De ce mananca pisicile iarba?

Sa ne vedem pisica mancand iarba poate fi ciudat deoarece ele sunt animale carnivore, dar acest obicei este unul normal si o multime de pisici o fac si le place acest lucru.

Nu este inca complet inteles acest obicei din punct de vedere stiintific, dar unele studii sugereaza ca este un comportament mostenit ce le ajuta sa elimine parazitii intestinali si sa reduca incarcatura parazitara.

Beneficiile mancatului de iarba:

  • iarba are efect antiacid – Cand pisicile mananca iarba, regurciteaza (vomita) deoarce au deficit de enzima responsabila cu metabolizarea componentelor vegetale. Acest lucru le ajuta sa elimine prin voma resturile nedigerabile de la nivelul tractului digestiv.
  • iarba are un continut crescut de acid folic, ce este esential pentru o functionalitate normala a organismului pisici. Acesta are rol si in producerea de hemoglobina, proteina ce asigura transportul oxigenului in sange.
  • laxativ natural – Iarba ajuta la ameliorarea indigestiei.

 

Este mancatul de iarba sigur pentru pisici?

Mancatul ierbii este un obicei sigur si placut de majoritatea pisicilor (cu exceptia ierbii stropite cu substante antiparazitare).

Teoriile ce sustin si explica acest lucru sunt:

  • iarba contine extra nutrienti, de care pisica are nevoie in dieta sa, precum acidul folic.
  • iarba ajuta la o mai buna functionare a tubului digestiv, in special prin eliminarea ghemurilor de blana, pe care pisica le ingera.

Pericole asociate cu mancatul de iarba:

  • plantele toxice – Trebuie sa ne asiguram ca toate acestea au fost mutate si pisica nu are acces la ele, intrucat ea va fi tentata sa ciuguleasca din aceste plante, ignorand iarba.
  • utilizarea pesticidelor sau chimicalelor trebuie evitata intrucat acestea sunt daunatoare pentru animal.
Iarba pisicii

O idee buna consta in plantarea de iarba pe o tavita special pentru pisica (ele se gasesc si la petshopuri sub denumirea de iarba pisicii / matei si are un pret modic de aprox 15 – 20 ron). Acest lucru va incuraja animalul sa manance iarba acasa si astfel vom avea o siguranta mai mare ca aceasta nu e toxica pentru animal.

Daca sunteti ingrijorati ca pisica mananca iarba in exces sau se imbolnaveste, este recomadat sa contactati medicul veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.