Ghid complet despre castrare, sterilizare si vasectomie

           Cand vine vorba de sanatatea animalelor de companie si de gestionarea populatiei de animale, termenii de castrare, vasectomie si sterilizare sunt adesea utilizati, dar fiecare dintre acestia se refera la proceduri distincte, cu scopuri si implicatii diferite. Pentru inceput, trebuie sa invatam diferenta intre acestea. Sunt interventii chirurgicale, deci necesita premedicatie si anestezie generala a animalului; sunt realizate in scopul opririi reproducerii si cu numeroase beneficii asupra sanatatii, scazand exponential posibilitatea dezvoltarii afectiunilor la nivelul aparatului reproducator. In acest articol, vom afla ce presupune fiecare dintre ele, cum difera si ce avantaje si dezavantaje au, astfel incat sa putem lua o decizie asumata pentru blanosul nostru.

Vasectomia este caracteristica masculilor si presupune legarea sa taierea canalelor deferente (tuburile pereche ce au rolul de a transporta spermatozoizii catre penis); din acest motiv, impiedica reproductia, deoarece sperma nu este eliberata la exterior, insa testiculele continua sa produca hormoni: inflamatii si tumori ale organelor ramase pot aparea si complica viata animalului.

Castrarea reprezinta extirparea chirurgicala a tuturor organelor legate de fertilitate (testicule si canal deferent) la masculi; ca urmare a acestei interventii, productia hormonilor ce mediaza intreaga functie reproductiva, este inhibata; acest lucru se concretizeaza prin absenta comportamentului sexual, precum caldurile si marcarea teritoriului.

Sterilizarea, pe de alta parte, un termen mai general, se refera la proceduri care impiedica reproducerea, incluzand atat castrarea la masculi, cat si ovariohisterectomia la femele, care implica indepartarea ovarelor si a uterului.

Pe langa acestea, pentru femele exista si varianta de ovariectomie, ce presupune indepartarea exclusiva a ovarelor. Din punct de vedere al reproducerii, este o procedura eficienta, insa aceasta nu exclude complicatiile ce pot aparea la nivel uterin de-a lungul vietii animalului, precum piometru- problema extraordinar de frecventa in randul femelelor nesterilizate, in varsta sau dupa primul ciclu de calduri.

Dupa cum am mentionat si mai sus, avantajele acestor proceduri sunt nenumarate si sustinem efectuarea lor, in conformitate cu specia, varsta, rasa si fiecarui companion. Insa, exista cateva mentiuni care trebuie luate in considerare, inainte de a lua aceasta decizie. Insa, pe care o alegem?

  • daca scopul este sa prevenim doar reproducerea, fara a schimba comportamentul, vasectomia si ovariectomia pot fi o alegere potrivită! totusi, animalul nostru nu va fi privat de boli.
  • daca dorim sa eliminam cu totul problemele legate de aparatul reproducator, dar sa si avem un control asupra populatiei, sterilizarea si castrarea sunt variantele care ne vor rezolva toate problemele mentionate anterior: nu vom avea pui, nici riscul de a dezvolta diferite forme de cancer. Insa, pot cauza modificari hormonale si pot contribui la obezitate.

Dar care sunt posibilele efecte care pot aparea (in ciuda recomandarilor din partea medicului)?

In primul rand, intrucat aceste proceduri presupun ca animalul sa nu simta nicio durere si sa nu fie constient, trebuie sa apelam la anestezie generala. Inainte de inducerea pacientului, este important sa ne asiguram ca organismul este clinic sanatos. Cu atat mai mult, sistemul cardiovascular trebuie evaluat indeaproape, la toti indivizii, nu doar la cei geriatrici sau cei cu patologii deja existente, pentru a minimiza complicatiile ce pot aparea pe parcurs. Desi se intampla rar, exista o posibilitate ca organismul sa reactioneze in mod neasteptat la anestezicul utilizat in timpul procedurii; este foarte important ca medicul sa fie foarte atent la aceste detalii, intrucat ele pot pune viata animalului nostru in pericol, daca nu sunt gestionate ferm.

