Icterul la caini si pisici

Icterul este caracterizat prin aparitia coloratiei galbene a pielii, mucoaselor si sclerelor (acea parte alta a ochilor) datorate acumularii unei cantitati inadecvate de bilirubina in organism.

Bilirubina este un pigment biliar, produs prin distrugerea hematiilor metabolizat in ficat si eliminat in bila. Aceasta se acumuleaza in excess in organismul animal atunci cand productia depaseste capacitatea ficatului de a o metaboliza, in cazul unei disfunctii hepatice sau o obstructii biliare.

Icterul poate aparea prin 3 mecanisme: pre-hepatic, hepatic si post-hepatic. Acesta devine evident clinic atunci cand bilirubina totala depaseste o valoare de 2 – 3 ori peste valoarea normala, intervalul de referinta fiind intre 0 – 0.5 mg/dl.

 

Cauzele icterului la caini si pisici

1. Boli pre-hepatice: anemia hemolitica imun mediate, infectia cu Mycoplasma haemofilis la pisici.

2. Boli hepatice:

 • Hepatita acuta cauzata de medicamente, toxine, Lepstospiroza, hepatita infectioasa canina (adenovirusul de tip 1);
 • Hepatita cronica: imun mediata, medicamente (fenobarbital), boli genetice;
 • Colangite (inflamatia cailor biliare);
 • Neoplazia primara sau metastatica (cancerul);
 • Lipidoza hepatica la pisici;
 • PIF (peritonita infectioasa felina);
 • Ciroza hepatica;
 • Sepsis (raspunsul exagerat al organismului la o infectie).

3. Boli post-hepatice:

 • Pancreatita sau tumorile pancreatice;
 • Neoplazia ductului biliar;
 • Ruptura biliara ce duce la aparitia peritonite biliare.
Pisica cu icter

 

Diagnosticul icterului la caini si pisici

Medicul veterinar urmareste identificarea cauzelor ce au dus la aparitia icterului. Se bazeaza pe:

 • Istoricul medical: urmareste obtinerea de informatii legate de schema de vaccinare si prezenta semnelor clinice precum inapetenta, polidipsie (bea multa apa), voma, diaree si expunerea la toxine;
 • Examenul fizic: prezenta palorii (prezentei culorii galbene a pielii si mucoaselor) sugereaza o cauza hemolitica. Hepatomegalia (ficatul marit) si prezenta unei mase abdominale palpabile sunt semne de neoplazie / cancer.
 • Teste hematologice: hemoleucograma completa pot evidentia prezenta hemolizei. Testul Coomb’s pozitiv sugereaza prezenta unei anemii hemolitice mediate imun.
 • Teste biochimice: transaminaze hepatice (GOT / AST, GPT / ALT, GGT), bilirubina directa, indirecta si totala, creatinina, ureea, glicemia, albumina, globulina, colesterolul si electrolitii.

Transaminazele hepatice pot orienta diagnosticul spre a stabili cauza icterului, ALT este un marker al distrugerii hepatice, in timp ce ALP (fosfataza alcalina), GGT si colesterolul sunt markeri de colestaza hepatica (perturbarea mecanismului de eliminare a bilei).

In bolile hepatice valoarea enzimelor hepatice depaseste de 4 – 5 ori pragul normal si pot avea valoare normala in anumite afectiuni precum ciroza hepatica. In cazul unei obstructii biliare, ALP, GGT si colesterolul au valori ridicate, in timp ce ALT este moderat crescut datorita efectului toxic al acizilor biliari asupra hepatocitelor.

Masurarea GGT este utila la pisici pentru identificarea colangiohepatitei, dar fara lipidoza hepatica. Dozarea bilirubinei stabileste diagnosticul si este utila in monitorizarea raspunsului terapeutic. Amilaza si lipaza serica sunt utile pentru identificarea pancreatitei acute.

 • Investigatii imagistice – Ecografia abdominala are rolul in diferentierea cauzelor hepatice de cele post-hepatice. Poate evidentia neoplazii hepatice (forma si arhitectura hepatica anormala), obstructia biliara, ascita din ciroza hepatica si peritonita biliara. Radiografia este inferioara ecografiei si poate fi utila pentru evidentierea dimensiunii hepatice, ascitei si tumorilor.
 • Teste serologice pentru Leptospiroza si PIF (peritonita infectioasa felina).
 • Abdominonocenteza sau analiza biochimica a lichidului de ascita.
 • Biopsia hepatica.

 

Tratamentul icterului la caini si pisici

Se face in functie de afectiunea de baza:

 • In anemia imun mediata se administreaza medicatie imunosupresoare pe baza de corticosteroizi si produse pe baza de sange (transfuzie de sange sau concentrat eritrocitar);
 • In bolile hepatice tratamentul este adaptat fiecarei afectiuni. In aceste cazuri poate aparea deshidratarea ce se combate prin administrarea de lichide intravenoase. In caz de voma se foloseste medicatie antiemetica. In peritonita biliara sau obstructia biliara completa, tratamentul este unul chirugical.
 • Leptospiroza se trateaza cu fluide intravenoase si antibiotice precum Ampicilina timp de 2 saptamani, urmata de o cura de 2 saptamani cu Doxiciclina.
Samylin – protector hepatic la caini si pisici
Ursofalk – acid ursodeoxicolic pentru tratamentul cirozelor biliare si dizolvarea calculilor biliari

Prognosticul in cazul icterului la caini si pisici

In cazul in care icterul este cauzat de boli precum anemia hemolitica mediate imun, intoxicatii, hepatite, leptospiroza, lipidoza hepatica si pancreatita, prognosticul este unul bun in prezenta tratamentului adecvat.

Afectiunile precum ciroza si neoplaziile au un prognostic rezervat si de cele mai multe ori se recomanda eutanasierea.

 

Articole ce va pot fi utile, similare acestui subiect:

Interpretarea analizelor de sange la caini si pisici

Testele de sange si urina la caini si pisici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.