Cytopoint – amelioreaza scarpinatul la caini

         Dermatita atopica este o boala dermatologica intalnita in randul cainilor, caracterizata de predispozitii genetice ce favorizeaza dezvoltarea unei inflanatii pruriginoase la nivelul pielii, cel mai frecvent fiind implicate: fata, pielea din jurul ochilor si gurii, abdomenul, fata anterioara a labelor, zona interdigitala si zona perineala.

Cauzele sunt reprezentate de alergeni din mediul inconjurator precum praful, polenul si mucegaiul, dar si de cei alimentari, iar factorii favorizanti declansarii acestor reactii sunt parazitii externi (pureci), anumite perioade din an, Malassezia pachydermatis si disfunctii ale barierei epidermale. Mecanismul prin care apar aceste reactii este reprezentat de anticorpii de tip IgE ce raspund la actiunea factorilor alergeni.

Cytopoint reprezinta primul anticorp monoclonal (mAb) de uz veterinar folosit in controlul manifestarilor clinice din dermatita atopica la caine, produsul intervine prin stoparea raspunsului declansat de alergen (prurit si inflamatie), utilizand o singura injectie a carei eficacitate ajunge pana la o luna. Produsul poate fi folosit cu incredere la cainii de orice varsta care cantaresc minim 3 kilograme.

Cum actioneaza Cytopoint?

Substanta activa a produsului se numeste Lokivetmab si este un anticorp monoclonal caninizat (MAB) ce blocheaza si neutralizeaza citokina interleukina-31 (proteina cheie implicata in declansarea pruritului la caini) prin prevenirea legarii acesteia de co-receptor si inhibarea semnalizarii ei de catre celule, ameliorand pruritul si activitatea inflamatorie din dermatita atopica si a leziunilor pe care le provoaca.

Cytopoint ajuta la imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii pe termen lung a cauinilor ce sufera de dermatita atopica si minimizeaza ingrijorarea proprietarilor acestora.

Practic, Cytopoint reuseste sa imite activitatea anticorpilor naturali pentru a se lega si neutraliza selectiv IL-31, permitand astfel intreruperea ciclului natural al pruritului la cainii atopici. Studiile clinice arata ca la doza minima de 1 mg/kg pruritul si manifestarile clinice ale dermatitei atopice s-au redus considerabil, lasand pielea deteriorata sa se vindece.

Cytopoint intrerupe procesul de transmitere a informatiei catre creier atunci cand apare senzatia de scarpinare. Sursa foto: zoetis.co.uk/products/dogs/cytopoint/moa-itch-cycle.aspx

Cytopoint este sigur pentru cainele meu?

Produsul este sigur pentru cainii de orice varsta ce au minim 3 kg, incepand sa functioneze in decurs de 8 ore de la prima doza, efectele benefice ale serului observandu-se mai devreme de 24 de ore de la injectie. Ceea ce este minunat la acest produs este faptul ca nu interfereaza cu raspunsul imun al organismului sau cu administrarea altor medicamente, astfel incat pe timpul tratamentului cu Lokivetmab cainii pot fi vaccinati si deparazitati atat intern cat si extern.

In urma studiilor din teren nu a fost observata existenta interactiunii nici intre Cytopoint si medicamente precum antimicrobiene sau antiinflamatorii, acestea neinterferand cu raspunsul anticorpilor monoclonali si neafectandu-le actiunea.

Cytopoint functioneaza la toti cainii tratati?

In cazul in care nu se observa nici un raspuns clinic sau raspunsul este limitat in termen de o luna dupa prima administrare, o imbunatatire a raspunsului poate fi observata dupa administrarea unei a doua doze o luna mai tarziu. Cu toate astea, in cazul in care animalul nu prezinta un raspuns mai bun dupa a doua doza, medicul veterinar ar trebui sa ia in considerare tratamente alternative.

Raspunsul clinic al animalului la efectul Lokivetmab este dependent de doza minima de 1mg/kg, astfel ca in cazul cainilor mai mari de 40 de kilograme asigurati-va ca folositi combinatia potrivita a dozelor de substanta activa.

Ca orice substanta medicamentoasa, si eficacitatea Lokivetmab poate depinde de individ si organismul acestuia. Astfel, substanta activa din Cytopoint poate determina producerea de anticorpi anti-medicament tranzitorii sau persistenti, avand ca rezultat o scadere a eficacitatii la animalele care au raspuns anterior la tratament.

Factorii favorizanti

Evitarea su eliminarea alergenului este un aspect important in tratamentul cu succes al dermatitei alergice, iar tratarea pruritului asociat acesteia cu lokivetmab (citopoint) trebuie neaparat insotita de tratarea etiologiei de fond precum dermatita alergica la purici, dermatita de contact, hipersensibilitatea alimentara. Este de asemenea recomandat ca in cazurile de dermatita alergica si dermatita atopica sa fie investigati si tratati factorii de risc, precum infectiile bacteriene, fungice si infestarile parazitare (purici si acarieni).

Pot utiliza Cytopoint daca cateaua mea este gestanta?

Siguranta produsuliui medical veterinar nu a fost stabilita pe durata gestatiei si a lactatiei asa ca nu este recomandata utilizarea acestui produs in cele doua perioade mentionate mai sus.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinara acasa sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.