Husky Siberian – boli frecvente

           Cainii din rasa Husky Siberian sunt fiinte cu o energie aparte folositi inca de pe timpul stramosilor acestora pentru trasul la sanie datorita rezistentei, inteligentei, agilitatii si puterii lor. Husky Siberian este un caine alert, este permanent atent la tot ce se intampla in jurul lui, este foarte prietenos si e un animal de companie ideal, datorita veseliei de care debordeaza.

Patologiile de care pot suferi membrii acestei rase sunt multe, ei putand contracta orice boala infectioasa virala, bacteriana, parazitara sau fungica, avand parte de diverse traumatisme sau dereglari de metabolism, insa unele afectiuni sunt mai des intalnite la acesti caini, unele fiind transmise ereditar si creand un tablou general al predispozitiilor acestei rase.

Astfel, cainii din rasa Husky Siberian pot suferi de:

 1. Boli din sfera dermatologica precum:

1. Dermatoza cauzata de un deficit nutritional al zincului sau de o tulburare de absortie si / sau metabolizare a acestuia. Aceasta boala are o forma severa descrisa la Bull Terrier si una benigna intalnita la Husky si Malamut, fiind asociata cu un defect genetic. Deficitul de zinc creat determina tulburari de cheratinizare si deficiente imunologice, rasele predispuse prezentand:

 • alopecie difuza
 • exfoliere albicioasa
 • hipercheratoza cuzinetilor plantari

Leziunile apar preponderant pe fata, suprafata ventrala a corpului si pe proeminentele osoase. Diagnosticul se stabileste cu ajutorul predispozitiei rasiale, a examenului histopatologic unde este evidentiata paracheratoza si prin raspunsul clinic favorabil la tratament prin administrare de zinc.

Dermatoza prin deficit de zinc. Sursa foto: cliniciansbrief.com/article/zinc-responsive-dermatosis-dogs

2. Lupusul eritematos este o boala autoimuna si se manifesta prin leziuni de depigmentare, eritem, ulceratii, eroziuni si cruste ce apar in principal la nivelul planului nazal (trufa), al pleoapelor, scrotului si jonctiunilor cutaneomucoase labiale. Tratamentul consta uneori in utilizarea cremelor de protectie si evitarea radiatiilor ultraviolete, reusind astfel sa se realizeze un control al leziunilor. Tratamentul medicamentos imunosupresor utilizat in aceasta afectiune include:

 • corticosteroizi
 • ciclosporina
 • azatioprina
 • clorambucil
 • tetraciclina / nicotinamide
 • tacrolimus topic

Se pot utiliza de asemenea pentru limitarea leziunilor si suplimentele pe baza de acizi grasi omega 3 si omega 6 sau vitamina E.

Lupus eritematos. Sursa foto: https://www.marvistavet.com/discoid-lupus-erythematosus.pml

3. Sindromul uveodermatologic este o afectiune ce combina dermatita de depigmentare cu uveita in urma sintezei unor autoanticorpi impotriva diferitelor antigene celulare, dar in special a melaninei si proteinei inrudite cu aceasta.

Sindromul uveodermatologic la pui de Husky. Sursa foto: todaysveterinarypractice.com /ophthalmology/ observations-in-ophthalmology-clinical-approach-to-canine-eyelid-disease-blepharitis/

Boala debuteaza de obicei la adultul tanar unde leucodermia faciala (absenta partiala sau totala a pigmentului melanic) se asociaza cu leucotrichia (decolorarea parului pe arie circumscrisa) si uveita.

Diagnosticul se stabileste in urma biopsiei, a carei rezultat se asociaza simptomatologiei, iar tratamentul presupune administrarea corticosteroizilor pe cale topica si sistemica, sau azatioprina.

Sindromul uveodermatologic la adult. Sursa foto: davidlwilliams.org.uk/archives/1217
 1. Afectiuni oculare precum:

1. Distrofiile corneene sunt tulburari de metabolism ce determina modificari functionale si morfologice ale corneei prin depozitarea unor compusi precum lipidele sau calciul, ele debuteaza initial unilateral ca mai apoi sa devina bilaterale, se extind de la centru spre periferie, componenta inflamatroie lipsind frecvent.

Distrofiile retiniene pot aparea si secundar unor afectiuni oculare cronice sau in boli sistemice.

