Pasaportul la caine

pasaport la caine pret veterinar

Ca sa poti pleca in vacanta impreuna cu prietenul tau necuvantator ai nevoie de cateva acte pentru a obtine un pasaport si pentru el:

 • actul tau de identitate pentru a inregistra animalul in R.E.C.S. (Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan) in cazul in care nu este deja inscris;
 • carnetul de sanatate al animalului (pentru a putea transcrie in pasaport datile la care au fost facute vaccinarile si deparazitarile).

Care sunt conditiile de calatorie in UE pentru cainele tau?

 • cainele tau trebuie sa aiba varsta mai mare de 3 luni. Acest lucru se justifica prin faptul ca animalul trebuie sa fie vaccinat obligatoriu impotriva rabiei si nu se poate face decat atunci cand animalul a atins aceasta varsta;
 • proprietarul trebuie sa detina un pasaport UE pentru animale de companie eliberat de un medic veterinar autorizat in acest sens de autoritatea competenta. Prin informatiile notate, pasaportul ofera garantia ca animalul de companie a fost vaccinat cu mai mult de 21 de zile si cu mai putin de un an fata de data plecarii impotriva rabiei (atentie, puteti pleca din tara doar la 21 de zile de la momentul vaccinarii antirabice a cainelui);
 • cainele trebuie sa poata fi identificat cu un microcip;
 • animalul trebuie sa fie supus unui examen clinic de catre un medic veterinar prin care sa obtina viza de clinic sanatos inainte cu cel mult 24 de ore de plecare;
 • animalul trebuie a fie deparazitat intern impotriva Echinococcus multilocularis si extern pentru purici si capuse inainte cu 2-3 zile de data plecarii.

Aceste norme acopera doar calatoriile in tarile din UE. Pentru celelalte tari care nu sunt membre UE, legislatia poate fi diferita! (de multe ori pentru a calatori in afara spatiului european se cere si titru de anticorpi postvaccinali antirabici – testul FAVN). 

Cum poti sa iti microcipezi cainele?

 • Microciparea nu se poate face mai repede de varsta de 3 luni, pana cand nu are facut si vaccinul antirabic;
 • Carnetul de sanatate al animalului contine serie si cod unice, date care mai tarziu, dupa ce animalul a fost vaccinat impotriva rabiei si microcipat trebuie notate in R.E.C.S.;
 • Dupa ce conditiile explicate mai sus au fost indeplinite se poate elibera si pasaportul. Toate informatiile notate in carnetul de sanatate si operatiunile facute animalului se vor scrie de mana in pasaport, iar in carnetul de sanatate pot fi utilizate autocolante pentru: codul microcipului, produsul cu care a fost deparazitat sau vaccinat animalul;
 • Microcipul se amplaseaza in zona interscapulara si apoi se verifica prin intermediul cititorului de microcipuri;
 • Pentru a inregistra animalul in R.E.C.S., mai intai se noteaza toate datele proprietarului in formularul de inscriere, se verifica daca datele declarate de proprietar coincid cu cele din actul de identitate.

Ce este pasaportul european pentru animale de companie?

Pasaportul european pentru animale de companie este un document esential pentru a putea calatori cu animalele in tarile Uniunii Europene. In diferitele rubrici ale pasaportului se noteaza datele proprietarului, informatii despre medicul veterinar care a eliberat pasaportul, descrierea animalului de companie, datele cu privire la vaccinare si deparazitare, cat si ora si data la care a avut loc examenul clinic inainte de plecare.

Care sunt costurile pasaportului si a microcipului pentru caini? 

Costurile pasaportului pentru caini este de 115 ron la care se adauga costul microcipului de 100 ron. 

Daca doriti sa plecati din tara si aveti nevoie de ajutor cu toate procedurile pentru eliberarea pasaportului la caini puteti apela la medicii nostri veterinari. Detinem un cabinet veterinar non stop si va putem ajuta cu toate formalitati la orice ora din zi si din noapte.

