Hepatita infectioasa canina

Hepatita infectioasa canina este o boala virala cauzata de adenovirusul CAV-1, un virus de tip ADN ce duce la aparitia unei infectii al tractului respirator superior. Acesta ataca cu precadere organe precum ficatul, rinichii, ochii si celulele sanguine.

La 4 – 8 zile de la expunere, virusul ajunge in amigdalele palatine ale puiului, si de aici in torentul sanguin pana la ficat, unde se replica infectand tot mai multe celule. In aceasta perioada, virusul se poate elimina prin fecale si saliva.

Un caine sanatos, imunizat impotriva adenovirusului, va elimina particulele virale din organism in 10 – 14 zile, acestea ramanand doar la nivel renal pentru inca 6 – 9 luni.

La cainii cu un raspuns partial imun apare hepatita cronica, o boala severa ce duce la distrugerea celulelor hepatice si oculare, in special cele din partea anterioara a ochiului. Un semn clasic pentru hepatita infectioasa este coloratia albastra a sclerelor (partea aceea alba a ochilor devin albastra).

Hepatita infectioasa este mai frecventa la cainii cu varsta sub 1 an de zile.

 

Cauze

Contactul cu adenovirusul de tip 1, un risc crescut il au cainii nevaccinati. Cainii elimina virusul prin materii fecale si saliva.

 

Simptomele hepatitei infectioase canine

Simptomele variaza in functie de statusul immunologic al gazdei si gradul de distrugere hepatica:

 • Stadiul preacut (foarte sever) in care predomina simptome precum febra, semne de afectare a sistemului nervos central, colaps vascular, probleme de coagulare. In acest stadiu decesul apare in decurs de cateva ore.
 • Stadiul acut (sever). In acest stadiu se observa simptome precum: febra, anorexie, letargie, voma, diaree, ficat marit de volum, durere abdominala, ascita(lichid in abdomen), vasculita (inflamatia vaselor), petesii, coagulare intravasculara diseminata, noduli limfatici mariti de volum si rar inflamatia creierului (encefalita).
 • Infectia necomplicata va avea simptome precum letargie, anorexie, febra tranzitorie, inflamarea amigdalelor, voma, diaree, limfadenopatie, ficat marit de volum si durere abdominala.
 • Stadiul tarziu al infectiei – In 20% din cazuri apare inflamarea la nivel ocular si tumefactia corneei la 4 – 6 zile postinfectie. Refacerea dureaza de obicei pana la 21 de zile, dar in unele cazuri poate aparea glaucomul sau ulceratiile corneene.

 

Diagnostic

Se pune pa baza:

 1. Istoricului medical: existenta bolilor cronice, debutul simptomelor, contactul cu alti caini ce pot fi o sursa de infectare;
 2. Examenul fizic pentru identificarea semnelor si simptomelor;
 3. Analize de laborator, precum: hemoleucograma completa, probe hepatice (transaminaze GPT, GOT, GGT) ce pot indentifica citoliza hepatica (distrugerea celulelor ficatului), probe urinare si dozarea electrolitilor. Alte teste utile in stabilirea diagnosticului sunt testele de coagulare, teste serologice ce evidentiaza anticorpii impotriva adenovirusului canin, isolarea virusului din celule. Este important de asemenea examinarea catelului si pentru alte bolii infectioase precum jigodia (boala Carre) si parvoviroza.
 4. Investigatii imagistice: radiografia abdominala pentru a evidentia hepatomegalia (marirea de volum a ficatului) si prezenta lichidului de ascita in cavitatea abdominala, ecografia abdominala ce furnizeaza imagini mai detaliate ale afectarii hepatice, punand in evidenta celule hepatice distruse de necroza. Ecografia se foloseste mai ales daca este prezenta ascita. Zonele afectate de necroza vor aparea hipoecogene pe imaginile ecografice.
 5. Biopsia hepatica poate fi folosita pentru stabilirea diagnosticului, in cazul in care celelalte metode au dat gres.

 

Tratament

In stadiile incipiente (de inceput), de infectie necomplicata, tratamentul poate fi administrat la domiciliu. Insa in cele mai multe cazuri se necesita internarea animalului.

 • Terapia hidrica pentru a corecta dezechilibrele hidroelectrolitice aparute in urma deshidratarii prin voma si diaree. Potasiul si magneziul de regula au valori scazute si necesita corectarea imediata a deficitului.
 • Transfuzii de masa eritrocitara sau trombocitara in caz de coagulopatii. In cazul in care apare coagularea intravasculara diseminata se foloseste masa eritrocitara proaspata si heparina cu masa moleculara mica.
 • Suportul nutritional – mese in cantitati mici in functie de toleranta si asigurarea necesarului de proteine, ce ajuta la repararea si regenerarea tesutului distrus. Scaderea azotului este necesar in cazul cainilor ce prezinta semne clinice de encefalopatie hepatica. Nutritia parenterala poate fi folosita pana la maxim 5 zile.
 • Antibiotice si diuretice la nevoie.
Samylin – protector hepatic pentru caini si pisici

Management

Constantele urmarite in ansamblu sunt nivelul fluidelor, electrolitilor, echilibrul acido-bazica si statusul coagularii, pentru a ajusta tratamentul de la caz la caz. De asemenea trebuie monitorizat riscul de aparitie al insuficientei renale.

O dieta restrictiva favorizeaza refacerea. In aceasta perioada trebuie asigurat confortul si odihna animalului, pentru a favoriza refacerea. Reducerea activitatii fizice si a contactului cu alti caini sunt de asemenea importante.

Curatarea si dezinfectarea locuintei cu produse recomandate de medicul veterinar, intrucat virusul poate ramane pe suprafete timp indelungat.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii este vaccinarea cainelui impotriva adenovirusului la varsta de 6 – 8 saptamani, urmata de cel putin 1 rapel la 2 saptamani distanta pana cand puiul indeplineste varsta de 12 saptamani si un rapel aditional la un an de zile de la ultima vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.