Hematomul auricular

           Hematomul este o leziune traumatica inchisa in care agentul traumatic actionand in directie perpendiculara asupra organismului distruge vasele si produce o hemoragie subcutanata abundenta. In acest sens, hematomul auricular reprezinta o colectie de sange, fie proaspat, fie coagulat, la nivelul pavilionului urechii, implicandu-l in totalitate sau doar o zona acestuia.

Aceasta afectiune nu pune viata animalului in pericol, dar poate provoca disconfort pentru acesta si poate determina diverse complicatii daca este lasat netratat. Cel mai intalnit este la cainii din rasele Cocker Spaniels, Basset Hounds si Labrador Retrievers, datorita conformatiei urechilor, acestea fiind cazute. Insa, nu este exclusa aparitia la oricare alt animal.

Cum se prezinta hematomul auricular?

Pentru ca sangele se acumuleaza subcutanat, pavilionul urechii va fi marit in volum, umflat, fiind cel mai evident de observat in partea concava. Daca leziunea este limitata doar la o singura zona, tumefactia poate fi mica. Pentru hematoamele mai mari, intregul pavilion va fi crescut in volum si inflamat, iar greutatea colectiei de sange poate ingreuna urechea, facand-o sa se indoaie, sa aiba tendinta de a se lasa in jos. La atingere, se poate simti fie moale, fluctuent si cald, in stadiile incipiente, fie de o consistenta mai dura, odata cu trecerea timpului datorita tesutului cicatriceal ce se ingroasa si deformeaza urechea. Totodata se va observa o sensibilitate marcata de retragerea capului, vocalizari, uneori chiar retivitate din cauza durerii.

Care pot fi cauzele aparitiei hematomului auricular?

Cea mai frecventa cauza a hematomului auricular este reprezentata de traumatismele fizice externe la nivelul urechii sau ranile autoprovocate de zgarierea/scarpinatul si scuturatul capului animalului secundar unei infectii preexistente a canalului urechii externe. Afectiunea este frecventa la cainii cu otita externa cronica si mai putin frecventa la pisici. Traumatismele fizice pot fi ca urmare a unei lovituri neintentionate cu urechea de un obiect dur, a unui joc scapat de sub control al animalelor, muscaturi. Scarpinatul vine in urma unei manifestari de prurit (mancarime intensa) din cauze precum: alergii, paraziti, boli mediate imun. Etiologia hematomului poate fi asociata, de asemenea, cu o fragilitate capilara crescuta (de exemplu asa cum se observa in boala Cushing).

Cauzele principale care determina otite sunt: hipersensibilitate (atopie, reactii alimentare, reactii de contact), paraziti, corpi straini, polipi inflamatori, tulburari endocrine, neoplazie, tulburari de cheratinizare, celulita juvenila (autoimuna), anomalii conformationale.

Cum se investigheaza hematomul auricular?

Nu este greu ca medicul veterinar sa poata spune ca ceea ce vede este un hematom auricular, datorita aspectului si consistentei formatiunii, mai ales daca este prezenta si inflamatia urechii.

Totusi in unele cazuri, pentru a se asigura, medicul veterinar poate apela la aspirarea cu ac fin (FNA – fine needle aspiration) si examenul citologic pentru a confirma ca exista sange in zona vizata si totodata, pentru a exclude alte afectiuni cu un aspect similar care ar necesita un tratament diferit, cum ar fi o masa la nivelul pielii sau inflamarea din cauza unei intepaturi de albine. Alte teste care il pot ajuta pe medicul veterinar in abordarea cazului sunt: testarea alergiilor, cultura secretiei auriculare cu tampoane sterile pentru urechi si teste endocrine.

Astfel, se va diferentia fata de alte afectiuni precum: abcesul, chistul sau neoplazia de la nivelul urechii.

Este important de mentionat ca hematomul auricular nu este un diagnostic, fiind o urmare a pruritului sau traumatismului de la nivelul urechii. Pentru a nu recidiva, pe langa tratarea hematomului este obligatorie tratarea otitei, avand in vedere si factorii primari si cei predispozanti.

Cum se trateaza hematomul auricular?

Exista o multime de modalitati prin care se poate trata hematomul auricular. Se poate apela la terapia medicala, cat si la interventii chirurgicale, depinzand de stadiul si de modul de dezvoltare a hematomului, dar si de modul in care animalul raspunde la tratament. Astfel, este cel mai bine ca fiecare plan de tratament sa se faca individual si in concordanta cu experienta si expertiza medicului veterinar.

Terapia medicala este cea mai aleasa metoda de tratament din cauza avantajelor pe care le prezinta: este minim invaziva, daca animalul este responsiv, sedarea nu este necesara, costurile sunt reduse si cel mai important pentru majoritatea propietarilor: are cel mai bun rezultat cosmetic. Aceasta forma de tratament consta in drenarea hematomului cu un ac si instilarea unui steroid intralezional (direct la nivelul hematomului) si tratament zilnic cu steroizi oral. Steroizii care pot fi utilizati intralezional sunt: metilprednisolon, triamcinolon si dexametazona.