Complicatiile cu sangerari pot aparea in urma oricarui timp de interventie chirurgicala, inclusiv acestea. Sangerarea poate fi cauzata de mai multi factori, cum ar fi: lezarea accidentala a unui vas de sange, probleme de coagulare sau suturi necorespunzatoare la locul inciziei.

Pentru a ne asigura ca toate lucrurile se desfasoara in parametri optimi, fiecare medic decide ce medicatie sa ii administreze pacientului lui, pentru a gestiona durerea si posibilele complicatii postoperatorii; cum fiecare organism este unic, pot aparea reactii adeverse, care sa creeze probleme suplimentare de sanatate si sa ingreuneze recuperarea:

  • infectiile la locul inciziei: daca zona respectiva nu este mentinuta curata, poate fi necesara administrarea de antibiotice;
  • umflaturile la locul inciziei sunt complicatii frecvente, rar grave, dar care provoaca disconfort. Aceasta se vindeca, de obicei, de la sine in cateva zile, dar este important fie monitorizate.
  • durerile postoperatorii, care sunt de cele mai multe ori gestionabile prin simpla medicatie oferita de medic dupa aceasta procedura, atat in cabinet, cat si prescrisa pentru acasa, dupa fiecare caz.

Este important de retinut ca, desi aceste complicatii sunt posibile, ele sunt ocazionale si pot fi evitate daca sunt detectate in timp util. Pentru a le reduce frecventa, este important sa comunicam eficient cu medicul blanosului nostru, pentru a-l pune la curent cu toate detaliile despre acesta. De asemenea, o importanta deosebita o exercita urmarea cu atentie a tuturor instructiunilor de ingrijire postoperatorie.

In plus fata de cele de mai sus, pentru a ne asigura ca nu ne expunem inutil la alte riscuri, trebuie sa discutam cu medicul- acesta poate oferi sfaturi personalizate in functie de nevoile si sanatatea animalului nostru, pentru a alege momentul perfect in care sa realizam aceasta procedura. O varsta frageda vine cu o serie de avantaje si dezavantaje, legate atat de domeniul medical, cat si de temperamentul animalului nostru. De exemplu, sterilizarea la o varsta frageda poate preveni anumite comportamente nedorite, cum ar fi agresivitatea sau marcarea teritoriului, dar poate cauza probleme ortopedice si unele forme specifice de cancer; totusi, fiecare caz este unic si trebuie evaluat individual. Insa, exista si exceptii de la aceasta regula, cum ar fi rasele mari: cel mai cunoscut caz este Golden Retriever-ul, ce este recomandat a fi sterilizat dupa varsta de 12 luni.

Varsta optima pentru sterilizare

In general, cand vorbim despre caini, femelele au primul ciclu de calduri intre 7 si 10 luni. Pentru a minimiza riscul de cancer mamar sau infectii uterine (piometru), este recomandat sa fie sterilizate inainte de a implini aceasta varsta. Daca totusi dorim pui, este indicat sa programam aceasta interventie dupa prima fatare, pentru a reduce semnificativ aceste riscuri. Masculii, pe de alta parte, sunt mai “protejati”, insa recomandarea este pastrata pentru o varsta frageda, intrucat aparatul lor reproducator poate creea probleme grave. Pisicile, atat femelele, cat si masculii este bine sa fie sterilizate inainte de primul ciclu de calduri; o regula de aur ar fi sa programam interventia la ultima doza de vaccin, respectiv in jurul varstei de 4 luni.

Este esential sa ne consultam cu un medic veterinar care poate oferi sfaturi personalizate si informatii relevante despre fiecare procedura. Desi complicatiile sunt rare, este important sa fim constienti de riscurile asociate si sa urmam indeaproape sfaturile medicului. In final, o decizie informata privind sterilizarea animalului nostru nu doar ca va contribui la sanatatea sa pe termen lung, dar va ajuta si la gestionarea populatiei de animale de companie, prevenind suprapopularea si abandonul. Fie ca alegem castrarea, sterilizarea sau vasectomia, trebuie sa ne asiguram ca suntem atenti la nevoile companionului nostru, pentru a face cea mai buna alegere pentru el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.