Nutritie – dietele veterinare

           Dietele veterinare sunt acele diete special formulate pentru a raspunde nevoilor nutritionale specific caracteristice anumitor afectiuni medicale ale cainilor si pisicilor. Animalele de companie care sunt diagnosticate cu o anumita patologie au nevoie ca pe langa managmentul medical sa fie hranite si cu aceste diete special adaptate.

Nutritia corespunzatoare adaptata la nevoile fiziologice ale animalului pe parcursul vietii sale este extrem de importanta si are un impact major asupra sanatatii si bunastarii acestuia.

Selectarea dietei adecvate ca parte a unui protocol de hranire este influentata de mai multi factori precum: starea clinica a pacientului, natura procesului bolii, disponibilitatea anumitor diete si calea si modul de administrare. Protocoalele de hranire ar trebui sa fie adaptate pentru a satisface nevoile fiecarui pacient in parte, aici intervenind importanta consilierii de catre medicul veterinar in legatura cu cea mai buna varainta pentru animalul dumneavoastra. Astfel, el evalueaza istoricul, starea fizica, greutatea corporala si scorul starii corporale, interpreteaza hemoleucograma si profilul biochimic, ph-ul si stadiul bolii diagnosticate.

Afectiunile in care sunt necesare dietele veterinare sunt:

  • Diabet
  • Insuficienta renala
  • Obezitatea si bolile metabolice
  • Boli gastrointestinale
  • Pancreatita
  • Probleme ale pielii, inclusiv cele care provin de la alergii
  • Afectiuni ale tiroidei
  • Boli dentare
  • Boli articulare (de osteoartrita la mobilitate)
  • Recuperare dupa ingrijiri critice si cancer
  • Probleme neurologice
  • Boli urinare
  • Afectiuni ale ficatului

1. Diete pentru insuficienta renala

Insuficienta renala cronica este o afectiune comuna a multor animale de companie in varsta, dar nu numai. Aceste diete speciale pentru insuficienta renala cronica sunt limitate in niveluri de proteine ​​si fosfor, ambele dovedindu-se in a ajuta la incetinirea progresiei acestei afectiuni. De asemenea, dietele renale sunt adesea suplimentate cu acizi grasi omega 3 si antioxidanti care ofera beneficii suplimentare animalului de companie.

Avantajele dietelor formulate special pentru insuficienta renala includ:

  • ameliorarea semnelor clinice de uremie,
  • limitarea fosforului alimentar pentru a minimiza hiperparatiroidismul secundar renal,
  • reducerea productiei de acid de catre rinichi,
  • intarzierea insuficientei renale in stadiu terminal.

Exista o varietate de produse comerciale, formule umede si uscate pentru caini si pisici.

2. Diete „hipoalergenice”

In functie de problema principala a animalului dumneavoastra de companie, medicul veterinar va poate recomanda o dieta „hipoalergenica”. In mod obisnuit, aceste diete sunt recomandate cainilor si pisicilor cu probleme de piele sau de urechi in curs sau cu probleme gastrointestinale cronice care sunt suspectate a fi legate de boala inflamatorie intestinala. La aceste animale de companie, se suspecteaza ca o alergie alimentara poate declansa sistemul imunitar al animalului sa reactioneze excesiv si sa creeze inflamatie impotriva propriului corp, fie la nivelul tractului gastrointestinal, fie la nivelul pielii. Exista doua forme a ceea ce sunt considerate diete „hipoalergenice”. O noua dieta cu proteine ​​este o dieta care este creata dintr-o singura sursa de proteine ​​la care animalul de companie, cel mai probabil, nu a mai fost expus inainte. Deoarece acesta nu a fost expus la aceasta proteina, este putin probabil ca organismul sau sa reactioneze negativ la ea.

Un tip alternativ de dieta „hipoalergenica” este o dieta cu proteine ​​hidrolizate. In astfel de diete, sursa de proteine ​​este procesata pentru a fi atat de mica, incat sistemul imunitar o recunoaste mai greu ca proteina si, prin urmare, este mai greu sa reactioneze excesiv la ea. Exista mai multe afectiuni la caini si pisici care se vor imbunatati dramatic doar cu schimbarea dietei. Un lucru foarte important de retinut atunci cand treceti animalul la o dieta hipoalergenica este ca aceasta este singura dieta pe care o poate manca. Aceste diete pot fi costisitoare. Daca animalul primeste orice alta hrana (hrana de la masa, recompense, hrana altor animale din casa), dieta speciala este inutila.

3. Diete pentru prevenirea formarii pietrelor la nivelul tractului urinar

Exista mai multe tipuri de pietre ale tractului urinar care pot cauza probleme la pisici si caini. Cel mai important aspect alimentar atunci cand incercati sa preveniti formarea pietrelor in tractul urinar este consumul crescut de apa. Cresterea consumului de apa al animalelor de companie poate fi realizata in mai multe moduri. Cresterea numarului de boluri cu apa din casa, asigurarea faptului ca bolurile cu apa sunt curate si umplute zilnic de cateva ori pe zi sau folosirea unei fantani pot avea un efect benefic asupra consumului de apa. Cand vine vorba de diete, acestea au niveluri controlate de magneziu, fosfor si calciu, elementele de baza ale unora dintre cele mai comune tipuri de pietre intalnite la pisici si caini. Aceste diete sunt adesea suplimentate cu acidificanti dietetici pentru a ajuta la reglarea pH-ului urinei, antioxidanti si acizi grasi omega 3 pentru a ajuta la reducerea stresului oxidativ si la reducerea inflamatiei. Dietele pentru litiaza se vor oferi doar in urma analizei urinii si indentificarea tipurilor de cristale din aceasta.

