pe cea umana, medicii veterinari reusind sa implementeze cu fiecare an diferite proceduri de diagnostic si terapeutice preluate din medicina umana.

Ce este endoscopia?

Endoscopia este o tehnica minim invaziva ce utilizeaza camere video de specialitate pentru a evalua cavitati, organe si zone din corpul animalelor in scop terapeutic (extragere de polipi, extirparea unor formatiuni tumorale de mici dimensiuni, extractia unor corpi straini, ovariohisterectomie, colecistectomie etc.) sau de diagnostic ( permitand prelevarea de probe) realizand diverse manopere cu riscuri foarte mici.

Endoscopul este format dintr-un tub subtire, acoperit cu cauciuc, cu un diametru de aproximativ 8 mm, prin interiorul caruia se gasesc unul sau doua cabluri ce transporta lumina in interiorul corpului pacientului si al doilea ce poarta inapoi spre medic imaginile din interior, iar in functie de manopera efectuata si localizarea acesteia, endoscopul poate fi rigid sau flexibil. Endoscopul rigid nu poate fi utilizat in anumite zone precum stomacul sau intestinul pentru ca nu poate fi flexat pentru a putea vedea toate partile stomacului, si este in consecinta folosit pentru manopere precum artroscopia, laparoscopia, cistoscopia si rinoscopia. Endoscopul flexibil pe de alta parte este flexibil, a carui varf se poate indoi si pot fi obtinute astfel imagini din mai multe zone ale organului, astfel ca poate fi folosit in bronhoscopie, gastroscopie si colonoscopie.

Tipuri de manopere ce pot fi realizate cu endoscopul

Endoscopia digestiva

Endoscopia digestiva superioara este larg utilizata in medicina veterinara, fiind o metoda de explorare directa a tubului digestiv superior (esofag, stomac, prima parte a intestinului subtire) putand implica efectuarea cumulativa a esofagoscopiei, gastroscopiei si duodenoscopiei. Esofagoscopia poate fi realizata la pacientii care prezinta varsaturi dese, dificultati la inghitire si hipersalivatie, putand decela afectiuni ca esofagita, stricturile esofagiene si corpii straini ce pot fi extrase tot prin intermediul endoscopului. Gastroscopia se recomanda pacientilor ce prezinta simptomatologie precum voma cronica, hematemeza, melena, formatiuni aflate la nivelul tractului digestiv, putand fi prelevate probe in urma carora sa se stabileasca diferite diagnostice precum gastrita si ulcerul gastric provocate de Helicobacter pylori. Pentru aceleasi indicatii si pentru diareea cronica poate fi realizata si duodenoscopia, manopera cu care se vizualizeaza primul segment al intestinului subtire, uneori fiind nevoie de avansare pana in al doilea segment, numit jejun.

Endoscopia tractului digestiv inferior vizeaza colonoscopia si ileoscopia, prima poate fi realizata in cazul diareei simple sau sangvinolente, in dificultatile de defecare sau rezultatele anormale la examenul rectal digital. Aceasta metoda presupune curatarea intestinului inaintea efectuarii manoperei prin realizarea unor clisme si administrarea unor solutii osmotice active, tehnica vizualizand intestinul gros (colonul) si ultimul segment al intestinului subtire (ileon).

Endoscopie digestiva realizata la un caine. Sursa foto: tierarztpraxis-rahimi.de

Endoscopia tractului respirator

Rinoscopia poate fi realizata pacientilor ce sufera de rinoragie si congestie nazala si se realizeaza examinarea nasului, a cornetelor nazale, a sinusurilor frontale si nazofaringiene, unde se pot decela corpi straini, stenoze de diferite grade si etiologii, procese inflamatorii si neoplazice sau diferite anomalii. Traheoscopia si bronhoscopia sunt proceduri efectuate impreuna la pacientii ce sufera de tuse cronica, pneumonie cronica, dificultati in respiratie si se pot preleva probe sau se poate realiza lavaj bronhoalveolar, recoltandu-se formatiuni si lichide ce se pot examina microscopic si testa microbiologic.

Endoscopia tractului urinar si genital

Cistoscopia poate fi realizata pentru pacientii ce sufera de cistita cronica, hematurie, incontinenta urinara, strangurie, calculi urinari, mase tumorale sau polipi (acestea 3 din urma pot fi extrase cu ajutorul endoscopului), traumatisme si anomalii anatomice, pacientii cu boala recurenta a tractului urinar inferior putand beneficia de aceasta metoda. In cazul vaginoscopiei, procedeul poate evalua anomaliile de reproducere, poate determina sediul secretiilor vulvare, poate detecta cauzele incontinentei urinare si infectiile tractului genital sau urinar si poate fi folosita in perioada de estru chiar pentru detectarea momentului optim pentru realizarea inseminarii artificiale, acompaniata de citologia vaginala si testele endocrine.

Otoscopia este una dintre cele mai realizate manopere cu ajutorul endoscopului, ea permite curatarea sigura a urechii, indepartarea corpilor straini, a polipilor si posibilitatea prelevarii unor probe.

Artroscopia este o metoda ortopedica specializata de vizualizare a a suprafetelor articulare, ligamentelor si cartilajelor, putand detecta anomaliile precum fragmentele de cartilaj si indepartarea lor fara apelarea la interventia chirurgicala.

Laparoscopia

Endoscopia abdominala este din ce in ce mai des folosita in medicina veterinara, oferind posibilitatea vizualizarii organelor (tractul gastrointestinal, ficatul, vezica biliara, pancreasul, rinichii) si efectuarii unor interventii minim invazive (ovariohisterectomii, colecistectomii, biopsie hepatica etc.), cu ajutorul a 2-3 incizii de 5-10 mm ale peretelui abdominal.

Concluzionam prin ideea ca investigatia de endoscopie veterinara reprezinta o metoda eficienta, sigura si cu riscuri foarte mici cu ajutorul careia medicii pot diagnostica boli ale mucoaselor, organelor si cavitatilor corpului pacientilor necuvantatori, ceea ce aduce un plus valoare tehnicilor de diagnostic si interventionale, usurand munca medicilor si recuperarea pacientilor postinterventional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.