Mastocitomul la caine

         Mastocitomul este unul dintre cele mai comune neoplasme intalnite la caini, avand diverse localizari, insa cele mai comune sunt cele cutanate si subcutanate. Acest cancer poate avea doua forme, respectiv:

 • o forma usoara, nemetastazanta, dar invaziva local (intalnita la aproximativ 80% din cazuri) ce poate fi tratata prin interventie chirurgicala
 • o forma maligna, metastazanta ce necesita electrochimioterapie / radioterapie
Mastocitom cutanat stadiu incipient, forma usoara. Sursa foto: animalcancersurgeon.com/skin-tumors-mct

De ce apare mastocitomul cutanat la caine?

La fel ca majoritatea cancerelor, etiologia acestuia nu este pe deplin cunoscuta, insa ea pare a fi multifactoriala, fiind implicati o serie de factori ce tin de mediu, de alimentatie si stil de viata, stresul fiind implicat activ in aparitia tuturor neoplasmelor. Mastocitomul poate afecta in principiu orice rasa de caine, insa predilectia acestui cancer pentru unele rasele brahicefalice precum Bulldog englez, Bulldog francez, Mops, Boxer, Amstaff, Bostor terrier, dar si alte rase precum Bullmastiff, Labrador retriever, Golden retriever, Schnautzer, Shar – Pei sau Beagle ne poate directiona spre o etiologie genetica. Studiile din domeniu au demonstrat ca receptorul tirozinkinazic pentru factorul de crestere al celulelor stem, respectiv KIT (CD117) detine un rol imens in aparitia mastocitomului cutanat canin (MCC).

Mastocitom cutanat de grad II pregatit pentru interventia chirurgicala cu marcarea marginilor de siguranta

Simptomele mastocitomului cutanat la caine

Simtomatologia mastocitomului cutanat canin tine de aspectul macroscopic al acestuia care este observat de proprietar (motivul vizitei la medicul veterinar) si poate avea o mutitudine de forme si consistente, luand aspectul unui unei formatiuni dermice elastice, nodulare albicioase sau rosiatice ce seamana si poate fi confundata cu usurinta cu un:

 • papilom
 • chist
 • hematom
 • granulom
 • lipom

Tumora mai poate lua aspectul unei tumefactii difuze, edematoase, mai ales in cazul celor localizate la nivelul extremitatii distale ale membrelor si buzelor. Aceste formatiuni pot fi alopecice (lipsite de par) si rareori ulcereaza sau abcedeaza in formele incipiente, formele mai avansate si invazive avand dimensiuni mari si determinand tumori ”satelit” , fiind asociate cu o crestere rapida si cu ulcerari. Alte forme ale mastocitomului la caine pot cuprinde forma viscerala (de regula sub forma metastazelor) si leucemia mastocitara (forma sistemica), insa cea mai frecventa forma a acestui cancer este fara dubii forma cutanata.

Sindroamele paraneoplazice sunt efecte la distanta ale neoplaziei, determinate de produsele eliberate de catre celulele neoplazice precum histamina, heparina, factorul chemotactic al eozinofilelor si enzime proteolitice. Complicatiile acestor eliberari de substante bioactive produc tulburari precum:

 • ulcere gastrice pana la perforari si peritonita manifestate prin voma, hematemeza, anorexie, durere abdominala, diaree, melena
 • disfunctii cardio – pulmonare
 • hipocoagulabilitate sanguina (capacitate de coagulare redusa)
 • cahexie in urma anorexiei, tulburarilor de digestie, pierderea nutrientilor in efuziuni si exsudate, cresterii necesarului nutritional din cauza tumorii sau perturbarilor metabolice si endocrine care au loc pe fondul dezechilibrului produs
 • intarzierea cicatrizarii plagilor

Diagnosticul mastocitomului cutanat canin (MCC)

Diagnosticul de mastocitom cutanat se suspicioneaza in urma formei clinice si se stabileste in urma examenului citologic efectuat din proba preluata cu ajutorul aspiratiei cu ac fin (noninvaziva, nedureroasa si rapida, fara necesitatea realizarii unei anestezii locale sau generale). Analizele de sange efectuate cainilor cu mastocitom cutanat pot releva:

 • anemie (scaderea numarului de hematii secundar hemoragiilor gastrice sau fenomenului de hipersplenism)
 • trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite – plachete sanguine cu rol in hemostaza si formarea trombilor in momentul lezarii endoteliului vascular)
 • neutrofilie (scaderea numarului de neutrofile – leucocite cu rol in apararea organismului)
 • eozinofilie (scaderea eozinofilelor cu rol in modularea raspunsului alergic imun)
 • hipocoagulabilitate (scaderea capacitatii de coagulare manifestata prin hemoragii locale pe fondul scaderii trombocitelor si eliberarii masive de heparina in circulatia sanguina)
 • coagulare intravasculara diseminata (CID)

Proba citologica examinata va releva mastocitele desprinse din masa tumorala, fiind usor de identificat datorita granulelor citoplasmatice metacromatice, puse in evidenta prin colorarea specifica.

Aspectul citologic al mastocitomului cutanat. Sursa foto: eclinpath.com/cytology/cytology-interpretation/mast-cell-tumor-2/

Examenul histopatologic al mastocitomului cutanat canin permite clinicienilor confirmarea diagnosticului citologic, stabilirea gradului de evolutie si evaluarea marginilor neoplasmului. Majoritatea mastocitoamelor cutanate sunt neincapsulate, situate la nivelul dermului sau / si a hipodermului, rareori este afectata si epiderma (poate fi ulcerata in cazul tumorilor mari) si sunt alcatuite din celule rotunde asezate in cordoane si plaje.

Reactia imunohistochimica este o alta metoda de diagnostic in cazul MCC, atunci cand rezultatul examenului histopatologic este dificil din cauza similitudinii morfologice asemanatoare cu a altor tumori cu celule rotunde, astfel incat marcarea imunohistochimica a proteinei KIT are valoare mare de diagnostic.

Odata diagnosticat, pasul premergator tratamentului este stadializarea clinica, iar scopul acesteia consta in stabilirea gradului de extindere a bolii ce poate prevesti prognosticul, varianta cea mai buna de tratament si sansele de evolutie.

Mastocitomul se trateaza?

Odata diagnosticat, mastocitomul cutanat canin poate fi tratat prin diferite tehnici precum chimioelectroterapie, radioterapie, chirurgie si cu ajutorul inhibitorilor de tirozinkinaza. Tratamentul mastocitomului este influentat de gradul si potentialul metastazant al tumorii, astfel incat:

 • tumorile invazive local, dar care nu au metastazat la distanta pot fi extrase chirurgical, excizandu-se si margini de siguranta pentru a limita sau stopa recidiva
 • pentru tumorile care au potential invadant agresiv se va efectua electrochimioterapie sau radioterapie

Indicatiile produsului injectabil Stelfonta (substanta activa: tigilanol tiglat): 

 • Pentru tratamentul tumorilor mastocitare subcutanate nemetastatice (clasificarea OMS) nerezecabile, localizate la nivelul cotului sau jaretului sau distal fata de acestea, si al tumorilor mastocitare cutanate nemetastatice nerezecabile la caini.
  Tumorile trebuie sa aiba un volum mai mic sau egal cu 8 cm3 si sa fie accesibile pentru efectuarea injectiei intratumorale.

*discuta cu medicul veterinar despre reactii adverse si contraindicatiile produsului. El este singurul in masura sa recomande tratamentul cel mai bun pentru animalul tau, rolul articolului fiind de informare si nu de diagnostic. 

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.