4. Diete restrictionate in iod pentru pisici cu hipertiroida

In prezent, pe piata exista o dieta cu continut ridicat de iod. Aceasta dieta este menita sa serveasca drept tratament pentru hipertiroidism in loc de medicamente sau terapie cu iod radioactiv. Aceasta dieta poate fi destul de eficienta, dar pisica ta trebuie sa fie hranita doar cu aceasta dieta pentru ca aceasta sa fie eficienta. Chiar si cantitati foarte mici de alte diete poate creste continutul de iod din hrana pisicii si vor face aceasta dieta ineficienta. Pisica nu poate sa manance alte gustari sau diete care nu sunt restrictionate cu iod.

5. Diete pentru pisicile cu diabet

Dieta cu continut scazut de carbohidrati este un element de baza in tratamentul diabetului zaharat felin si poate ajuta uneori sa duca o pisica cu diabet spre remisiune. O dieta bogata in proteine ​​si saraca in carbohidrati va imbunatati sensibilitatea la insulina si poate ajuta la reducerea cerintelor externe de insulina. Incarcatura redusa de carbohidrati va ajuta la reducerea concentratiilor de zahar din sange dupa masa, care uneori pot dura mai multe ore la o pisica. Dietele bogate in proteine ​​sunt importante la pisici pentru a ajuta la mentinerea nevoilor metabolice normale, dar si pentru a ajuta la mentinerea unei mase corporale corspunzatoare.

6. Diete gastrointestinale

In cazurile de tulburari gastrointestinale acute, cum ar fi voma sau diareea induse de boli virale sau de abuz alimentar, de multe ori va fi prescrisa o dieta gastrointestinala. Aceste diete sunt foarte digerabile, au niveluri moderate de grasimi si au nutrienti usor de asimilat. Ele au, de asemenea, o combinatie de fibre solubile si insolubile pentru a ajuta la modificarea timpului de tranzit intestinal. Aceste diete sunt adesea bine tolerate si pot imbunatati semnele clinice asociate cu un tract gastrointestinal sensibil. Hranirea in portii mici si frecvente este adesea mai bine tolerata de animalele cu boli ale intestinului subtire. O varietate de diete comerciale uscate si umede care indeplinesc recomandarile de mai sus sunt disponibile pentru caini si pisici. Dietele recomandate in mod obisnuit pentru bolile intestinului subtire includ: Hill’s Prescription Diet Canine i/d, Iams Eukanuba Low Residue Canine, Purina CNM si Canine EN-Formula, fiind si variante pentru pisici ale acestor recomandari.

7. Diete pentru pancreatita

Pancreatita este o boala de severitate variata. Principalul tratament pentru pancreatita la caini consta in reducerea la minimum a secretiei pancreatice. Dietele pentru animalele cu pancreatita ar trebui sa fie digerabile, cu restrictie moderata de proteine ​​si grasimi, deoarece s-a demonstrat ca acesti nutrienti cresc secretia pancreatica mai mult decat carbohidratii. Cele mai multe diete comerciale adecvate pentru boli gastrointestinale sunt adecvate pentru animalele cu pancreatita.

9. Diete pentru afectiuni ale ficatului

Ficatul indeplineste multe functii metabolice unice pentru a mentine homeostazia (echilibrul organismului). Acestea includ:

  • digestia si metabolismul nutrientilor si vitaminelor,
  • mentinerea apararii imunologice,
  • metabolismul hormonal,
  • functiile hematologice,
  • detoxifierea si stocarea mineralelor si a energiei.

Insuficienta hepatica poate afecta oricare dintre aceste functii normale si se poate manifesta acut sau cronic, cu severitate variabila. Obiectivele generale ale suportului nutritional includ prevenirea malnutritiei, reducerea efortului depus de ficat si evitarea productiei de neurotoxine care exacerbeaza encefalopatia hepatica. Aceste obiective pot fi atinse prin selectarea unei diete care furnizeaza energie adecvata, prin folosirea unor carbohidrati complecsi. Sursele de proteine in afectiuni hepatice ar trebui sa fie formate din lactate si proteine ​​vegetale. Aceste proteine ​​au concentratii mai scazute de componente encefalopatice si fibre alimentare crescute pentru a limita amoniogeneza gastrointestinala. Nu exista nicio recomandare universala pentru limitarea aportului de grasimi in cazul bolilor hepatice. Hranirea de mai multe ori cu volum mic ar putea oferi o sursa regulata de nutrienti pentru a mentine euglicemia (nivel normal al glicemiei).

Concluzie

Dietele veterinare speciale sunt un instrument valoros in gestionarea multor afectiuni medicale la animale. Nu subestimati puterea nutritiei in gestionarea bolilor cronice ale acestora. O dieta adaptata, alaturi de managmentul medical corespunzator, poate imbunatati semnificativ calitatea vietii si poate prelungi speranta de viata a prietenului dumneavoastra. Fiecare caz este unic, iar alegerea celei mai potrivite diete trebuie facuta in colaborare cu medicul veterinar.

Referinte:

  • cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/veterinary-clinical-nutrition-success-stories-an-overview

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.