Semintra (telmisartan) – incetineste boala renala cronica

Semintra telmisartan insuficienta renala pisici

Insuficienta renala cronica este poate una dintre cele mai intalnite afectiuni la pisicile in varsta. Semintra, ce are ca substanta activa telmisartan, este folosit pentru a trata hipertensiunea arteriala si pentru a reduce proteinuria (proteinele crescute din urina), asadar pentru a incetini progresia bolii.

            Insuficienta renala cronica este o problema de sanatate a carei incidenta creste odata cu inaintarea in varsta, afectand pana la 33% din pisicile cu varsta mai mare de 15 ani. Odata diagnosticata (unde semnele clinice sunt vizibile), speranta de viata este de aproximativ 2 – 3 ani. Pisicile cu insuficienta renala cronica ce au aceasta afectiune de mult timp, sufera si de proteinurie (proteine crescute in urina)*, dar si de hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala mare este tot o problema de lunga durata, aceasta putand aparea si in asociere cu insuficienta renala cronica, dar si cu hipertiroidismul.

*Nota privind proteiunuria: Prezenta unei cantitati crescute in urina poate fi un indicator important al disfunctiei renale, adesea fiind primul semn de boala si poate aparea cu mult inainte simptomelor clinice. Cresteri fiziologice (‘normale’) ale proteinuriei se poate intalni in cazul pisicilor gestante, in urma efortului fizic intens, sau tranzitorie in cazul pisicilor febrile, hipertensive, cu istoric de convulsii sau insuficienta cardiaca (insa aceasta se va remedia odata cu administrarea tratamentului specific afectiunii principale).

Hipertensiunea poate afecta mai multe parti ale organismului pisicii inainte sa poata fi diagnosticata, parti precum: ochii, inima si sistemul vascular, creier, rinichi. Netratata, aceasta afectiune silentioasa poate cauza probleme grave de sanatate si uneori, moartea. Sursa foto: semintra.com

Mecanismul de actiune

Explicat cat se poate de simplu, telmisartanul (substanta activa din Semintra) incetineste actiunea unui hormon numit angiotensin II, hormon ce realizeaza vasoconstrictie (micsoreaza calibrul vaselor de sange). Astfel, imbunatateste dilatarea vaselor de sange, ceea ce reduce tensiunea arteriala, reducand in acelasi timp si continutul proteinelor din urina, iar ca urmare, progresia insuficientei renale a pisicii este incetinita.

Unii medici prefera sa trateze simptomele de hipertensiune cu Benazepril, dar conform unor studii stiintifice, s-a demonstrat faptul ca telmisartanul este mai eficient si mai sigur pentru pisicile cu insuficienta cardiaca sau afectiune cardiovasculara, deoarece a controlat mai bine presiunea sistolica a sangelui (tensiunea cum este cunoscut), dar a si scazut raportul uree – creatinina din urina.

Studiile la care facem referire:

  1. Tiffany L. Jenkins, T. L. et. al. (2015) Attenuation of the pressor response to exogenous angiotensin by angiotensin receptor blockers and benazepril hydrochloride in clinically normal cats. American Journal of Veterinary Research; 76(9): 807-813.
  2. Sent, U. et. al. (2015) Comparison of Efficacy of Long-term Oral Treatment with Telmisartan and Benazepril in Cats with Chronic Kidney Disease. J Vet Intern Med; 29(6): 1479-1487.

Dupa administrarea tratamentului cu Semintra, o reducere a proteinuriei se observa dupa aproximativ 7 zile.

Hipertensiunea secundara apare frecvent la pisicile cu boli precum insuficienta renala cronica sau hipertiroidism. Sursa foto: semintra.com

Cum este folosit Semintra la pisici?

Semintra este o solutie orala disponibila in 2 concentratii: de 4 mg/ml si de 10 mg/ml, produs ce se elibereaza pe baza de prescriptie medicala de la medicul veterinar.

Doza recomandata pentru a reduce proteinuria este de 1 mg telmisartan pe kilogram greutate corporala.

In cazul hipertensiunii arteriale, doza initiala este de 2 mg telmisartan pe kilogram greutate corporala, iar aceasta poate fi redusa dupa 4 saptamani la pisicile cu tensiunea arteriala sistolica (TAS) mai mica de 140 mmHg. Valorile normale ale tensiuni arteriale sistolice la pisica sunt cuprinse in intervalul 120 – 140 mmHg.

Produsul se administreaza o singura data pe zi.

Poate fi administrat direct in gura pisicii sau poate fi pus peste mancare. Nu este recomandat sa fie amestecat cu alte medicamente deoarece nu au fost studiate compatibilitatile.

Efectele adverse sau riscurile asociate cu administrarea telmisartanului la pisici

  • Ar putea aparea usoare probleme gastrointestinale, precum voma sau diaree, dar in general aceste simptome sunt tranzitorii si de scurta durata. Regurgitarea sau fecale mai moi au fost raportate in unele cazuri.
  • Pot aparea modificari la nivelul enzimelor hepatice, desi nu este un foarte frecvent, aceste modificari revin la normal cand tratamentul este intrerupt. O hipotensiune arteriala tranzitorie poate fi observata, care se va trata cu tratament simptomatic.
  • Pe durata administrarii tratamentului este recomandat sa se monitorizeze modificarile pe hemoleucograma, unde se poate observa o usoara scadere a eritrocitelor.
  • Nu se recomanda sa se administreze pisicilor mai mici de 6 luni de zile, pisicilor gestante sau pisicilor care alapteaza.
  • Conform unui studiu ce a urmarit efectele produsului Semintra asupra calitatii vietii pisicilor cu insuficienta renala cronica, 91% din pisicile tratate cu Semintra au avut o imbunatatire dupa 1 luna de tratament. Conform studiului proprietarii au indicat faptul ca pofta de mancare a pisicilor s-a mentinut sau s-a imbunatatit la 90% din pisici, aceasta fiind principala problema a pisicilor cu insuficienta renala cronica.

Studiul la care facem referire: Zimmering, T. M. et. al. (2015) Effect of Semintra on Quality of Life in Cats With CKD – Cat Owner Feedback Under European Field Conditions (‘Easy Programme’). Journal of Feline Medicine and Surgery; 16(9): 764-769.

Un gând despre “Semintra (telmisartan) – incetineste boala renala cronica

  1. Alexandra Dutu spune:

    Semintra este singurul medicament ce a incetinit insuficienta renala a pisicii mele, este cel mai bun medicament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.