Fipronilul este un insecticid cu spectru larg din familia fenilpirazol, cu activitate insecticida si acaricida, foarte folosit in agricultura si in medicina veterinara. De aceea, acesta este un ingredient activ in mai multe produse utilizate pentru eliminarea parazitilor externi precum: purici, paduchi si toate etapele unor capuse precum Rhipicephalus spp., Dermatocentor spp., Ixodes spp. In general, ele se gasesc sub forma de pipeta sau spray, care se administreaza la nivel cutanat. Fipronil este utilizat in combinatie cu metopren pentru controlul suplimentar al stadiilor de purici imaturi. Este, de asemenea, formulat ca momeala pentru insecte, gandaci, furnici si termite. Acesta ucide puricii si acarienii in 24 de ore.
Produsele intalnite la noi pe baza de fipronil sunt:
- La caini: Frontline Spot On, Effipro, Pestigon, Fiprokill, Parakill, Duoflect, Fypryst, Amflee Combo, Frontline Spray, Effipro Spray, Fiprex Spray
- La pisici: Frontline, Effipro, Pestigon, Parakill, Duoflect, Fypryst, Frontline Spray, Effipro Spray, Fiprex Spray
Cum actioneaza fipronilul?
Dupa aplicarea cutanata, fipronilul se raspandeste si se depoziteaza in lipidele de la nivelul pielii si in radacinile foliculilor de par si continua sa fie eliberat din foliculi, pe piele si blana, rezultand o activitate reziduala impotriva puricilor si capuselor timp de aproximativ o luna, in functie de particularitatea fiecarui animal. Astfel, el nu trece in sangele animalului, ci se concentreaza in sebumul din pielea acestuia, fiind stocat in glandele sebacee.
Fipronilul si metabolitul sau principal, fipronil sulfona, pot produce neurotoxicitate prin blocarea canalelor de clor (responsabile de transferul ionilor de clor) reglate de complexul GABAA (acid gamma amino butiric), cauzand activitatea necontrolata a sistemului nervos central (hiperexcitatie) si moartea insectelor si acarienilor. Fipronilul are o specificitate mai mare pentru receptorul GABAA (subunitatea beta-3) gasit la insecte decat receptorii GABAA de la mamifere. Ca rezultat, fipronilul prezinta o toxicitate selectiva mai mare de 500 de ori fata de insecte in detrimentul mamiferelor.
Simptomele intoxicatiei cu fipronil
Simptomele intoxicatiei cu fipronil nu sunt nu sunt specifice, dar impreuna cu istoricul, ar putea ajuta la suspicionarea unei toxicitati. Acestea pot varia in functie de doza cu care a fost intoxicat, dar si de calea de administrare.
In cazul contactului dermic, se pot observa: iritatie a pielii, alopecie sau reactie de hipersensibilitate dermica.
Daca este vorba de ingestie, intoxicatia producand-se pe cale orala, se pot vedea: hipersalivatie, greata, varsaturi, diaree. Iar daca s-a produs ingestia unei doze mari, vor aparea semne ce tin de sistemul nervos central (SNC): hiperexcitabilitate, tremor, convulsii, ataxie, rigiditate a membrelor si chiar moarte. Animalele pot vocaliza, pot avea accese de agresivitate.
Diagnosticul intoxicatiei cu fipronil
Diagnosticul intoxicatiei cu fipronil la animale va urmari o anamneza detaliata, un examen general clinic si efectuarea exemenelor de laborator.
Anamneza va investiga elemente precum: momentul ultimei administrari a deparazitarii externe, de catre cine a fost administrata, doza acesteia, calea de administrare, daca exista alte animale cu care convietuiesc si ar fi putut sa se toaleteze reciproc sau daca si acestea prezinta simptome similare si, in acest caz, momentul aparitiei semnelor (imediat dupa administrare).
La examenul clinic general, medicul veterinar va observa si confirma semnele observate de proprietar.
Examenele de laborator pot detecta fipronilul sau metabolitul acestuia (fipronil sulfona) in tesuturile sau fluidele corpului: sange, par, urina.
Diagnosticul diferential se face fata de:
- Intoxicatii cu alte substante ce pot avea semne similare: metale grele sau alte pesticide
- Epilepsie (tulburare neurologica caracterizata prin una sau mai multe crize epileptice care se manifesta prin convulsii)
- Encefalita (inflamatia encefalului, a creierului) – care prin complicatii, poate determina aparitia convulsiilor
Tratamentul intoxicatiei cu fipronil
Cand vine vorba de tratament, este bine de stiut ca nu exista un tratament specific pentru intoxicatia cu fipronil si, prin urmare, tratamentul se bazeaza pe masuri de sustinere a animalului pentru a putea trece peste semnele clinice pe care le manifesta.
- In cazul unei reactii cutanata, se recomanda spalarea riguoroasa a animalului cu sampon de animale sau detergent lichid de spalat vase.
- Se pot administra antihistaminice sau steroizi pentru reactia de hipersensibilitate dermica: Dexametazona 0,5–1 mg/kg IV sau IM – la caini si 0,125–0,5 mg/kg IV sau IM la pisici, Difenhidramina 2–4 mg/kg la fiecare 8-12 ore oral sau 1 mg/kg la fiecare 8-12 ore IM, SC sau IV.
- Daca se ingera o doza mare, se poate administra carbune activat cu sorbitol pentru a preveni absorbtia toxicului: Carbune activat 0,5–1 mg/kg oral si sorbitol sau sulfat de sodiu 125 mg/kg oral. De asemenea, in aceste cazuri, daca animalul a fost adus timpuriu, se poate induce voma.
- Pentru tremor se va administra: Methocarbamol 50–150 mg/kg IV.
- Pentru convulsii se recomanda: Diazepam 0,5–2 mg/kg IV (caini si pisici) sau Fenobarbital 2–6 mg/kg IV (caini si pisici).
- De asemenea, animalele pot primi si fluidoterapie cu cristaloizi daca apar semne de natura nervoasa.
Pacientii raspund, uzual, bine la tratament, mai ales daca sunt observati la timp sau se intervine chiar inainte sa apara vreun semn clinic. De aceea, daca stiti ca animalul dumneavoastra a ingerat un produs ce contine fipronil sau dozarea produsului de deparazitare externa a depasit limita superioara, cel mai bine este sa apelati la medicul veterinar pentru a incepe cat mai timpuriu terapia.
Refernite:
https://www.apvma.gov.au/sites/default/files/fipronil-phase-5-prf-vol2-animal-safety-literature_0.pdf