Sursa si mai multe detalii: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_ro.htm

 1. Teodora Ioana spune:

  Buna ziua! Am mers cu motănelul la medicul veterinar pt întocmirea pașaportului, microcip are și vaccinul antirabic, însă medicul mi-a spus că pașaportul este valabil numai dacă merg ulterior la DSV cu motanul pt ca pașaportul sa fie verificat, ștampilat și legalizat. Din sursele din care m-am informat, nu spune nicăieri despre necesitatea vizitei la DSV. Este adevărată informația aceasta? Trebuie sa merg și la DSV? Am incercat și să sun, însă nu răspunde nimeni. Mi-e teamă să nu ajung la aeroport cu animăluțul și să din întorși din drum. Mulțumesc!

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Daca mergeti intr-o tara din afara UE, va cer si certificatul sanitar veterinar care este emis de DSVSA (atentie ca unele tari cer si titru anticorpi antirabici). Daca mergeti intr-o tara din UE, pasaportul este legalizat si stampilat de catre medicul veterinar, nefiind necesara vizita la DSVSA. Cu stima!

 2. Diana spune:

  Buna ziua. As dori sa calatoresc cu motanul meu, de pe 1 noiembrie pana pe 12 decembrie. Vaccinul anual ar trebui facut pe 23 noiembrie. Imi puteti spune, va rog, cum sa procedez? Sa il revaccinez pana pe 1 noiembrie? Ramane valabil ptr plecare vaccinul actual, care ar trebui repetat pe 23.11 si, ptr revenirea in tara, se considera indeplinite conditiile celor 21 de zile, daca e vaccinat pe 31 octombrie? Multumesc mult de tot.

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Pentru a preintampina probleme la intoarcerea in tara (daca plecati cu masina este foarte posibil sa nu va verifice nimeni) va recomandam sa il vaccinati mai devreme (nu este absolut nici o problema), adica pe data de 01 noiembrie. Daca il vaccinati pe 01 noiembrie, nu trebuie asteptat cele 21 de zile deoarece vaccinurile actuale ale cainelui sunt acoperite pana pe data de 23 noiembrie. Oricum cu max 24 hr inainte de plecarea din tara aveti nevoie de viza de clinic sanatos, asadar atunci puteti face si vaccinul. Cu stima!

   • Diana spune:

    Multumesc mult ptr raspuns. Il voi duce la vaccin, inainte de plecare. De data aceasta, plecam cu avionul si, desi am zburat cu diverse companii si, cel putin in ultimii doi ani, nu a cerut nimeni pasaportul, as vrea sa evit orice fel de probleme, mai ales ca nu se pune problema sa calatoresc cu animale de companie care nu respecte regulile impuse ptr calatoria cu acestea. Multumesc mult inca o data ptr toata deschiderea, raspunsurile prompte si in cunostinta de cauza. Multumesc.

 3. Diana spune:

  Buna ziua. Catelul meu are 5 ani, are toate vaccinurile la zi. Antirabicul expira pe 6 august, am fost la veterinar pe 20 iulie, ptr a-i fi administratat mai devreme, deoarece pe 31 iulie plec cu el din tara. L-am intrebat pe medicul veterinar daca e in regula, in contextul celor 21 de zile, mi-a spus ca da; ca vaccinul vechi are valabilitate la data la care plec din tara si, astfel, curge in continuare valabilitatea etc. Imi puteti confirma daca e asa, va rog? Multumesc.

 4. Ana Pl spune:

  Buna , as dorea sa aflu daca pot obtine un pasaport european, daca cainele a fost microcipat, vaccinat in Republica Moldova, avand documente moldovenesti

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! In principiu se poate, doar ca trebuie sa veniti la cabinetul veterinar Joyvet din sectorul 3 pentru a verifica actele. De multe ori apar probleme la inregistrarea in RECS (Registrul de evidenta al cainilor cu stapan) ca alte microcipuri din alte tari contin mai putin sau mai mult de 15 cifre. Cu stima!

