Tratament – Peritonita infectioasa felina (PIF) – a doua parte

       Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala cauzata de un virus, adesea fatala pentru pisici. Ca sa va facem sa intelegeti, vom numi virusul un bandit. Acest bandit intra in corpul pisicii si ii fura resursele, multiplicandu-se pana la epuizarea organismului. GS441524 actioneaza ca un supererou, ce blocheaza o enzima folosita de virus (bandit) pentru a se multiplica, ajutand astfel sistemul imunitar sa lupte cu boala.

Doza de GS441524

Doza de GS poate diferi de la un medic veterinar la altul, dar si in functie de greutatea pisicii si tipul de afectiune. Ce vom prezenta este o doza minima recomandata, ele putand fi chiar mai mari atunci cand pisica nu raspunde la tratament:

 • PIF umed sau uscat (fara afectare oculara sau neurologica): 5 – 6 mg / kg / zi;
 • PIF umed sau uscat (cu afectare oculara): minim 8 mg / kg / zi;
 • PIF cu simptome neurologice: minim 10 mg / kg / zi;
 • In cazul recidivelor (reaparitiei) PIF dupa o cura de tratament se recomanda cresterea dozei cu 5 mg / kg mai mult decat doza initiala.

Cantitatea in mililitri (ml) este data prin inmultirea greutatii pisicii cu doza de GS si impartit la concentratia de pe flacon (Cantitatea ml = Greutatea x Doza / Concentratie).

Exemplu de calcul doza tratament PIF pisica: Greutatea pisicii ar fi de 4 kg; Doza de GS pe care o vom folosi va fi de 8 mg / kg / zi; Spre exemplu concentratia de GS de pe flaconul cumparat de noi ar fi de 15 mg / ml. 

Deci calculul va fi asa: DOZA = 4 x 8 / 15 = 2.13 ml ce va fi administrat subcutanat.

In cazul in care atunci cand administrati GS-ul subcutanat pisicii dumneavoastra va curge lichid pe langa, este important sa readministrati doza care credeti ca a curs pe langa (in cazul in care nu sunteti siguri, administrati inca jumatate din doza initiala). In zona unde a curs GS spalati cu apa calduta si sapun.

Durata tratamentului cu GS este de 12 saptamani, adica 84 de zile.

Alegerea formei de administrare a GS-ului

Administrarea tratamentului cu GS-441524 sub forma de pastile sau injectabila nu este o chestiune de preferinta, ci o abordare justificata in functie de starea clinica a pisicii. Spre exemplu:

 • pisicile grav bolnave, care nu mananca, vomita si au diaree nu ar trebui sa inceapa cu forma orala (pastile) deoarece tulburarile gastrointestinale pot impiedica absorbtia medicamentului. De asemenea, atunci cand vomita exista riscul sa nu ia pastilele si sa le vomite fara ca proprietarul sa observe. Bineinteles ca in acest caz este de preferat forma injectabila.
 • pisicile stabile care mananca pot incepe orice forma de tratament, aici luandu-se in considerare pretul, usurinta administrarii si efectele secundare.

In cazul peritonitei infectioase umede cu lichid in cavitatea toracica, este obligatoriu ca acest lichid sa fie scos (drenat) daca respiratia pisicii este greoaie. Acest lichid trebuind sa fie scos in totalitate sau cat permite starea animalului.

Orice pisica care nu reuseste sa se hraneasca singura trebuie ajuta si hranita fie cu seringa pe la coltul gurii, fie printr-un tub nazogastric (pisicile care nu sunt hranite corespunzator dezvolta lipidoza hepatica). Ca si un calcul al hranei pe care sa il administrati pisicii, in mare o pisica adulta ar trebui sa manance undeva la 200 kcal / zi, iar un pui de pisica aproximativ 250 kcal pe zi (gasiti hrana concentrata pentru animale in stare de covalescenta, bogate in nutrienti).

Alte medicamente administrate:

 • Maropitant (Cerenia): fie comprimate sau injectabil, Cerenia este cel mai recomandat medicament pentru voma si starile de greata;
 • Mirtazapina (Mirataz): fie unguent transdermic sau pastile, este un medicament excelent ce stimuleaza apetitul pisicii;
 • Vitamina B12 (injectabil): aceasta vitamina reduce inflamatia si ajuta in anemie, dar si in diaree. Doza de vitamina B12 la pisica este de 0.25 ml / pisica (nu pe kilogram) dintr-o fiola de 1000 ug/ml (se poate gasi si sub forma de comprimate);
 • Protector hepatic;
 • Perfuzii subcutanate sau intravenoase.

Tratamentul de sustine este vital pentru vindecarea pisicii dumneavoastra. Injectiile cu GS-441524 nu poate vindeca pisica fara acest tratament de sustinere.

Desi sunt multe locuri de unde sa va comandati GS441524, cele de mai incredere sunt mutiam.com si curefip.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.