Sindromul ochilor uscați la câini

Sindromul ochilor uscați la câini este cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Keratoconjunctivita Sica (KCS). Aceasta este o problemă medicală destul de frecventă în rândul câinilor și în special la cei din rasele American Cocker Spaniel, Bloodhound, Boston Terrier, Cavalier King Charles Spaniel, English Bulldog, English Springer Spaniel, Lhasa Apso, Miniature Schnauzer, Pekingese, Pug, Samoyed, Shih Tzu, West Highland White Terrier, Yorkshire Terrier.

În termeni medical, Sindromul ochilor uscați reprezintă inflamarea corneei și a țesutului ocular din cauza mediului uscat. Este o disfuncționalitate datorată producției necorespunzătoare de secreție apoasă de către glanda lacrimală.

Simptomele KCS

Cei mai mulți câini au ochii roșii, iritați și dureroși. Clipesc des, aproape excesiv sau își țin ochii închiși. De cele mai multe ori se poate observa o scurgere fină, de culoare galbenă, asemănătoare cu mucusul datorită reducerii componentei apoase a filmului lacrimal. În plus, pot apărea ulcerații ale corneei. În cazurile cronice există o istoriei a problemelor oculare recurente, ulcerelor sau conjunctivitelor.

Diagnosticarea

Medicul veterinar este singurul în măsură să pună diagnosticul de Sindrom al ochilor uscați. Prin urmare, dacă sesizezi simptomele menționate anterior îți recomandăm să faci o programare pentru o vizită a medicului veterinar la domiciliu. Diagnosticarea se bazează pe istoricul medical, semnele clinice și testele medicale ce arată o producție scăzută de lacrimi. Cel mai cunoscut astfel de test este Testul Lacrimal Schirmer (STT), un test simplu care folosește o hărtie special pentru a măsura cantitatea de film lacrimal produs într-un minut. Dacă este nevoie, pot fi realizate teste suplimentare de diagnosticare precum colorarea corneei în vedere identificării potențialelor ulcere, măsurarea presiunii intraoculare pentru depistarea glaucomului și examinarea conductului lacrimal.

 

Tratamentul recomandat în cadrul Sindromului Ochilor Uscați

Tratamentul recomandat în cazul Sindromului ochilor uscați la câini are, la bază, două obiective: stimularea producției de lacrimi și înlocuirea filmului lacrimal, cu protejarea corneei. Pentru stimularea producției lacrimale se folosesc două medicamente oftalmice pe bază de ciclosporină și tacrolimus. Ambele au rezultate excepționale. Înlocuirea filmului lacrimal cu lacrimi artificiale se face împreună cu utilizarea unui stimulent pentru producția lacrimală. Este vitală păstrarea umedă a corneei, în special în prima etapă a tratamentului. Tratamentul se va face la 2-6 ore, în funcție de nevoile fiecărui câine și de severitatea bolii. Unii câini pot necesita antibiotice sau medicamente anti-inflamatoare pentru tratarea infecțiilor subsecvente și a inflamațiilor.

De asemenea, recomandăm ștergerea ochilor cu un prosop umed, călduț de mai multe ori pe zi pentru a-l ajuta să se simtă mai bine și a stimula producția filmului lacrimal. Medicul veterinar îți va arăta modul corect de administrare a medicamentelor.

Având în vedere medicamentele disponibile în prezent, prognosticul pentru câinii diagnosticați cu KCS este unul foarte bun. Totuși, ei vor avea nevoie de îngrijiri medicale pe tot parcursul vieții. Situațiile problemă sunt cele în care diagnosticul este pus târziu iar cornea este deja afectată deoarece câinii pot să nu răspundă la tratament sau că își piardă vederea.

  1. Delia M. spune:

    Cainele nostru are sindromul ochilor uscati de pe la varsta de 6 ani, de atunci ii punem gel cu acid hialuronic in fiecare zi, nu mai acumuleaza secretie din aceea urata. Am avut si lacrimi artificiale, am avut si Optimmune, dar acum ii merge bine cu Claromed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.