 5. Iulia spune:

  Buna ziua ! Deparazitarea este obligatorie înainte de plecare ? Iar dacă in ziua plecări câinele face exact 21 de zile poate fi transportat in Franța ?

  • Veterinar spune:

   Da, deparazitarea interna este obligatorie, precum si AVIZAREA de CLINIC SANATOS cu max 24 de ore inainte de plecare. La sectiunea de antirabic, medicul veterinar calculeaza 21 de zile si trece data de cand puteti pleca din tara, si da, pot fi exact 21 de zile. Cu stima!

 6. Adrian spune:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca se poate elibera un pasaport european pt un catel cu microchip pus in UK si vaccin antirabic facut tot acolo.
  Multumesc anticipat

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Da, se poate. In principiu, daca microcipul a fost pus acolo, a facut antirabic acolo si ati venit cu el in Romania, ar trebui deja sa aiba microcip. Pasaportul se va face doar in prezenta animalului, pentru a fi scanat inainte. Legat de antirabic, cainele trebuie sa aiba un carnet de sanatate sa vedem ca intr-adevar a fost facut vaccinul. Puteti merge oricand la cabinetul veterinar Joyvet din sectorul 3, pe strada Dumitru Papazoglu 68 sau puteti apela la un medic veterinar acasa. Cu stima!

 7. A.G spune:

  Buna ziua! Daca calatoresc din Romania in strainatate cu catelul am nevoie de examenul clinic. Dar daca calatoresc din strainatate in Romania mai trebuie acest examen clinic? Trebuie sa caut un medic in tara respectiva care sa faca acest examen?

  • Veterinar spune:

   Depinde si de tipul de transport pe care il efectuati, de exemplu la transportul cu masina nu sunt verificarile asa exigente. Din umilele noastre cunostinte nu trebuie viza de clinic sanatos la intoarcere daca ati calatorit pentru o perioada scurta de timp (cu exceptia tarilor ce nu se afara in UE).

 8. Simona Ofelia Dima spune:

  Buna seara! Daca catelusu nu a împlinit 3 luni, ii pot face microciparea și deparazitarea pt a-l lua în Italia? Va mulțumesc!

  • Veterinar spune:

   Buna seara! Nu microciparea este problema, ci vaccinarea antirabica ce NU se face mai devreme de varsta de 3 luni de zile. Asadar, nu puteti pleca din tara cu cainele pana nu are varsta de 3 luni si 21 de zile (dupa vaccinarea antirabica se asteapta si 21 de zile sa se formeze anticorpii). Cu stima!

 9. Simona spune:

  Buna seara daca catelusu nu a împlinit 3luni ii pot face microciparea și deparazitarea pt al lua în Italia ?va mulțumesc .

  • Veterinar spune:

   Il puteti microcipa si deparazita, dar ca sa puteti iesi cu el din tara trebuie facut obligatoriul vaccinul antirabic. Vaccinul antirabic se face la varsta de 3 luni (nu mai devreme), iar de iesit din tara puteti iesi abia la 21 de zile de la vaccin. Cu stima!

 10. Andrei spune:

  Este posibil sa se faca pasaportul pentru 2 pisici in Romania daca proprietarul pisicilor este in Anglia ?

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Da, se poate face pasaportul si in lipsa proprietarului. Se pot trece 2 proprietari pe pasaport, unul pentru cei ce ii transport si proprietarul de drept. Cu stima!

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Cainele trebuie vaccinat antirabic, antirabicul se face la varsta de 3 luni, iar ca sa puteti pleca trebuie sa treaca 21 de zile de la efectuarea antirabicului. Deci dupa calculele mele, cainele ar putea sa plece dupa data de 05.09.2022 . Cu stima!

  • Simona Constantin spune:

   Pot sa ii fac pasaport la catel deși o sa îl transporte altcineva în strainatate?mulțumesc!!

 11. Liliana Bichilie spune:

  Multumim pentru ajutorul acordat in eliberarea pasapoartelor cainilor nostri ce au fost trimisi in Marea Britanie. Ati fost de mare ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.