Palladia – pentru cancerul la caini si pisici

          Palladia este un medicament de ultima generatie utilizat pentru tratamentul tumorilor mastocitare la caini, una dintre cele mai frecvente forme de cancer la aceste animale. Acest articol va oferi o privire detaliata asupra modului in care functioneaza Palladia, a beneficiilor sale, a potentialelor efecte secundare si a altor aspecte esentiale pentru proprietarii de caini care se confrunta cu aceasta problema medicala.

Ce este Palladia?

Palladia este un medicament antineoplastic destinat exclusiv utilizarii la caini (conform prospect, dar sunt studii cu substanta activa si la pisici – vezi mai jos). Acesta contine toceranib fosfat, un inhibitor multi-kinaza care tinteste mai multe tipuri de receptor tirozin kinaza (RTK). Acesti receptori joaca un rol crucial in cresterea si dezvoltarea celulelor tumorale, iar inhibarea lor ajuta la oprirea proliferarii tumorii.

Odata inceput tratamentul, este considerata o terapie de lunga durata, atata timp cat ajuta la tratarea cancerului animalului tau de companie, si deoarece nu ucide neaparat celulele canceroase in mod direct, poate dura uneori in medie 6-12 saptamani pana sa apara un raspuns. Prin urmare, la animalele de companie cu cancer care creste foarte rapid, uneori nu este suficient timp pentru a vedea un raspuns la terapie.

Este important sa fii constient ca, chiar daca cancerul nu dispare dar ramane de aceeasi dimensiune (adica boala nu evolueaza), acest lucru este considerat un succes daca animalul tau de companie continua sa aiba o calitate buna a vietii.

Cum functioneaza Palladia?

Palladia actioneaza prin doua mecanisme principale:

  1. Inhibarea cresterii tumorale: blocheaza receptorii specifici care sunt necesari pentru cresterea celulelor tumorale, ceea ce determina moartea acestor celule.
  2. Impedicarea alimentarii cu sange a tumorii: inhiba formarea de noi vase de sange care alimenteaza tumora, limitand astfel resursele necesare pentru cresterea ei.

Indicatii terapeutice

Palladia este indicat pentru tratamentul tumorilor mastocitare cutanate de gradul II sau III, cu sau fara implicarea ganglionilor limfatici regionali. Este deosebit de eficient in cazurile recurente unde alte tratamente au esuat (conform prospect).

La caini, principalele indicatii sunt urmatoarele:

  • Tumori mastocitare
  • Tumori stromale gastrointestinale
  • Carcinome, cum ar fi cancerul de sac anal, carcinomul cu celule scuamoase, cancerul tiroidian, cancerul nazal, cancerul vezicii urinare si cancerul osos care are dovezi de raspandire a cancerului la plamani.

De asemenea, poate fi luat in considerare la cainii cu alte tipuri de cancer, cum ar fi insulinomul, tumorile cardiace, tumorile adrenale, cancerul hepatic si carcinomul inflamator al glandei mamare.

La pisici, principalele indicatii sunt urmatoarele:

De asemenea, poate fi luat in considerare la pisicile cu alte tipuri de cancer, cum ar fi tumorile stromale gastrointestinale si cancerul pancreatic.

 

Exemple de 2 studii privind administrarea de toceranib fosfat (substanta activa din Palladia) la pisici:

Administrare si dozare

Medicamentul este disponibil sub forma de tablete si trebuie administrat conform instructiunilor veterinarului. Doza initiala recomandata este de 3,25 mg/kg, administrata oral la fiecare doua zile.

In functie de reactiile adverse, doza poate fi redusa cu 0,5 mg/kg. Este esential ca tabletele sa nu fie impartite si sa fie administrate cu sau fara mancare, in functie de preferintele cainelui.

Efecte secundare

Printre cele mai comune reactii adverse raportate in timpul studiilor clinice se numara:

  • Gastrointestinale: diaree, anorexie, varsaturi, si sangerari gastrointestinale.
  • Sistemul hematologic: neutropenie, trombocitopenie si anemie.
  • Efecte sistemice: letargie, pierdere in greutate si tulburari musculo-scheletice.

In cazurile severe, medicamentul poate cauza complicatii gastrointestinale grave, inclusiv perforatii intestinale, care necesita intreruperea imediata a tratamentului.

Precautii si contraindicatii

Palladia nu trebuie utilizat la cainii destinati reproductiei sau la femelele gestante sau care alapteaza, datorita riscului de afectare a vaselor de sange la fat. De asemenea, contactul direct cu Palladia trebuie evitat de catre femeile insarcinate si copii, din cauza riscului potential de efecte negative asupra sanatatii.

Monitorizarea si ingrijirea pe parcursul tratamentului

Cainii tratati cu Palladia necesita monitorizare regulata pentru a evalua raspunsul la tratament si pentru a detecta precoce eventualele efecte secundare. Fiecare vizita va include, de obicei, un examen fizic, masurarea greutatii corporale, tensiunea arteriala, masurarea cancerului, teste de sange si urina, pentru a se asigura ca animalele de companie raspund si tolereaza terapia.

Avantajele utilizarii Palladia

Palladia este o optiune de tratament atractiva pentru multi proprietari deoarece pot administra medicamentul pe cale orala animalelor lor de companie acasa, de trei ori pe saptamana. Eficacitatea sa in reducerea sau oprirea cresterii tumorii face din Palladia o optiune valoroasa pentru cainii cu aceasta afectiune.

Concluzie

Palladia reprezinta un progres semnificativ in tratamentul tumorilor mastocitare la caini, oferind o solutie eficienta si relativ usor de administrat. Cu toate acestea, este important ca proprietarii sa fie constienti de potentialele efecte secundare si sa colaboreze indeaproape cu medicul veterinar pentru a asigura cea mai buna ingrijire posibila pentru animalele lor de companie.

Pentru mai multe informatii despre utilizarea Palladia, discutati cu medicul veterinar sau consultati prospectul medicamentului (Prospect Palladia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.