„Magic mouthwash” pentru afectiuni bucale la animale

             „Magic mouthwash”, tradus ar inseamna „Apa de gura magica” sau „cocktail miraculos pentru gura”, este un mix de medicamente pentru a ameliora durerea cauzata de afectiuni orale (din gura) cum ar fi: ulceratii, afte, gingivita, tumori, boli autoimune sau alte infectii / iritatii bucale.

Nu exista o reteta universala pentru „Apa de gura magica”, formula specifica ajustandu-se in functie de afectiune si necesitatea pacientului.

Printre cele mai comune medicamente folosite pentru a prepara „Magic mouthwash” amintim:

  • antibiotic: pentru a distruge bacteriile din jurul ranilor bucale;
  • antifungic: pentru a opri cresterea ciupercilor;
  • antihistaminic: pentru a calma durerea;
  • anestezic local: pentru ameliorarea durerii;
  • corticosteroizi: pentru a reduce inflamatia;
  • antiacid: pentru a forma o bariera protectoare pe ulceratii.

Este mai frecvent prescris la oameni (in special pentru mucozita cauzata de chimioterapie) decat la animale, ajutand in gestionarea durerii severe si disconfortului cauzat de afectiunile bucale, care deseori afecteaza inghitirea si vorbirea.

Este crucial ca proprietarii de caini si pisici sa nu foloseasca amestecuri destinate oamenilor fara consultarea prealabila a unui medic veterinar, deoarece anumite ingrediente pot fi toxice pentru animale (exemplu: xilitolul).

Care este formula de „Magic mouthwash” la animale?

Dupa cum am scris anterior prescrierea acestor medicamente se face doar de catre medicul veterinar luand in calcul ineficienta altor medicamente, dar si gravitatea bolii tratate. In cazul unei pisici cu caliciviroza dozele si frecventa administrarilor pot fi mai mici fata de tratamentul unui pisici cu carcinom scvamocelular.

Fata de americani, unde se gasesc mai frecvent medicamentele cu substantele respective sub forma de lichid, in Romania cel mai probabil medicul veterinar o sa va ghideze catre o farmacie care sa va poate prepara produsul medical.

Inca o data, este foarte important sa respectati indicatiile medicului veterinar deoarece unul din medicamentele folosite este difenhidramina (antihistaminic) ce poate avea un efect puternic sedativ pentru animale.

Una dintre cele mai frecvente formule utilizate la animale este: 1 parte difenhidramina (Benadryl), 1 parte lidocaina si 1 parte sucralfat sau hidroxid de aluminiu (Maalox). Solutia poate fi administrata de 2 – 3 pe zi, iar cantitatea exacta se stabileste in functie de greutatea pacientului.

Concluzie

Desi sunt alte zeci de produse in farmaciile veterinare recomandate pentru afectiuni bucale, „Magic mouthwash” poate fi mai eficient daca este prescrisa de un medic veterinar, asta pentru a asigura eficacitatea tratamentului si a reduce efectele adverse. In lumea medicala veterinara, abordarile personalizate sunt cheia pentru gestionarea eficienta a afectiunilor orale (cronice sau acute), iar „Magic mouthwash” sau „Apa de gura magica” reprezinta un exemplu al modului in care compozitiile farmaceutice pot fi adaptate pentru nevoile specifice fiecarui pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.