Schema terapeutica pentru:

  • Metilpredinsolon 10 pana la 40 mg (0.5 pana la 1 ml) la fiecare 7 zile pentru 1 pana la 3 saptamani
  • Triamcinolon 1 pana la 10 mg (0.1 pana la 1.6 ml) la fiecare 7 zile pentru 1 pana la 3 saptamani impreuna cu administrarea orala de prednisone/prednisolone 0.125 pana la 1 mg/kg la fiecare 24h pentru 1014 zile
  • Dexametazona 0.2 pana la 0.4 mg (diluati in ser fiziologic) la 24 h pentru 15zile

Aspirarea implica pur si simplu utilizarea unei seringi pentru a putea elimina continutul lichid din hematom. Beneficiile metodei de aspiratie sunt ca este ieftina si relativ usor de realizat, dar dezavantajele sunt ca poate determina evolutia unei infectii si poate necesita multiple repetari, lichidul putand sa se formeze la loc. Iar daca continutul hematomului este deja bine organizat si este pe cale de cicatrizare, este posibil sa nu existe lichid de aspirat, iar tehnica, astfel, poate sa nu functioneze deloc.

Urmatoarea abordare este reprezentata de managmentul chirurgical care vizeaza rezolvarea hematomului auricular recurent sau persistent. In acest caz, animalul va fi nevoit sa fie anesteziat general, iar pavilionul urechii sa fie pregatit aseptic. Totodata, in canalul auditiv se vor plasa tifon sau vata pentru a impiedica patrunderea lichidelor la nivelul acestuia. Continutul hematomului, in special cheaguri de fibrina, este evacuat prin masaj si spalare cu solutie salina sterila dupa ce se face o incizie in hematom. Cea mai abordata este incizia liniara cu suturi, dar exista si alte tipuri de tehnici.

1. Suturi Pie-Crusting 

Aceasta tehnica presupune o incizie in pavilionul urechii prin care hematomul este drenat de lichid si cheaguri de sange. Pentru a preveni reumplerea hematomului cu lichid, in zona hematomului sunt plasate suturi multiple, fie pe verticala, fie pe orizontala, fie partial, fie complet. Uneori se pot aplica bandaje postoperator, alteori nu. Suturile sunt, in general, tinute timp de trei saptamani pentru a permite cicatrizarii sa aiba loc si pentru a nu mai aparea colectia.

2. Plasarea unei canule pentru mameloane

O astfel de canula este un dispozitiv mic folosit in tratamentul inflamatiei ugerului la vaci. Aceasta pot fi, de asemenea, plasata chirurgical in hematomul auricular al unui caine, daca pavilionul este suficient de mare pentru dispozitiv. Se foloseste un ac cu orificiu mare (14 sau 16) pentru a evacua continutul hematomului, iar canula taiata este introdusa prin orificiul acului. Se sutureaza in loc. Hematomul este drenat de lichide si lasat sa se vindece in urmatoarele cateva saptamani. Aceasta metoda este in general de succes, dar este necesar ca animalul sa tolereaza un obiect strain introdus la nivelul pavilionului timp de cateva saptamani, precum si drenajul fluidului prin acesta.

3. Plasarea unui dren

Un dren de latex fenestrat este suturat la fiecare capat si se intinde pe lungimea hematomului.

4. Drenaj cu aspiratie inchisa

Tubul unui cateter de tip fluture este modificata prin indepartarea „aripilor” si prin fenestrarea capatului tubului. Se face o mica incizie in hematom, se introduce tubul si se fixeaza cu suturi. Presiunea negativa constanta este mentinuta cu un vacutainer.

Exista si varianta in care un hematom auricular este lasat netratat. Astfel, el se va rezolva fara tratament, atata timp cat etiologia care a dus la formarea lui este rezolvata. Trebuie, totusi luat in considerare faptul ca urechea va suferi modificari morfologice potential severe la nivelul pavilionului si canalului, lasand-o cu ceea ce se numeste ureche sub forma de conopida. Si chiar daca acesta se va resoarbi, va fi un factor predispozant pentru otite recurente. Complicatiile potentiale includ: alterarea cosmetica a urechii, recidiva hematomului sau necroza auriculara.

Prognosticul pentru hematomul auricular este favorabil, atata timp cat se rezolva etiologia din cauza caruia s-a format. Desi un hematom nu este o urgenta, ar trebui abordat cat mai curand posibil. Tratamentul cat mai rapid va minimiza formarea cicatricilor si va preveni disconfortul cauzat de presiune si de ingreunarea urechii. Este foarte important de avut in vedere ca pe langa tratarea hematomului, sa fie tratata cauzat primara, in primul rand, si, de asemenea, este importanta sa invatati cum sa preveniti ulterioarele aparitii ale acestora.

Referinte:

  • vcahospitals.com/know-your-pet/hematoma-of-the-ear-in-dogs

Un gând despre “Hematomul auricular

  1. Evelina spune:

    Mi-am tratat urechea catesulei cu hematom auricular la fetele de la Joyvet, vreau sa va super mulțumesc pentru recomandare. Am tot incercat pe la alte cabinete cu drenare, dar n-a funcționat. Urechea cu othematom a fost operata și cusută și și-a revenit după câteva săptămâni, iar de atunci n-a mai apărut. Multa sănătate!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.