 • Distrofia lipidica se manifesta cu depozite albicioase, laptoase, compacte, de forma rotunda sau ovala, iar tratamentul presupune o dieta alimentara hipoproteica, hipolipidica si hipoglucidica, alaturi de medicamente hipolipemiante care se administreaza timp indelungat, insa din cauza diagnosticarii tarzii, vindecarea totala nu este posibila.
 • Distrofia calcica se manifesta cu depozite de calciu, de culoare alb-cretoase, stelate (”stelute de gheata), neregulate si localizate in stroma corneana, au o evolutie mai lenta in comparative cu cele din distrofia lipidica. Din pacate aceasta afectiune nu beneficiaza de tratament, insa evolutia este mai lenta la oprirea suplimentelor de calciu si vitamina D.
Lipidoza corneana (distrofie lipidica) – se pot observa depozitele lipidice albicioase. Sursa foto: livs.org/corneal-lipidosis/

2. Glaucomul este o afectiune oculara ce presupune cresterea presiunii intraoculare ce apasa pe structurile ochiului. Glaucomul poate fi congenital (varianta des intalnita la Husky) sau dobandit si poate fi acut sau cronic.Semnele clinic includ durerea manifestata prin clipire deasa, fotofobie, epifora, cresterea in volum a globului ocular si congestive, iar tratamentul presupune:

 • reducerea productiei de umoare apoasa
 • ameliorarea eliminarii umorii apoase

Tratamentul in cazul glaucomului secundar luxatiei posterioare de cristalin se efectueaza toata viata, iar cel chirurgical prin laserchirurgie.

Glaucom primar cu unghi inchis la Husky. Sursa foto: veteriankey.com/canine-glaucomas/
 1. Aparatul respirator

1. Cainii batrani si de varsta medie din rasa Husky Siberian sunt prediapusi intr-o anumita masura la paralizia laringiana din cause traumatice, congenitale sau idiopatice. Simptomatologia acestei afectiuni este reprezentata de:

 • tuse seaca
 • modificari ale vocii
 • respiratie zgomotoasa
 • regurgitare
 • dispnee

Diagnosticul se stabileste in urma semnelor clinice si a endoscopiei, tratamentul curativ fiind cel chirurgical, insa semnele clinice pot fi ameliorate prin administrarea corticosteroizilor si a oxigenului.

Laringoscopie realizata in scop de diagnostic si inspectie: a. Paralizie laringiana cu apropierea cartilajelor aritenoide si stenoza orificiului laringian. b. Aspectul laringelui dupa operatia de lateralizare aritenoida unilaterala. Sursa foto: scielo.org.za/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1019-91282013000100058
 1. Neoplaziile

1. Cancerul testicular reprezinta o predispozitie rasiala pentru aceasta rasa, avand ca simptome:

 • testicul marit in volum
 • blocarea testiculului in canalul inghinal si lipsa coborarii acestuia in scrot
 • blocarea testiculului in abdomen (testicul criptorhid)
 • simptome ale hiperestrogenismului

Diagnosticul este pus pe baza semnelor clinice si a examenului histopatologic efectuat in urma recoltarii probelor biopsice, iar tratamentul depinde de tipul de cancer. Cazurile cancerelor benigne se trateaza prin castrare chirurgicala, iar cele maligne prin tratamente chimioterapice, electroterapie si radioterapie.

 1. Boli cardiovasculare

1. Hipertensiunea arteriala este cauzata de cresterea presiunii sanguine ce are pe termen lung repercursiuni asupra altor organe precum ochii, rinichii, ficatul etc.

Hipertensiunea poate fi cauzata de coexistenta mai multor patologii care netratate la timp duc la leziuni ireversibile ale sistemului cardiovascular, aceasta manifestandu-se cu:

 • letargie
 • anxietate
 • fotofobie
 • inflamatii ale creierului
 • edem cerebral
 • nistagmus

Hipertensiunea arteriala nu se poate trata, dar se poate manageria pentru a ameliora simptomatologia, imediat dupa stabilirea cauzei primare.

 1. Neurologia

1. Epilepsia este o boala cronica caracterizata prin aparitia unor crize convulsive neprovocate de vreun stimul vizibil, au un debut brusc si se incheie la fel dupa un timp scurt, dar variabil de la animal la animal. Pot avea drept cauze oboseala, stresul, sau intreruperea medicatiei, dar in principal boala este una genetica sau idiopatica.

Simptomatologia include crize in timpul carora cainele are parte de contractii musculare generalizate, miscari tonico – clonice alaturi de pierderea constiintei. Epilepsia nu se poate trata, insa crizele pot fi stopate prin administrarea medicatiei anticonvulsivante precum diazepam, fenobarbital, gabapentin.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.